Είναι το Zeekr 001 το ηλεκτρικό με τη μεγαλύτερη αυτονομία στον κόσμο;

Το μοντέλο της Geely θα μπορεί να εφοδιαστεί με τη νέα μπαταρία Qilin της CATL, που του δίνει θεωρητική αυτονομία που υπερβαίνει τα 1.000 χιλιόμετρα

Zeekr 001

Η λογική έλεγε πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Ακόμη κι αν θεωρηθεί πως πρόκειται απλώς για μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εργοστασιακή τιμή που θα είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί στην πράξη, δεν παύει να είναι ενδεικτική της εξελικτικής πορείας στον τομέα της κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα νέα που έρχονται από την Κίνα, κάνουν λόγο για το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που σπάει το φράγμα των 1.000 χιλιομέτρων αυτονομίας. Πρόκειται για το Zeekr 001 που είναι εξοπλισμένο με την μπαταρία Qilin της CATL.

Διαβάστε Επίσης

Μπαταρία 140 kWh για αυτονομία πάνω από 1.000 χλμ.

Η μπαταρία των 140 kWh φέρεται να δίνει αυτονομία 1.032 χιλιομέτρων σύμφωνα με το πρότυπο CLTC που ισχύει στην Κίνα, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εν λόγω κύκλος δοκιμών δίνει αρκετά αισιόδοξα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μια πραγματική αυτονομία στα επίπεδα των 800 χιλιομέτρων, θα τοποθετούσε το Zeekr 001 ανάμεσα στα ηλεκτρικά μοντέλα με τη μεγαλύτερη αυτονομία στην αγορά.

CATL Qilin battery

Θυμίζουμε πως η Zeekr, εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο Geely, είχε υποσχεθεί αυτονομία 1.000+ χιλιομέτρων ήδη από το 2022, με την έκδοση που θεωρητικά κατακτά αυτό τον στόχο να έρχεται στην αγορά μέσα στο επόμενο διάστημα. Το μοντέλο 001 είχε ήδη εκδόσεις με μπαταρίες 86 kWh και 100 kWh. Η μπαταρία χωρητικότητας 140 kWh που είναι από τις μεγαλύτερες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ηλεκτρικό όχημα, θα δίνεται ως επιλογή μόνο στις εκδόσεις του 001 με κίνηση στους πίσω τροχούς και όχι στις τετρακίνητες.

Zeekr 001

Περιορισμένη παραγωγή

Επίσης θα πρόκειται για μια αρκετά ακριβότερη επιλογή, ενώ για την ώρα, η παραγωγή της συγκεκριμένης έκδοσης θα περιοριστεί στις 1.000 μονάδες. Η μπαταρία Qilin αποτελεί ουσιαστικά την τρίτη γενιά του συστήματος μπαταριών cell-to-pack (CTP) της CATL, η οποία μπορεί να αποτελείται από πρισματικές κυψέλες ιόντων λιθίου για την επίτευξη πολύ υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας.

Zeekr 001

Ενδεικτικά πάντως, το πισωκίνητο 001 με μπαταρία 100 kWh κοστίζει στην Κίνα περίπου 40.000 ευρώ και έχει αυτονομία 740 χιλιόμετρα, ενώ με την μπαταρία των 140 kWh κοστίζει περίπου 53.000 ευρώ και έχει αυτονομία 1.032 χιλιόμετρα. Τέλος, να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη μπαταρία που ξεκίνησε να παράγεται τους προηγούμενους μήνες, τοποθετήθηκε πρώτα στο MPV Zeekr 009 προσφέροντάς του θεωρητική αυτονομία 822 χιλιομέτρων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network