Έρευνα: Γιατί οι επαγγελματίες δεν αγοράζουν τα ηλεκτρικά van

Πολλά και ενδιαφέροντα τα ευρήματα έρευνας της Ford Pro σε επιχειρήσεις της Ευρώπης για τους λόγους που οι επαγγελματίες δεν επιλέγουν ηλεκτρικά οχήματα.

Ford E-Transit Custom

Σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η Ford Pro και δημοσίευσε το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών – ευρύτερα γνωστό ως Cebr – καταγράφονται οι τάσεις των επιχειρήσεων στην Ευρώπη με κεντρικό θέμα "The Economics of Commercial Van Usage Across Europe 2024".

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον κλάδο των μικρών επιχειρήσεων, το μειωμένο κόστος ιδιοκτησίας των ηλεκτρικών μοντέλων σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα οχήματα θα μπορούσαν να κάνουν απόσβεση μέσα σε τρία χρόνια.

Διαβάστε Επίσης

Ένα άλλο στοιχείο της έκθεσης είναι ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες έχουν σχέση με van οχήματα συνεισέφεραν το 2023 σε ολόκληρη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου ένα τρισ. ευρώ – καταγράφοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το 2021 και 27,4% σε σχέση με το 2017.

Ford E-Transit Custom

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6%) αυτής της δραστηριότητας υποστηρίχθηκαν από αμιγώς ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα. Η Γερμανία έχει το υψηλότερο μερίδιο στις ταξινομήσεις ηλεκτρικών Van.

Διαβάστε Επίσης

Από την άλλη, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις πωλήσεις EV, ενώ η Γαλλία τη μεγαλύτερη δυναμική για περαιτέρω βήματα στην ηλεκτροκίνηση όπως προκύπτει από ανάλυση σε παράγοντες όπως είναι το ενεργειακό κόστος, η φόρτιση και οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Η αξία της ηλεκτροκίνησης έχει αναγνωριστεί από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μπορούσε να επιταχυνθεί για να ωφελήσει σημαντικά τόσο την παραγωγικότητά όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία, συνολικά. Ωστόσο, η ανεύρεση σημείων φόρτισης και ο προγραμματισμός αυτής, παραμένει μείζον ζήτημα.

Ford E-Transit Custom

Η Ford Pro παραμένει πρωταγωνιστής στις πωλήσεις ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη. Η ανάθεση της μελέτης στο Cebr έχει ως στόχο την καλύτερη κατανόηση του ευρωπαϊκού τοπίου των επαγγελματικών μεταφορών στο οποίο συμμετέχουν περίπου 23 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια μεγάλη δεξαμενή επαγγελματιών που θέλουν να εξοικονομήσουν μεσοπρόθεσμα πόρους και κεφάλαια.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υιοθετούν όλο και περισσότερο τα EV, καθώς αναγνωρίζουν τα σημαντικά επιχειρηματικά οφέλη που προσφέρουν. Σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 οδηγοί επαγγελματικών Van διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές επιτυγχάνουν ήδη σημαντική εξοικονόμηση όσον αφορά τις δαπάνες ενέργειας, καθώς και βελτίωση της παραγωγικότητας και των λειτουργιών τους.

Ακόμα και όσοι δεν έχουν υιοθετήσει τα ηλεκτρικά οχήματα δηλώνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο μετάβασης σε αυτά μέσα σε πέντε χρόνια, παρά το γεγονός ότι η φόρτιση είναι ένα ζήτημα που συνεχίζει να τους απασχολεί.

Ford E-Transit Extended Range

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ότι το μειωμένο λειτουργικό κόστος ήταν ο κυριότερος λόγος για να στραφούν στα EV (46,3%), με το ετήσιο κόστος φόρτισης των ηλεκτρικών Van να ανέρχεται σε 3.700 ευρώ, έναντι 12.400 ευρώ για ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο Van.

Η ανάλυση του συνολικού κόστους λειτουργίας των ηλεκτρικών βαν σε σχέση με τα αντίστοιχα πετρελαιοκίνητα ή βενζινοκίνητα οχήματα αποκάλυψε ότι τα πρώτα μπορούν να αντισταθμίσουν το υψηλότερο αρχικό κόστος αγοράς τους μέσα σε μία τριετία σε συνήθεις συνθήκες χρήσης.

Διαβάστε Επίσης

Ο χρόνος φόρτισης ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία για όσους δεν έχουν κάνει ακόμα τη μετάβαση στα EV (38,1%), ενώ το αρχικό κόστος αγοράς αποτέλεσε επίσης σημαντικό ζήτημα (37,7%).

Πάρα ταύτα, μεταξύ εκείνων που δεν έχουν ακόμα μεταβεί σε ένα EV, η πλειοψηφία (58,6%) δήλωσε ότι είναι αρκετά πιθανό να αποκτήσει ένα ηλεκτρικό Van μέσα στην επόμενη πενταετία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network