Το πιο ισχυρό Kia είναι το ηλεκτρικό EV6 GT και είναι ένα πραγματικό GT

Η πολυβραβευμένη σειρά Kia EV6 έχει ως πρωταγωνιστή την έκδοση GT με τους 585 ίππους, την τετρακίνηση και τις επιδόσεις φωτιά. Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και την δελεαστική τιμή κτήσης, τότε έχουμε την απόλυτη επιλογή στην κατηγορία των ηλεκτρικών crossover υψηλού τουρισμού.

Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT
Kia EV6 GT

Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι ένα πεδίο άγνωστό για την Kia. Τα ηλεκτρικά μοντέλα Soul και e-Niro κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια όμως η ανάπτυξη της νέας αρθρωτής πλατφόρμας E-GMP που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα έδωσε νέα ώθηση στην προσπάθεια εξηλεκτρισμού της Kia.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως μέχρι το 2027 θα έχει παρουσιάσει έξι νέα ηλεκτρικά μοντέλα. Ήδη για εφέτος έχει προγραμματιστεί η έναρξη παραγωγής της νέας σειράς EV9 με την ήδη υπάρχουσα ηλεκτρική γκάμα να περιλαμβάνει τις προτάσεις του νέου e-Niro και του EV6. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα της Kia καλύπτοναι από εργοστασιακή εγγύηση επτά ετών ή 150.000 χλμ.

Kia EV6 GT

Η σειρά Kia EV6 παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2021. Ψηφίστηκε ως ευρωπαϊκό "Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022" αλλά και ως "Πολυτελές αυτοκίνητο της χρονιάς 2022” στη Γερμανία. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς παρουσιάστηκε η κορυφαία, από πλευράς επιδόσεων, έκδοση EV6 GT που αναδείχθηκε ως "Παγκόσμιο Αυτοκίνητο Επιδόσεων 2023". Γενικότερα, η σειρά EV6 κέρδισε εφέτος και τον τίτλο "North American Utility Vehicle of the Year 2023" από μια κριτική επιτροπή 50 ειδικών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αναφερόμενος στο βραβείο που αποδόθηκε στη σειρά EV6 GT, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kia Corporation, Ho Sung Song δήλωσε σχετικά: "Η αναγνώριση από τους κριτές μέσω των World Car Awards αποτελεί τεράστια τιμή καθώς η Kia μεταμορφώνεται για να γίνει ένας παγκόσμιος κορυφαίος πάροχος βιώσιμων λύσεων κινητικότητας. Προσφέρουμε και δημιουργούμε αυτοκίνητα που προσφέρουν εξαιρετική πρακτικότητα, ενώ παράλληλα εμπνέουν τους πελάτες μας μέσω της καινοτομίας, της τεχνολογίας και του σχεδιασμού τους. Αυτή η τελευταία διάσημη διάκριση παρέχει περαιτέρω επιβεβαίωση της επιτυχίας της στρατηγικής μας".

Kia EV6 GT


Δομή ηλεκτρικού συστήματος 800 V

Το ηλεκτρικό crossover της Kia έχει να επιδείξει μοναδικά χαρακτηριστικά επιδόσεων. Το ηλεκτρικό σύστημα βασίζεται στην αρχιτεκτονική των 800 Volt, η οποία ανευρίσκεται σε ελάχιστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγωγής σήμερα και εγγυάται την ταχύτατη επαναφόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου. Η τελευταία έχει ωφέλιμη ισχύ 77,4 kWh, βρίσκεται κάτω από το δάπεδο της καμπίνας και προστατεύεται από μια μεταλλική δομή υψηλής αντοχής.

Kia EV6 GT

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως σε ένα ταχυφορτιστή που μπορεί να αποδώσει 240 kW ηλεκτρικής ισχύος, η φόρτιση των μπαταριών του Kia EV6 GT από το 10% έως το 80% απαιτεί χρόνο μόλις 18 λεπτών. Η δε αυτονομία με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη φθάνει έως και τα 424 χλμ., συνθήκη ιδιαίτερα εντυπωσιακή αν συνυπολογίσουμε πως πρόκειται για ένα μοντέλο υψηλών επιδόσεων.

Οι εκδόσεις EV6 GT εξυπηρετούνται από δύο ηλεκτροκινητήρας – ένας σε κάθε άξονα τροχών – συνολικής απόδοσης 585 ίππων (430 kW) με την μέγιστη ροπή να φθάνει τα 740 Nm. Με τελική ταχύτητα που προσεγγίζει τα 260 χλμ./ώρα και με την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα να πραγματοποιείται σε χρόνο μόλις 3,5 δευτερολέπτων, το Kia EV6 GT μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα σε ένα Audi e-tron GT ή σε μια Porsche Taycan.

Kia EV6 GT

Διευρυμένο ίχνος

Ωστόσο οι επιδόσεις από μόνες τους... λένε την μισή αλήθεια. Διότι τι να τις κάνεις όταν δεν έχεις διασφαλίσει τα δυναμικά στοιχεία συμπεριφοράς. Και το Kia EV6 GT φαίνεται πως πατά γερά στο έδαφος με την εποπτεία και λειτουργία συνολικά 24 συστημάτων ελέγχου συμπεριφοράς και υποβοήθησης οδήγησης. Μεταξύ αυτών το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για τους πίσω τροχούς E-LSD και η επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση με τεχνολογία αντιβύθισης στο φρενάρισμα και στην επιτάχυνση (DAMPING FORCE ECS).

Kia EV6 GT

Ο οδηγός του EV6 GT μπορεί να επιλέξει την λειτουργία "Drift Mode" που ενεργοποιεί την μετάδοση κίνησης μόνο στους πίσω τροχούς ή να διαλέξει ένα από τα προρυθμισμένα προγράμματα οδήγησης του συστήματος "GT Drive Mode" που επιδέχονται παραμετροποίησης.

Γενικώς η σειρά EV6 παρουσιάζει διευρυμένο αποτύπωμα (ίχνος) στο δρόμο. Έχει φαρδιά μετατρόχια (το πίσω μεγαλύτερο από το μπροστινό) και ιδιαίτερα μακρύ μεταξόνιο (2.9 μ.) σε ένα αμάξωμα του οποίου το μήκος προσεγγίζει τα 4.7 μέτρα. Οι τροχοί στην κορυφαία έκδοση GT είναι 21 ιντσών με ελαστικά χαμηλού προφίλ.

Kia EV6 GT

Οι εσωτερικοί χώροι είναι εντυπωσιακοί, ειδικά για τους πίσω επιβάτες. Οι αποσκευές βολεύονται άνετα στο πορμπαγκάζ συνολικής χωρητικτότητας 480 λίτρων που διευρύνεται στα 1.260 λίτρα με την πτώση των πίσω καθισμάτων. Το cockpit είναι πλήρως ψηφιακό και εξυπηρετείται από δύο οθόνες αφής των 12,3 ιντσών. Η μία βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον οδηγό και η άλλη προς το κέντρο του ταμπλό.

Τα γραφικά τους είναι μοντέρνα και η απόκρισή τους άμεση. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται μια διαμορφώσιμη μπάρα με κουμπιά αφής, μέσω της οποίας μπορεί να επιλέξει κάποιος τις ρυθμίσεις του κλιματισμού ή του συστήματος ψυχαγωγίας. Εξαιρετική ιδέα και λειτουργικά πλήρως αξιοποιήσιμη.

Kia EV6 GT

Η τιμή διάθεσης της κορυφαίας έκδοσης Kia EV6 GT με την κρατική επιδότηση των 8.000 ευρώ από τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά" αλλά και από μια προσφορά 2.000 ευρώ που τρέχει αυτή την περίοδο στις εκθέσεις της Kia προσδιορίζεται στα 65.990 ευρώ.

Best of Network