Kia EV6: Πρωτοποριακό και πολυβραβευμένο

Με περιτύλιγμα την υψηλή αισθητική και περιεχόμενο την τελευταίας γενιάς τεχνολογία το Kia EV6 αποτελεί ένα δώρο στην σύγχρονη, ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία, κάτι που επιβεβαιώνουν οι δεκάδες βραβεύσεις του

Kia EV6
Kia EV6
Kia EV6
Kia EV6
Kia EV6
Kia EV6
Kia EV6
Kia EV6
Kia EV6
Kia EV6

Αρκεί κανείς να παρατηρήσει το Kia EV6, ώστε να διαπιστώσει πως για την Kia η εξωτερική εμφάνιση του οχήματος δεν είναι μια λεπτομέρεια. Μπορεί να μην ήταν πάντα έτσι για τους Κορεάτες, όμως είναι εμφανές πλέον πως στην σύγχρονη εποχή της η Kia έχει πολύ ψηλά την αισθητική και το design. Όχι άδικα γιατί χάρη σε αυτό, όπως εξάλλου απεικονίζεται στο Kia EV6, η Kia καταφέρνει να προσελκύσει βλέμματα και ενδιαφέρον και στην συνέχεια να τα σφραγίσει, με τα πιο ουσιώδη ζητήματα της τεχνολογίας. 

Kia EV6

Το Kia EV6 είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας που βασίζεται στην Electric Global Modular Platform, την πλατφόρμα ή το πάτωμα όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε, E-GMP. Φυσικά είναι και το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της Kia, έτσι το statement έπρεπε να είναι σημαντικό και απολύτως ξεκάθαρο και αυτό ακριβώς είναι το Kia EV6. Όπως εξάλλου τονίζει και ο επικεφαλής του Kia Global Design Center, Karim Habib, "Εχουμε τη φιλοδοξία να συνεχίσουμε να πιέζουμε τα όρια του σχεδιασμού του αυτοκινήτου και  των μοντέλων μας με εφευρετικά, τολμηρά και εντυπωσιακά σχέδια".

Η λογική αυτή έχει ήδη αποσπάσει τον τίτλο του "Αυτοκινήτου της Χρονιάς" για το 2022 και το Kia EV6 συσσωρεύει ορισμένα από τα πιο σπουδαία βραβεία στην μέχρι τώρα πορεία του, σε ό,τι έχει να κάνει με την αισθητική, τον σχεδιασμό και την υψηλή τεχνολογία. Είναι ένα κορυφαίο καινοτόμο προϊόν σύμφωνα με τα Red Dot Awards. Οι κριτές του Good Design, ενός από τους παλιότερους διαγωνισμούς design στον κόσμο το έκριναν ως το καλύτερο στην σχετική κατηγορία οχημάτων, ενώ οι "δικοί μας" συνάδελφοι στο βρετανικό TopGear το ανέδειξαν ως το "Crossover της χρονιάς", μόλις έναν μήνα μετά την παρουσίασή του. 

Kia EV6

Αυτά είναι μόλις λίγα από τα βραβεία που έχει αποσπάσει το Kia EV6, που είναι αυτοκίνητο της χρονιάς στην Γερμανία, στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες επιμέρους αγορές. Ο λόγος που το Kia EV6 "προσελκύει" τα βραβεία με αυτή τη συχνότητα κάθε άλλο παρά τυχαίος μπορεί να είναι και εντοπίζεται καλύτερα ίσως, στα λόγια του Tom Ford, Associated Editor στο βρετανικό TopGear. "Με το EV6, η Kia πέτυχε κορυφαία φόρτιση στην κατηγορία, απαράμιλλες επιταχύνσεις, έντονο, δυναμικό στυλ που το καθιστούν πραγματικά ενδιαφέρον στην οδήγηση. Είναι επίσης ευρύχωρο, πλούσια εξοπλισμένο και καλοφτιαγμένο, στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει και να ταξιδεύει ήσυχα, ομαλά και ήρεμα".

Η χρήση της πλατφόρμας Ε-GMP έδωσε τη δυνατότητα ενός ευρύχωρου εσωτερικού, το οποίο συνδυάζεται με τεχνολογικές επιλογές που κάνουν τη ζωή του οδηγού και των επιβατών απείρως πιο εύκολη. Η curved οθόνη για παράδειγμα, προσφέρει ορατότητα ανεξαρτήτως των συνθηκών φωτισμού και παρέχει ένα υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου για τις λειτουργίες του αυτοκινήτου. Εύκολος χειρισμός χάρη στο φιλικό περιβάλλον, ενώ και τα υπόλοιπα χειριστήρια που δεν ενσωματώνονται στην οθόνη είναι σε εργονομικές θέσεις. Για παράδειγμα αυτά του πρωτοποριακού κλιματισμού, ο οποίος χάρη στην τεχνολογία έχει μειωθεί σημαντικά σε διαστάσεις και επιτρέπει μια πολύ εκλεπτυσμένη σχεδίαση στο ταμπλό. Αντίστοιχα βολικά είναι και τα καθίσματα, ενώ όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται και η συναρμογή τους δείχνουν την κορυφαία ποιότητα και τον premium προσανατολισμό της Kia στον συγκεκριμένο τομέα. 

Kia EV6

Στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης οι επιδόσεις έρχονται πιο εύκολα από ποτέ και στην Kia γνωρίζουν καλά, πως θα ήταν μεγάλη παράλειψη και τελείως εκτός της λογικής της εταιρείας, να γίνουν εκπτώσεις σε αυτόν τον τομέα. Τα 5,2sec που χρειάζονται για το 0-100km/h στο τετρακίνητο EV6, το αποδεικνύουν. Με τέσσερα προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal, Sport και Snow) κάθε περίσταση μπορεί να διαχειριστεί από τον οδηγό με αποτελεσματικότητα. Στην άνεση που προσφέρουν οι μεγάλοι χώροι στο εσωτερικό και η ήσυχη μετακίνηση λόγω ηλεκτροκινητήρα, προστέθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και οι καταιγιστικές επιδόσεις. Στοιχείο που ολοκληρώνει το συνολικό χαρακτήρα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και το καθιστά αναμφίβολα ένα "Best of the Best" (ένα από τα βραβεία του Kia EV6 στο Red Dot Awards). 
 
Το EV6 είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες. Στην πρώτη περίπτωση η μετάδοση της κίνησης γίνεται στους πίσω τροχούς, ενώ στη δεύτερη και στους τέσσερις. Αντίστοιχα, η ισχύς ανέρχεται σε 229 και 325 ίππους, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση εξαιρετικές επιδόσεις. Ενδεικτικά, η επιτάχυνση 0-100 έρχεται σε μόλις 7,3sec για το πισωκίνητο EV6, την ώρα που η τετρακίνητη έκδοση ολοκληρώνει τη διαδικασία σε 5,2sec. Την ίδια ώρα, η αυτονομία που ανακοινώνει η ΚΙΑ κυμαίνεται μεταξύ 472 και 504 km (WLTP).

Kia EV6

 
Αυτό το τελευταίο σκέλος, φαντάζει στην εποχή που βρισκόμαστε ως το πιο νευραλγικό και σπουδαίο ζήτημα. Η αυτονομία! Και για την Kia το αριστείο στον συγκεκριμένο τομέα, έρχεται μέσω της τεχνολογίας που έχει ενσωματωθεί στο κομμάτι της φόρτισης. Έχοντας τη δυνατότητα να δεχτεί ενέργεια ακόμη και από φορτιστή 800V, το ΚΙΑ EV6 μπορεί να φτάσει από το 10 στο 80% σε μόλις 18 λεπτά. Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 100 Km αυτονομίας σε χρόνο 4,5 λεπτών. Ακόμη όμως κι αν συνδεθεί σε φορτιστή 400V, το όχημα αυτομάτως θα αναγνωρίσει το είδος του φορτιστή και θα μετατρέψει την ισχύ της φόρτισης, ώστε να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Με βάση όλα τα παραπάνω το Kia EV6 μάλλον δεν έχει τελειώσει ακόμη με τις παγκόσμιες βραβεύσεις του. Είναι προφανές πως χάρη στα νέα δεδομένα που εισάγει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης σε σχεδίαση, άνεση, επιδόσεις και λειτουργικότητα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Η εποχή, αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για την πλήρη μεταβολή της εικόνας της Kia σε μια εταιρεία με σύγχρονα και τελευταίας γενιάς, τεχνολογικά χαρακτηριστικά και αν το πρώτο δείγμα είναι το EV6, τότε ανυπομονούμε για την συνέχεια. 

Best of Network