
Η Volvo παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο το 1927 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Σήμερα, ο όμιλος Volvo Car κατέχει σήμερα ηγετική θέση παγκοσμίως στην κατασκευή καινοτόμων και ασφαλών αυτοκινήτων.
Από το 2010, η σουηδική εταιρεία ανήκει στον κινεζικό όμιλο Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Η Volvo Cars αποτελούσε μέρος του Σουηδικού Ομίλου Volvo μέχρι το 1999, όταν η εταιρεία αγοράστηκε από τη Ford Motor Company.
Το 2010, η Volvo Cars εξαγοράστηκε από την Geely Holding. Τα αυτοκίνητα Volvo διατίθενται στη διεθνή αγορά μέσω περίπου 2.300 τοπικών αντιπροσώπων σε περίπου 100 χώρες. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
H Volvo είναι μια από τις πρώτες εταιρείες κατασκευής οχημάτων διεθνώς που ασχολήθηκε μεθοδικά με τις ευρεσιτεχνίες ασφάλειας. Πολλά από τα συστήματα ασφάλειας των σύγχρονων αυτοκινήτων αποτελούν πατέντες της Volvo και άλλαξαν τον κόσμο της αυτοκίνησης.

Ζώνη ασφαλείας τριών σημείων (1959)
Ο Nils Bohlin μηχανικός της Volvo εισήγαγε ζώνες ασφαλείας τριών σημείων στη σειρά παραγωγής PV544. Από τότε, υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές έχουν σωθεί ως αποτέλεσμα της παραίτησης της Volvo Cars από τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της, ώστε όλοι οι κατασκευαστές οχημάτων, να μπορούν να επωφεληθούν.

Ανάποδα τοποθετημένο παιδικό κάθισμα (1972)
Θυμάστε εκείνες τις πρώτες εικόνες των αστροναυτών που ξαπλώνουν ανάσκελα κατά την απογείωση για να εξομαλύνουν τη δύναμη στο σώμα τους; Λοιπόν, αυτή ήταν η βασική αρχή πίσω από την εξέλιξη παιδικών καθισμάτων που ασφάλιζαν ανάποδα στο κάθισμα του συνοδηγού με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο τραυματισμός σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το παιδικό μαξιλάρι (1978)
Η Volvo εξέλιξε το πρόσθετο παιδικό έδρανο για ζώνες τριών σημείων που επέτρεπε σε παιδιά από 4 ετών άνω να ταξιδεύουν στραμμένα προς τα εμπρός, με αυξημένη προστασία και άνεση.

Προστασία Πλευρικής Πρόσκρουσης – SIPS (1991)
Άλλο ένα ορόσημο για την ασφάλεια των αυτοκινήτων ήρθε με το Σύστημα Προστασίας Πλαϊνής Πρόσκρουσης (SIPS). Αυτό ήταν αναπόσπαστο μέρος της σχεδίασης του αυτοκινήτου και περιλάμβανε μια πολύ ισχυρή δομή και υλικά απορρόφησης ενέργειας στον κλωβό του αυτοκινήτου με την τοποθέτηση ενός εγκάρσιου τμήματος στο πάτωμα και την ενίσχυση των βάσεων στα καθίσματα.

Πλαϊνός αερόσακος τύπου κουρτίνας (1998)
Ένα ακόμα άλμα προς τα εμπρός σχετικά με την ασφάλεια στην καμπίνα των αυτοκινήτων ήταν ο πλαϊνός αερόσακος τύπου κουρτίνας. Η ιδέα πίσω από αυτή την εφαρμογή της Volvo ήταν η προστασία κυρίως στα κεφάλια των επιβατών καθώς ένας ενιαίος πλαϊνός αερόσακος με μεγάλο μήκος άνοιγε σε πιθανή πλευρική σύγκρουση ή κατά την ανατροπή του αυτοκινήτου.
Ουσιαστικά ήταν το πρώτο σύστημα που πρόσφερε ταυτοχρόνως βελτιωμένη προστασία τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω επιβάτες.

Σύστημα Προστασίας σε Ανατροπή - ROPS (2002)
Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των SUV, η Volvo παρουσιάσουμε στις αρχές του νέου αιώνα την επόμενη καινοτομία για την ασφάλεια που αφορούσε την προστασία σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος. Η προσέγγιση είχε δύο κατευθύνσεις.
Πρώτον, την βελτίωση της σταθερότητας των SUV με ένα εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας κύλισης και δεύτερον, την ενίσχυση της δομής του αμαξώματος για καλύτερη προστασία των επιβατών σε περίπτωση ανατροπής.

Ειδοποίηση Τυφλού Σημείου – BLIS (2003)
Κατά την αλλαγή λωρίδας, μια στιγμή απροσεξίας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες εάν ο οδηγός δεν έχει εντοπίσει άλλο αυτοκίνητο που προσπερνά στο τυφλό σημείο. Πρόκειται για ένα σημείο όπου δεν καλύπτουν οι εξωτερικοί καθρέπτες.
Η Volvo εξέλιξε το σύστημά ειδοποίησης BLIS που χρησιμοποιεί κάμερες ή ραντάρ για να ανιχνεύει οχήματα που διέρχονται από το πλάι με μεγαλύτερη ταχύτητα ειδοποιώντας τον οδηγό.
Όταν ένα αυτοκίνητο μπαίνει στην περιοχή του τυφλού σημείου, μια προειδοποιητική λυχνία ανάβει κοντά στον καθρέφτη της πόρτας, δίνοντας στον οδηγό περισσότερο χρόνο να αντιδράσει.

Σύστημα Αυτόματης Πέδησης (2008)
Ξεκινώντας με το Volvo XC60 πρώτης γενιάς το 2008, η εταιρεία παρουσίασε ένα αυτόνομο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης με την ονομασία "City Safety" που τοποθετήθηκε ως βασικός εξοπλισμός σε όλα τα νέα μοντέλα της που ακολούθησαν.
Το σύστημα χρησιμοποιούσε ανίχνευση λέιζερ και αναπτύχθηκε για να μειώσει τον κίνδυνο και τις συνέπειες των συγκρούσεων με ταχύτητες έως και 30 χλμ./ώρα. Σήμερα, η εξέλιξη του συγκεκριμένου συστήματος εφαρμόζεται σε πολλά αυτοκίνητα διεθνώς.

Αυτόματη Πέδηση με Ανίχνευση Πεζών (2010)
Πρόκειται για την εξέλιξη του συστήματος "City Safety" του 2008 όπου προστέθηκε η λειτουργία αναγνώρισης διέλευσης πεζών μπροστά από το αυτοκίνητο. Σε περιπτώσεις όπου ο οδηγός είναι αφηρημένος και το σύστημα διαγνώσει την διέλευση πεζού μπροστά από το αυτοκίνητο ενεργοποιείται αυτόματα η πέδηση.

Συνδεδεμένη Ασφάλεια (2016)
Η Volvo Cars ορίζει έναν εντελώς νέο τύπο συστήματος οδικής ασφάλειας σε έναν κόσμο συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Οι συνδεδεμένες καινοτομίες – Slippery Road Alert και Hazard Light Alert – χρησιμοποιούν το cloud για να μοιράζονται κρίσιμα δεδομένα μεταξύ των οχημάτων, ειδοποιώντας τον οδηγό για ολισθηρές οδικές περιοχές ή οχήματα που έχουν ενεργοποιήσει τα φώτα αλάρμ, βοηθώντας τον οδηγό να έχει αρκετό χρόνο για να επιβραδύνει.