Η Geely πούλησε μετοχές της Volvo αλλά διατηρεί τον έλεγχό της

Ο κινέζικος όμιλος που κατέχει από το 2010 το πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών στη Volvo Cars ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να πουλήσει ένα μικρό μερίδιο της τάξεως του 3,4%. Ωστόσο διευκρίνισε πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Volvo στο πρόγραμμα επενδύσεών της.

Volvo EM90 MPV

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Zhejiang Geely Holding Group του κινέζου δισεκατομμυριούχου Li Shufu πουλά μερίδιο 3,4% που κατέχει στην Volvo αξίας περίπου 320 εκατ. ευρώ, ικανοποιώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για το περιορισμένο free float της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Εν τω μεταξύ ο κινέζικος όμιλος έσπευσε να διευκρινίσει πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Volvo καθώς η συμμετοχή της μετά την πώληση του συγκεκριμένου μεριδίου μετοχών παραμένει υψηλή με 78,7%.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της εταιρείας περιείχε και άλλες διευκρινίσεις: "Τα έσοδα από την πώληση του μεριδίου στη Volvo έχουν ως στόχο να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών και να διευρύνουν περαιτέρω τη μετοχική βάση της Volvo Cars. Τα έσοδα που λαμβάνει η Geely Holding προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης εντός του ομίλου".

Volvo EM90 MPV
H Volvo παρουσίασε πρόσφατα το ηλεκτρικό van EM90 για τις αγορές της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας

Από την πλευρά της Volvo, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jim Rowan δήλωσε σχετικώς: "Αυτή η αύξηση της δημόσιας εγγραφής μας και η βελτίωση της ρευστότητας των συναλλαγών ωφελεί τόσο τους νέους όσο και τους υφιστάμενους επενδυτές".

Η Volvo πραγματοποίησε την είσοδο της στο χρηματιστήριο αξιών της Στοκχόλμης πριν από δύο χρόνια με 53 κορώνες ανά μετοχή. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους και μέχρι σήμερα η αξία της μετοχής έχει σημειώσει πτώση κατά 25% με το κατώτερο σημείο διαπραγμάτευσης να έχει φθάσει στις 35,25 κορώνες.

Ο κινέζικος όμιλος της Geely διαθέτει συμμετοχές και σε άλλες εταιρείες όπως η Lotus και η Aston Martin. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κινέζοι απέκτησαν το πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών της Volvo από την Ford το 2010 μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network