Η Volvo είχε σχεδιάσει SUV ήδη από τη δεκαετία του 1970 (εικόνες)

Όπως αποκαλύπτεται από κάποια σκίτσα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η Volvo έφτασε κοντά στην κατασκευή ενός δίθυρου SUV πολύ πριν το XC90 που τελικά έμελλε να είναι το πρώτο της μοντέλο στην κατηγορία.

Volvo sketch

Το πρώτο SUV της Volvo, το XC90, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 2002, όμως κάποια σκίτσα από τη δεκαετία του 1970 που αναρτήθηκαν στη σελίδα Volvo Heritage στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύπτουν πως η σουηδική εταιρεία έφτασε πολύ κοντά στο να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή σε μία κατηγορία που την εποχή εκείνη ουσιαστικά δεν υπήρχε.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Volvo, ο τότε διευθύνων σύμβουλος Pehr Gyllenhammer ανέθεσε στον επί σειρά ετών διευθυντή σχεδιασμού της εταιρείας, Gunnar Falck, να δημιουργήσει "ένα στιβαρό όχημα για την Αφρική και τις αναπτυσσόμενες χώρες". Εκτός από τα σκίτσα που δημοσιεύτηκαν, καμία άλλη σχετική πληροφορία δεν έγινε γνωστή αναφορικά με το συγκεκριμένο μοντέλο.

Volvo sketch

Για την ακρίβεια, αυτό που φαίνεται στα "blueprint styling concepts", είναι ένα δίθυρο τετραγωνισμένο μοντέλο, στη σχεδιαστική λογική που ήταν και τα περισσότερα Volvo της εποχής, που παραπέμπει σε Land Rover Defender.

Η μάσκα θυμίζει έντονα τη σειρά 200 που παρουσιάστηκε το 1974, ενώ η μαύρη διακοσμητική λωρίδα κατά μήκος του αμαξώματος, μοιάζει με εκείνη του 240. Ο off road χαρακτήρας του μοντέλου, υπογραμμίζεται από την τοποθέτηση της ρεζέρβας εξωτερικά, στην πόρτα του χώρου αποσκευών.

To πρώτο 4x4 της Volvo ήρθε το 1996

Απ' ότι μπορεί να διακρίνει κανείς, το κοντό μεταξόνιο σε συνδυασμό με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα ικανό όχημα εκτός δρόμου. Βέβαια δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως, αν και η Volvo είχε παράδοση στους αγώνες ράλι με τα αυτοκίνητά της να διακρίνονται ακόμη και στο χιόνι, η ίδια δεν διέθετε κάποιο μοντέλο με κίνηση στους τέσσερις τροχούς μέχρι το 850 του 1996.

Volvo sketch

Αντιθέτως, έχτισε το όνομά της πάνω στη δημιουργία μοντέλων με έμφαση στην ασφάλεια και την πρακτικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα station wagon της Volvo υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλή. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως οι Σουηδοί φλέρταραν με την ιδέα της δημιουργίας ενός SUV εδώ και περίπου μισό αιώνα. Το γιατί δεν την ολοκλήρωσαν παραμένει αναπάντητο ερώτημα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network