Τι πρότεινε ο επικεφαλής της Renault για φθηνά ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Luca de Meo δεν είναι μόνο επικεφαλής της Renault αλλά και της ACEA και έριξε μια πρόταση στο τραπέζι ώστε να καταφέρουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές να παράγουν φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

O επικεφαλής της Renault Luca de Meo

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν μια σκληρή πρόκληση από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και σκληρά ερωτήματα σχετικά με την δυνατότητα παραγωγής προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων, θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια "Airbus" για την ανάπτυξη και κατασκευή προσιτών αυτοκινήτων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Renault, Luca de Meo.

"Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί για να βρούμε μια λύση", δήλωσε ο de Meo στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, όπου η μάρκα Renault παρουσίασε το μικρό ηλεκτρικό Renault 5, το οποίο θα πωλείται για περίπου 25.000 ευρώ στη βασική του έκδοση. Αυτή η τιμή θα υπολείπεται των σημερινών μικρών EV στην αγορά.

"Οι εταίροι μπορούν να μοιραστούν την επένδυση και να μειώσουν το κόστος", πρόσθεσε. Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus ανταγωνίζεται την Boeing ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στον κόσμο. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της είναι η γαλλική, η γερμανική και η ισπανική κυβέρνηση.

Renault 5 E-Tech
Renault 5 E-Tech

Η Renault σχεδιάζει επίσης να λανσάρει την επόμενη γενιά του μίνι αυτοκινήτου Twingo ως ηλεκτρικό κατασκευασμένο στην Ευρώπη, το οποίο θα πωλείται για λιγότερο από 20.000 ευρώ. Ο όμιλος πωλεί σήμερα το κινεζικής κατασκευής Dacia Spring κοντά σε αυτή την τιμή, αλλά έχει χάσει μια βασική επιδότηση στη Γαλλία. 

Η Renault βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο συνομιλιών με το Volkswagen Group για να μοιραστούν ενδεχομένως την πλατφόρμα του Twingo, η οποία θα είναι μια έκδοση της αρχιτεκτονικής AmpR Small που υποστηρίζει το Renault 5. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λιγότερο δαπανηρές μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), για παράδειγμα, δήλωσε ο de Meo.

Η πρόκληση, δήλωσε ο de Meo, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ACEA, της ομάδας πίεσης των Ευρωπαίων αυτοκινητοβιομηχανιών στις Βρυξέλλες, είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα αξίας στην Ευρώπη που θα περιλαμβάνει μπαταρίες, ηλεκτροκινητήρες και ηλεκτρονικά, όπως έχει κάνει η Κίνα με κυβερνητική υποστήριξη. "Ο στόχος είναι να προμηθευόμαστε τα πάντα στην Ευρώπη σε ανταγωνιστικές τιμές", είπε.

Προηγούμενη συνεργασία

Ο De Meo δήλωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε διάφορα έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου κοινού μίνι αυτοκινήτου από την Toyota, την Peugeot και τη Citroen. Ένα άλλο έργο στη δεκαετία του 1980 αφορούσε την κοινή πλατφόρμα "Type 4" που μοιράστηκαν οι Alfa Romeo Fiat, Lancia και Saab.

Είπε επίσης ότι οι κανόνες της ΕΕ για τα μικρά αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι, για παράδειγμα να επιτρέπονται τα μικροσκοπικά ιαπωνικά αυτοκίνητα "kei" στις αστικές περιοχές. Άλλες επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας για τα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες μικρότερες από 30 κιλοβατώρες, αντί να προσφέρουν ένα μπόνους, όπως κάνει σήμερα η Γαλλία, ή να παρέχουν στα αυτοκίνητα αυτά δωρεάν στάθμευση στις πόλεις.

Το σχέδιο Twingo της Renault, που ανακοινώθηκε το περασμένο φθινόπωρο με τη δημιουργία της Ampere, της αυτόνομης επιχείρησης EV της Renault, θα χρειαστεί δύο χρόνια για να αναπτυχθεί, από το "να παγιωθεί η ιδέα" -για τον τελικό σχεδιασμό- μέχρι την έναρξη της παραγωγής, δήλωσε ο de Meo. Αυτό το χρονικό πλαίσιο έχει μειωθεί από τέσσερα χρόνια σε τρία με το Renault 5, και τώρα σε δύο.

"Η ταχύτητα είναι σημαντική έναντι των Κινέζων", είπε. "Βρισκόμαστε σε έναν αβέβαιο κόσμο. Στο παρελθόν, με τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, μπορούσες να προβλέψεις τι έρχεται".  Τώρα, είπε, "αν χρειαστείς τέσσερα ή πέντε χρόνια για να αντιδράσεις, είναι πολύ αργά".

Με πληροφορίες από Automotive News Europe

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network