Αυτοκίνητα στην πρίζα: Τεράστια αύξηση πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο-πέφτουν τα PHEV

Αν ακόμα έχεις αμφιβολίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή γενικά για όσα μπαίνουν στην πρίζα, τα παγκόσμια νούμερα πωλήσεων δείχνουν τεράστια αύξηση και άλλα αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Οι παγκόσμιες πωλήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (και γενικά όσα μπαίνουν στην πρίζα) συνέχισαν να είναι ισχυρές. Συνολικά 10,5 εκατομμύρια νέα BEV και PHEV παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022, σημειώνοντας αύξηση +55 % σε σύγκριση με το 2021.

Αγοράζουν ηλεκτρικά στην Ευρώπη; 

Μετά από 2 χρόνια απότομης αύξησης των πωλήσεων στην Ευρώπη, τα BEV και PHEV κέρδισαν μόνο +15 % σε σχέση με το 2021. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πόλεμος της Ουκρανία σίγουρα έχουν παίξει τον ρόλο τους.

Οι πωλήσεις BEV και PHEV στις ΗΠΑ και τον Καναδά αυξήθηκαν κατά 48 % σε ετήσια βάση, παρά την αδύναμη συνολική αγορά ελαφρών οχημάτων που σημείωσε βουτιά κατά 8% κατά τη διάρκεια του 2022 σε ετήσια βάση.

Διαβάστε Επίσης

Το 2ο εξάμηνο του 2022 παρατηρήθηκε μια προσεκτική ανάκαμψη των αγορών αυτοκινήτων. Πάντως οι παγκόσμιες πωλήσεις επιβατικών για το 2022 με 81 εκατ. μονάδες, εξακολουθούσαν να είναι -0,5 % χαμηλότερες από το 2021 και -15 % κάτω από τα επίπεδα πριν από το 2020.

Οι πωλήσεις NEV (πολύ μικρά ηλεκτρικά αστικής κινητικότητας) στην Κίνα αψήφησαν όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα (κρίση ακινήτων, επιδημίες Covid και λουκέτα) και αυξήθηκαν κατά +82 % ακόμη σε ετήσια βάση.

Τα υβριδικά που μπαίνουν στην πρίζα (PHEV) αρχίσουν να χάνουν έδαφος

Η BYD υπερτριπλασίασε τις πωλήσεις σε 1,85 εκατομμύρια μονάδες, καθιστώντας την 1η στην παγκόσμια κατάταξη πωλήσεων, αν συμπεριληφθούν οι πωλήσεις των 944.500 PHEV της. Μετρώντας μόνο τα BEV, η Tesla εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά με 1,31 εκατομμύρια μονάδες που παραδόθηκαν το 2022.

Δείτε στον σχετικό πίνακα τα ποσοστά των πωλήσεων (με μπλε τα PHEV και με πράσινο τα αμιγώς ηλεκτρικά) από το 2013 μέχρι το 2022. Η κόκκινη γραμμή είναι το συνολικό μερίδιο αγοράς των BEV και PHEV. 

Ποσοστό πωλήσεων ηλεττρικών παγκοσμίως

Τα PHEV αντιπροσώπευαν το 27 % των παγκόσμιων πωλήσεων Plug-in το 2022 σε σύγκριση με το 29 % το 2021. Ενώ ο όγκος των πωλήσεών τους εξακολουθεί να αυξάνεται, το μερίδιό τους στο μείγμα των ηλεκτρικών μειώνεται, αφού για τα BEV τα κράτη δίνουν κίνητρα αγοράς.

Ενώ τα BEV αυξήθηκαν κατά +59 % και τα PHEV κατά +46 %, τα μη φορτιζόμενα Full Hybrids αυξήθηκαν κατά +15 % και τα Mild Hybrids κατά +1 % σε ετήσια βάση.

Μια συνολική εικόνα

Οι παγκόσμιες πωλήσεις οχημάτων που μπορούν να φορτιστούν από το δίκτυο (10,5 εκατ.) ήταν υψηλότερες από τις πωλήσεις μη φορτιζόμενων οχημάτων (8,4 εκατ.) για πρώτη φορά το 2022. Οι πωλήσεις οχημάτων μόνο με θερμικό κινητήρα μειώθηκαν κατά -7 %- το μερίδιό τους στις παγκόσμιες πωλήσεις ελαφρών οχημάτων είναι 76,8 %, έναντι 82,2 % το 2021.

Διαβάστε Επίσης

Η ταχεία υιοθέτηση των EV σε αδύναμες αγορές αυτοκινήτων έχει ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια των EV. Τα BEV (9,5 %) και τα PHEV (3,5 %) αντιπροσώπευαν το 13 % των παγκόσμιων πωλήσεων ελαφρών οχημάτων το 2022, έναντι 8,3 % το 2021.

Η Νορβηγία είχε το υψηλότερο μερίδιο αγοράς EV (BEV 71 % + PHEV 8 %), η Κίνα είχε 27 %, η Ευρώπη 20,8 % και οι ΗΠΑ 7,2 %. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ήταν η Ινδονησία, η Ινδία με +223 %, η Νέα Ζηλανδία +151 % με μερίδιο αγοράς 20 %. 

Οι εταιρείες που ξεχώρισαν στις πωλήσεις

Η BYD πούλησε πάνω από 3 φορές περισσότερα BEV και PHEV σε σύγκριση με το 2021, ενισχύοντας τις πωλήσεις των υφιστάμενων μοντέλων, εισάγοντας με επιτυχία νέα μοντέλα και εστιάζοντας εξ ολοκλήρου την παραγωγή και τις πωλήσεις στα BEV και PHEV. Η BYD είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής PHEVs και από την 3η θέση το 2021 μετακινήθηκε στην 1η θέση για τα BEVs & PHEVs μαζί.

Η Tesla ηγείται των παγκόσμιων πωλήσεων BEV με μεγάλη διαφορά, με μερίδιο 17 % σε όλα τα BEV που πωλούνται παγκοσμίως. Η ετήσια αύξηση ήταν +40 %, μικρότερη από ό,τι στον κλάδο, αλλά από υψηλή βάση. Δείτε και τον σχετικό πίνακα της EVvolumes.

Οι πρώτες εταιρείες σε πωλήσεις ηλεκτρικών παγκοσμίως

Ο όμιλος VW αύξησε τις πωλήσεις ηλεκτρικών κατά +10 %, παραμένοντας αμετάβλητος στην Ευρώπη σε σχέση με πέρυσι- τα BEV κέρδισαν, ενώ τα PHEV έχασαν. Η αύξηση στην Κίνα ήταν +44 % σε ετήσια βάση και +18 % στη Βόρεια Αμερική. Τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά του ομίλου ήταν το VW ID.4, το ID.3, το Skoda Enyaq και το Audi Q4 e-tron, όλα τους BEV και όλα βασισμένα στην πλατφόρμα MEB.

Το Wuling Mini EV έφτασε στο αποκορύφωμα των πωλήσεών του- η GM κέρδισε μόνο +13 % για το λόγο αυτό. Εξαιρουμένων των Mini EV, η συνδυασμένη αύξηση της GM για τα EV ήταν +68 %.

Η Stellantis κέρδισε μερίδιο στον τομέα των ηλεκτρικών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά με μικρή παρουσία στην Κίνα, η Stellantis δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην υψηλή ανάπτυξη εκεί. Η αύξηση του όγκου κατά +34 % εξακολουθεί να είναι καλύτερη από ό,τι για πολλούς άλλους δυτικούς ΟΕΜ.

Με πληροφορίες από WEF και EVvolumes

Διαβάστε ακόμα:
 - 10 προκλητικές και αστείες έντυπες διαφημίσεις αυτοκινήτων
 - Το πιο παραδοσιακό drift που έγινε ποτέ: με άμαξα και έναν ίππο (+video)
 -YouTuber κατέστρεψε Mustang GT 800 ίππων και το έχει σε video
 - Σε πόσα χρόνια θα έχουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα όλες οι φίρμες

Best of Network