Δοκιμή Volkswagen ID.4 GTX: Το GTi της Generation Z

Το VW ID.4 GTX δεν είναι το GTi που θυμάσαι, είναι όμως ένα αξιοπρεπές γρήγορο αυτοκίνητο με πιο all around χαρακτήρα, όπως δηλαδή θα το χρησιμοποιεί η νέα γενιά στην οποία απευθύνεται

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή
Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Με το ID.4 GTX μπορείς να φτάσεις τα όριά σου γιατί σε κάθε στροφή σου θυμίζει πως τα δικά του είναι πιο ψηλά

ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ

Γιατί δικαιολογεί την διαφορετικότητά του σε σχέση με το απλό ID.4 χάρη στην σφιχτή ανάρτηση και τα ηλεκτρονικά που εξυπηρετούν την γρήγορη οδήγηση

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ

Γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι GTi παλιάς κοπής και γιατί έχει αυτά το καθόλου εξυπηρετικά κουμπιά αφής

Αν το πάρουμε απόφαση πως όσα αλλάζουν γύρω μας συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα, τότε μάλλον θα δούμε κάπως διαφορετικά όλη την εξέλιξη που υπάρχει στην αυτοκίνηση, με βιτρίνα την μετάβαση στην πλήρη ηλεκτροκίνηση. Για την Volkswagen αυτή η μετάβαση εντοπίζεται σε αυτοκίνητα όπως το ID. 2all που έρχεται να παίξει τον ρόλο που είχε ο Σκαραβαίος σε μια άλλη εποχή. 

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Αντιστοίχως τον ρόλο του GTi της νέας εποχής, η Volkswagen τον έχει τοποθετήσει στο, εν πολλοίς όμοιο όσον αφορά τα γράμματα που το συνθέτουν και σίγουρα με κοινές ρίζες, GTX. Το VW ID.4 GTX με το οποίο ασχολούμαστε επί του παρόντος είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρείας που δέχεται την νέα ακροστιχίδα και αν το "i" εμείς το μεταφράζαμε στο επαναστατικό injection κάποτε, τώρα το "x" είναι αυτό που υποδηλώνει την τετρακίνηση. 

Διαβάστε Επίσης

Με δύο ηλεκτροκινητήρες

Αυτή επιτυγχάνεται χάρη στην προσθήκη ενός ακόμη ηλεκτρικού κινητήρα σε εκείνον που διαθέτει το απλό VW ID.4 και είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα. Ο δεύτερος του ID.4 GTX, τοποθετείται εμπρός και έρχεται να προσθέσει 94 ίππους στους 205 της απλής έκδοσης για να ολοκληρωθεί το σύνολο των 299 ίππων.

Οι οποίοι δεν είναι κάτι σπουδαίο αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου και αρχίσεις να διαβάζεις τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας είναι αρκετοί και υπό συνθήκες, υπεραρκετοί για να ικανοποιήσουν οποιονδήποτε οδηγό. 

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Βεβαίως εδώ εντοπίζεται η πρώτη κρίση ταυτότητας του VW ID.4 GTX, διότι το GTi, του οποίου θεωρούμε πως είναι αντίστοιχο, δεν ήταν ένα απλό αυτοκίνητο, αλλά μια κατασκευή που είχε αφενός κάποιου είδους συμβολικό χαρακτήρα για τον κάτοχό της, αφετέρου δε ήταν φτιαγμένη για ιδιαίτερες απαιτήσεις, για τις οποίες σε προδιέθετε κιόλας. 

Διαχείριση του υψηλού βάρους

Το ID.4 GTX δεν μπορείς να πεις πως σε προδιαθέτει ιδιαίτερα για κάτι. Είναι εξαιρετικό στην οδήγηση χάρη στην ελαφρώς πιο σφιχτή ανάρτηση που κάνει σπουδαία δουλειά στη διαχείριση των 2.239 kg, στα οποία μάλιστα είχε προστεθεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο επιπλέον βάρος, λόγω της παρουσίας του υπογράφοντος πίσω από το τιμόνι. 

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Πέραν τούτου το επιτυχές αποτέλεσμα της πλατφόρμας ΜΕΒ στην ισορροπία φαίνεται, όσο εξάλλου φαίνεται και στο απλό ID.4, ενώ η ανάρτηση είναι αυτή που δημιουργεί και την κάπως πιο σπορτίφ εικόνα με το αμάξωμα να έχει χαμηλώσει κατά 1,5 εκατοστό σε σχέση με το ID.4. 

Κρίση ταυτότητας

Το σπορτίφ όμως δεν είναι αυτό που κάνει το GTX να ξεχωρίζει και μπορεί να υπάρχει ως σφραγίδα στο πίσω μέρος, στα καθίσματα και στην ακτίνα του τιμονιού δεν κερδίζει όμως την καρδιά σου, όπως το έκανε το GTi. Αυτή είναι η απόλυτη κρίση ταυτότητας. Έχει να κάνει με πράγματα που δεν περιγράφονται εύκολα. Με το συναίσθημα που ξυπνά όταν μπεις σε ένα αυτοκίνητο με το δικό του χαρακτήρα.

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Στην περίπτωση του VW Golf GTi ας πούμε, ακόμη και την εποχή που τα αυτοκίνητα είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται όμοια μεταξύ τους, εκείνο είχε πάντα κάτι να σου προσφέρει για να σε "ξυπνήσει" από τον οδηγικό λήθαργο της καθημερινότητας. 

Πιεσέ το, δεν θα σε προδώσει

Το VW ID.4 GTX τώρα, ενώ μπορεί να σου προσφέρει όλα τα καλά που βρίσκεις σε ένα γρήγορο αυτοκίνητο, σε ένα αυτοκίνητο με καλές επιδόσεις και συμπεριφορά, δεν μπορεί να σε κάνει να θέλεις να το οδηγήσεις πιο σπιρτόζικα. Η πραγματικότητα είναι βεβαίως πως όλο αυτό μεταφράζεται σε απόλυτη ασφάλεια και ομαλή λειτουργία. Το ID.4 GTX μπορείς να το πιέσεις όσο… μπορείς. Σου επιτρέπει να φτάσεις τα όρια σου γιατί σου θυμίζει σε κάθε στροφή πως τα δικά του είναι πιο ψηλά. 

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Δεν γλιστρά πίσω, δεν βγάζει μούτρα με το εμπρός μέρος. Είναι πιθανώς η πιο ισορροπημένη χρήση τετρακίνησης που έχεις οδηγήσει ποτέ γιατί στα συμβατικά αυτοκίνητα για το να το πετύχεις αυτό, έπρεπε είτε να ασχοληθείς πολύ στο aftermarket σκέλος της υπόθεσης, είτε να αγοράσεις απευθείας ένα πολύ εξελιγμένο σύνολο.

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Τώρα έχεις μάλλον ένα άψογο οικογενειακό αυτοκίνητο με χώρο αποσκευών στα 543 λίτρα, με άνετα καθίσματα τα οποία μπορείς να τα έχεις και θερμαινόμενα, με (προαιρετική) γυάλινη οροφή. 

Όταν, από την άλλη, θα αποφασίσεις να ξεφύγεις από τέτοιου είδους υποχρεώσεις έχει το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό για να στρίψεις παντού, αλλά και τον έλεγχο στην απενεργοποίηση του ESC η οποία μπορεί να είναι και μερική ώστε να σου επιτρέπεται να "παίξεις" λίγο περισσότερο. Αντίστοιχο έλεγχο έχεις και αναλόγως τις συνθήκες που συναντάς, χάρη στις 5 επιλογές στο software, που σημαίνει πως όταν αναζητάς πρόσφυση επιλέγεις το Traction ή όταν είσαι ήσυχος αρκείσαι στο Eco.

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Περί αυτονομίας

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο ζητούμενο της ενέργειας. Η μπαταρία του VW ID.4 GTX έχει χωρητικότητα 77 kWh και η VW ανακοινώνει 499 χιλιόμετρα αυτονομίας. Ναι, λοιπόν, δεν τα πετυχαίνεις αυτά, νομίζω το ξέρεις και εσύ και πλέον το ξέρουν όλοι πως οι περιπτώσεις που συμφωνούν οι εργοστασιακές τιμές με τις πραγματικές είναι πολύ σπάνιες. 

Το VW ID.4 GTX θα σου επιτρέψει να μην έχεις κανενός είδους άγχος αν ο χιλιομετρικός ορίζοντας του ταξιδιού είναι τα 350 χλμ. Αν είναι τα 400 θα χρειαστούν συμβιβασμοί για να τα καταφέρεις και από εκεί και πάνω πρέπει να υπολογίσεις στάση για φόρτιση. Που πλέον δεν αποτελεί και τόσο ανασταλτικό παράγοντα στο ταξίδι. 

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Χάρη στον φορτιστή των 135 kW που φέρει το αυτοκίνητο για την ταχεία φόρτιση, χρειάζεσαι λίγο περισσότερο από μισή ώρα για το 5% έως το 80%. Ενώ στην περίπτωση που βολεύει θα μπορούσαν να είναι αρκετά και 6 λεπτά για να φορτίσεις για περίπου 100 χλμ. επιπλέον και να φτάσεις εκεί που θέλεις. Στην οικιακή φόρτιση και το wallbox υπολόγιζε περίπου 7,5 ώρες που επιτρέπει ο 11άρης AC φορτιστής του αυτοκινήτου. 

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Σε επίπεδο κατανάλωσης επίσης δύσκολα θα επιτύχεις τις 17,6 kWh που ανακοινώνει η VW. Στην δική μας περίπτωση η ήπια χρήση μας έφερε στο 20+, ενώ σε συνθήκες πίεσης ο μετρητής του αυτοκινήτου άγγιξε τις 29. Πάντως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως με την επιλογή μεγαλύτερης ανάκτησης ενέργειας, δηλαδή την επιλογή Β αντί για D στο αυτόματο κιβώτιο, η ανάκτηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη που βελτιώνει αρκετά την αυτονομία, αρκεί να συμβαδίζει και η διάθεση του οδηγού με την λειτουργία αυτή. 

Volkswagen ID.4 GTX Δοκιμή

Τέλος, τιμολογιακά μιλάμε για πάνω από 61.000 ευρώ. Αν λάβουμε ως δεδομένο τις ούτως ή άλλως αυξημένες τιμές των αυτοκινήτων σε κάθε μορφή τους πλέον, το GTX δεν είναι παράλογα ακριβότερο από το απλό VW ID.4.

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται μεν για διαφορά λίγο μεγαλύτερη των 9.000 ευρώ η οποία όμως δικαιολογείται και μπορεί να μην ικανοποιεί εκείνους που έχουμε γνωρίσει το αυθεντικό GTi, αλλά μην ξεχνάς πως δεν αλλάζει μόνο η τεχνολογία, αλλάζουν και οι άνθρωποι και η Gen Z δεν θα γνωρίσει ποτέ κάτι προσιτό έστω σε αυτή την τιμή, με περισσότερο πάθος σε αυτοκινητικούς όρους. 

Volkswagen ID.4 GTX

Κινητήρας: 2 εμπρός και πίσω
Μπαταρία: 77 kWh 
Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 1
Κίνηση: AWD
Ισχύς: 299 ίπποι
Ροπή: 460 Nm
0-100 km/h: 6,2 sec
Τελική ταχύτητα: 180 km/h 
Κατανάλωση:
μέση εργοστασιακή: 
17,6 kWh/100 km
μέση δοκιμής: 20,7 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή: 499 km
Διαστάσεις:
ΜxΠxΥ: 4,582 mm x 1.852 mm x 1.637 mm
Μεταξόνιο: 2.769 mm
Βάρος: 2.239 kg
Χώρος αποσκευών: 543 lt
Τιμή: από € 61.200 (χωρίς επιδότηση)

Best of Network