Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έγιναν πρόβλημα για την Porsche-οι προβλέψεις για το μέλλον

Η Porsche βλέπει τις πωλήσεις να υποχωρούν, τις επενδύσεις να καθυστερούν και τις θέσεις εργασίας να απειλούνται, καθώς η στρατηγική της για τα ηλεκτρικά μοντέλα δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Porsche Taycan GTS

Η Porsche, μία από τις πλέον επικερδείς αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως (αναλογικά με τα κέρδη ανά πώληση), δεν διανύει την καλύτερη περίοδό της.

Αντιμετωπίζει πτώση πωλήσεων, δασμούς, σκληρό ανταγωνισμό στην Κίνα και καθυστέρηση στην άφιξη βασικών ηλεκτρικών μοντέλων, όπως οι νέες εκδόσεις των 718 Boxster και Cayman, αλλά και το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό SUV με τρεις σειρές καθισμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με αναφορά του Automotive News, στο επίκεντρο των προβλημάτων βρίσκεται η άκαμπτη στρατηγική εξηλεκτρισμού που υιοθέτησε η εταιρεία.

Porsche Taycan Turbo GT ρεκόρ Interlagos

Πρόβλημα οι υψηλές προσδοκίες στα EV

Ο Fabio Holscher, αναλυτής της Warburg Research, εξηγεί ότι ο στόχος του 80% πωλήσεων ηλεκτρικών έως το 2030, έχει δημιουργήσει πιέσεις, τις οποίες η Porsche τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί.

"Καθώς η διείσδυση των ηλεκτρικών καθυστερεί, η εταιρεία αναγκάζεται να συνεχίσει την εξέλιξη θερμικών μοντέλων, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει απώλειες χρημάτων από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή BEV, ασθενή ζήτηση στην Κίνα και αβεβαιότητα στις εξαγωγές προς ΗΠΑ", σημειώνει.

Porsche Cayenne ηλεκτρική

Ήδη από τον Φεβρουάριο, η Porsche απέλυσε 1.900 εργαζόμενους στη Γερμανία, επικαλούμενη την "καθυστέρηση στον ρυθμό εξηλεκτρισμού". Τώρα, σύμφωνα με τη γερμανική Automobilwoche, υπάρχει κίνδυνος για επιπλέον 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ η εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω τα έσοδα του 2025 κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Ο Holscher θεωρεί ότι η Porsche θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη σημερινή κατάσταση, εάν είχε υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη παραγωγική προσέγγιση, όπως έκαναν κάποιες άλλες εταιρείες, με περισσότερα plug-in υβριδικά και πλατφόρμες κοινής χρήσης, που θα της επέτρεπαν να προσαρμοστεί καλύτερα στις μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς.

Η κινεζική αγορά 

Στην ήδη δύσκολη εξίσωση, η κατάρρευση των πωλήσεων στην Κίνα περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι πωλήσεις της Porsche στο πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 42% σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η αποχώρησή της από τη χώρα, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας.

Xiaomi SU7 Ultra

Την ίδια ώρα, η κινεζική αγορά ηλεκτρικών μοντέλων επιδόσεων ανθίζει, με μοντέλα όπως τα Xiaomi SU7 Ultra και Yangwang U9 να προσφέρουν ισχύ άνω των 1.000 ίππων και τεχνολογίες όπως ενεργή ανάρτηση, σε τιμές που δυσκολεύουν την Porsche να ακολουθήσει. "Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Porsche είναι η Κίνα", τονίζει ο Pedro Pacheco, αντιπρόεδρος έρευνας της Gartner.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη

Η Porsche προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με σημαντικές διοικητικές αλλαγές. Ο Michael Steiner, πρώην επικεφαλής ανάπτυξης του ομίλου VW, ανέλαβε αναπληρωτής πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της εταιρείας, ενώ στο τέλος Φεβρουαρίου αντικαταστάθηκαν οι επικεφαλής των τομέων χρηματοοικονομικών και πωλήσεων.

Διαβάστε Επίσης

Παρά τα προβλήματα, η Porsche διατηρεί ισχυρό brand και πιστούς φίλους, χάρη στην κληρονομιά των σπορ μοντέλων και της εμπλοκής της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αν καταφέρει να ορθοποδήσει και να κυκλοφορήσει την επόμενη γενιά ηλεκτρικών της, μπορεί να επιστρέψει δυναμικά.

Προς το παρόν, όμως, η ηλεκτρική μετάβαση, η πίεση από την Κίνα και η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα, μοιάζουν να δημιουργούν αναταράξεις για την εταιρεία που τα προηγούμενα χρόνια έδειχνε άτρωτη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Best of Network