Μεγάλη μάχη Dacia Sandero και Tesla Model Y στις πωλήσεις-ποιο προηγείται

Μια μάχη ενδεικτική για τους δύο διαφορετικούς κόσμους των πωλήσεων στην Ευρώπη. Από τη μία το πολύ προσιτό συμβατικό αυτοκίνητο και από την άλλη ένα κάπως ακριβό αμιγώς ηλεκτρικό.

Dacia Sandero

Το Dacia Sandero είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις αυτοκίνητο στην Ευρώπη για τον Οκτώβριο και αν τα πρώτα στοιχεία της Dataforce επιβεβαιωθούν το hatchback της Dacia θα είναι για τρίτη φορά πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη μέσα σε 10 μήνες.

Όσοι παρακολουθείτε τις ευρωπαϊκές πωλήσεις ξέρετε πια ότι η μάχη της πρώτης θέσης είναι ανάμεσα στο Sandero και το Tesla Model Y. Μια μάχη ενδεικτική για τους δύο διαφορετικούς κόσμους των πωλήσεων στην Ευρώπη. Από τη μία το πολύ προσιτό συμβατικό αυτοκίνητο και από την άλλη ένα κάπως ακριβό αμιγώς ηλεκτρικό. 

Dacia Sandero

Το Sandero, το οποίο κατέγραψε 38% αύξηση των πωλήσεων σε 21.139 μονάδες τον Οκτώβριο, θα βάλει τέλος σε ένα δίμηνο σερί νικών για το Tesla Model Y, το οποίο έπεσε στο Νο. 24 των πωλήσεων με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς Dataforce.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο η Tesla πούλησε 271% περισσότερα Model Y τον περασμένο μήνα (9.660) από ό,τι τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το 92% των πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες EFTA και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Citroen C3, Peugeot 2008, Renault Clio και Toyota Yaris τα πάνε πολύ καλά

Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του Sandero για τον τίτλο των πωλήσεων του Οκτωβρίου είναι το Renault Clio, το οποίο βρίσκεται πάνω από 6.600 πωλήσεις πίσω από το αδελφό του μοντέλο. Τόσο το Sandero όσο και το Clio, το οποίο αυξήθηκε κατά 20% σε 12.534, είναι μάρκες του ομίλου Renault.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Toyota Yaris Cross, το οποίο θα μπορούσε να ανέβει στο Νο. 2 για το μήνα μόλις καταμετρηθούν όλες οι πωλήσεις για την περιοχή, δεδομένου ότι υπολείπεται του Clio μόλις κατά 99 μονάδες.

Renault Clio E-Tech

Οι πωλήσεις του Yaris Cross αυξήθηκαν κατά 27% σε 14.435 τον περασμένο μήνα, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Τα Peugeot 2008 και Citroen C3 βρίσκονται επίσης σε απόσταση αναπνοής από την 2η θέση καθώς μόλις 361 πωλήσεις χωρίζουν τη δεύτερη θέση από την πέμπτη. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια κίνηση στην κατάταξη από τη δεύτερη έως την πέμπτη θέση μόλις όλες οι αγορές ανακοινώσουν τα στοιχεία τους για τον Οκτώβριο.

Μια άλλη στενή κούρσα είναι για την έβδομη θέση, με το Volkswagen Polo να προηγείται του Ford Puma με μόλις 57 πωλήσεις, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Άλλα αυτοκίνητα που είναι έτοιμα να σημειώσουν μεγάλη αύξηση πωλήσεων τον Οκτώβριο είναι το Fiat Panda (+30%), το Kia Sportage (+27%) και το Audi A3 (+21%).

Το Sandero παίρνει τη συνολική πρωτιά

Το πλεονέκτημα των 11.479 πωλήσεων του Sandero έναντι του Model Y τον Οκτώβριο το έσπρωξε μπροστά από το πλήρως ηλεκτρικό μεσαίο SUV για την πρωτιά στην Ευρώπη μετά από 10 μήνες. Το Sandero προηγείται με 184.088 έναντι 183.799, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Είναι σύνηθες οι πωλήσεις του Model Y να είναι σημαντικά χαμηλότερες τον πρώτο μήνα ενός τριμήνου. Τον Ιούλιο είναι στο Νο. 17 μετά τη νίκη του τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Τον Ιανουάριο βρισκόταν στο Νο. 32 και στη συνέχεια κέρδισε τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το Sandero θα έχει πολύ πιο σκληρό ανταγωνισμό από το Model Y κατά τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

Φέτος το Model Y ήταν έξι φορές το κορυφαίο μοντέλο στην Ευρώπη (Φεβρουάριο, Μάρτιο, Μάιο, Ιούνιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο), ενώ το Volkswagen T-Roc ήταν Νο. 1 τον Ιούλιο. Οι άλλες νίκες του Sandero ήρθαν τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.

Με πληροφορίες από Automotive News Europe

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network