Christiane Benner: H γυναίκα που θέλει να δαμάσει τον Elon Musk και την Tesla

Την λένε Christiane Benner και η είναι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην Ευρώπη. Είναι η επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ευρώπης, του IG Metall και θέλει να καλέσει τον Musk για κουλουράκι

Christiane Benner επικεφαλής ig metall

Αν και το εργοστάσιο της Tesla με 12.000 εργαζόμενους αποτελεί βασική ανησυχία, η Christiane Benner (κεντρική φωτό), μιλώντας σε συνέντευξή της στο Bloomberg News, περιέγραψε ένα ευρύ σύνολο ανησυχητικών εξελίξεων που ασκούν πίεση στους εργαζόμενους της Γερμανίας.

Η ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα, τα υψηλότερα επιτόκια και οι παρατεταμένες επιπτώσεις από την περσινή ενεργειακή κρίση έχουν ήδη προκαλέσει το κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων και τη μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό.

Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος. Ταυτόχρονα, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες απαιτούν από τους εργαζόμενους νέα σύνολα δεξιοτήτων.

"Τα πράγματα είναι πολύ ταραχώδη αυτή τη στιγμή", δήλωσε η Benner. "Η επανεκπαίδευση θα είναι πολύ σημαντική".

Επικεφαλής στο μεγαλύτερο συνδικάτο της Ευρώπης

Το IG Metall είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο μεταποίησης στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας εργαζόμενους σε γραμμές συναρμολόγησης αυτοκινητοβιομηχανιών, χαλυβουργεία και άλλα εργοστάσια.

Διαβάστε Επίσης

Η οργάνωση εισπράττει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνδρομές μελών και έχει επανειλημμένα προκαλέσει στάσεις εργασίας στις πιο γνωστές επιχειρήσεις της Γερμανίας. Με τα πολλά μέλη της, η οργάνωση διαθέτει σημαντική πολιτική επιρροή.

Η Benner, 55 ετών, υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν καθυστερήσει πολύ να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά ζητήματα της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες όπως η παραγωγή αυτοκινήτων, η οποία απασχολεί περίπου 800.000 άτομα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία εντός και εκτός Γερμανίας απαιτεί καλύτερες αμοιβές και ασφάλεια θέσεων εργασίας κατά τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Το συνδικάτο United Auto Workers έχει ξεκινήσει μια μεγάλη απεργία με στόχο τη General Motors, τη Ford και τη Stellantis στις ΗΠΑ, σταματώντας την παραγωγή σε πολλά εργοστάσια. Η ανησυχία είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία απαιτούν λιγότερα κινούμενα μέρη και λιγότερους εργαζόμενους για την κατασκευή τους, θα κοστίσουν θέσεις εργασίας και θα μειώσουν τους μισθούς.

Στη Γερμανία, η αυξανόμενη απογοήτευση των ψηφοφόρων έχει τροφοδοτήσει την άνοδο του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία την οποία η Benner θεωρεί απειλή για την προσπάθεια της χώρας να επαναφέρει την κατασκευαστική της βάση στην πράσινη οικονομία.

Το κόμμα, το οποίο κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης, έχει αντιταχθεί σε τεχνολογίες όπως οι αντλίες θερμότητας, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδυτών και τη δημιουργία βιομηχανικών συστάδων για την κατασκευή των μηχανημάτων. Και η δεδηλωμένα αντιμεταναστευτική του θέση απειλεί να επιδεινώσει τη μακροχρόνια έλλειψη εργαζομένων στη Γερμανία.

"Οι άνθρωποι χρειάζονται αυτοπεποίθηση. Χρειάζονται ένα σχέδιο και πρέπει να βλέπουν στρατηγικές. Χρειάζονται ισχυρά συνδικάτα", δήλωσε η Benner. "Θεωρούμε ότι ο ρόλος μας είναι να αντισταθούμε σε αυτόν τον πολιτικό κατακερματισμό και την πόλωση".

Επιτέλους μια γυναίκα

Η άνοδος της στο συντριπτικά ανδρικό IG Metall είναι αξιοσημείωτη. Και μαζί με την επικεφαλής του εργοστασιακού συμβουλίου της Volkswagen Daniela Cavallo, η οποία ηγείται του αγώνα ενάντια στις επώδυνες περικοπές, αντανακλά μια ευρύτερη μετατόπιση στην παραδοσιακά ανδροκρατούμενη ηγεσία των εργαζομένων στη Γερμανία.

Οι γερμανικοί κανόνες απαιτούν την εκπροσώπηση του 50% των εργαζομένων στα εποπτικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων - μια απαίτηση που ορισμένοι έχουν κατηγορήσει για την αργή αναδιάρθρωση σε προβληματικές επιχειρήσεις όπως η Thyssenkrupp. Η Benner διαφωνεί.

Διαβάστε Επίσης

"Βλέπουμε ότι όταν πραγματικά πιέζουμε τα πράγματα και παρουσιάζουμε καλές ιδέες στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις, συμβαίνουν καλά πράγματα", δήλωσε η Benner.

Αυτό είναι το μήνυμα που σκοπεύει να μεταφέρει στην Tesla, όπου πάνω από 1.000 εργαζόμενοι εμφανίστηκαν στο εργοστάσιο του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων στο Gruenheide κοντά στο Βερολίνο νωρίτερα αυτό το μήνα φορώντας αυτοκόλλητα που ζητούν "ασφαλή και δίκαιη εργασία", δήλωσε η IG Metall.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι εργαζόμενοι της Tesla διαμαρτύρονται για κακές συνθήκες και κινδύνους για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ακραίου φόρτου εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού και των υπερβολικά φιλόδοξων στόχων παραγωγής. Η Tesla δήλωσε ότι το εργοστάσιο έχει τακτικούς ελέγχους από τις τοπικές αρχές και ότι τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται, σύμφωνα με το Reuters.

H Benner ελπίζει να καθίσει σύντομα στο τραπέζι με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου."Elon, ποιο είναι το πρόβλημα;" δήλωσε ο Benner. "Είμαι τόσο φιλική, που θα φέρω μπισκότα".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network