Αποστολή στη Γαλλία: Οδηγούμε το EV9, το νέο μεγάλο ηλεκτρικό SUV της Kia

Ωραίο είναι το Saint Tropez στην γαλλική Ριβιέρα αλλά είναι πιο ωραίο να οδηγάς σε ένα από τους πιο διάσημους παραλιακούς δρόμους του πλανήτη το νέο ηλεκτρικό SUV Kia EV9

Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9

Ένα μεγάλο και εντυπωσιακό αυτοκίνητο κυλάει με χαρακτηριστική άνεση στους στενούς δρόμους της γαλλικής Ριβιέρας. Τραβάει την προσοχή. Πρώτη φορά κυκλοφορεί στους δρόμους το νέο μεγάλο ηλεκτρικό SUV της Kia EV9. Όπως κατάλαβες ταξιδέψαμε μέχρι το Saint Tropez -όχι για κάποια συναυλία των Army of Lovers- για την ηλεκτρική SUV ναυαρχίδα της Kia.

To EV9 είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο για την Kia. Δεν θα δώσει μεγάλο όγκο πωλήσεων στην φίρμα αλλά είναι αυτό που καθορίζει την νέα ηλεκτρική διάσταση της Kia και στα προς τα κάτω μοντέλα. Όπως ήδη θα έχεις δει η Kia ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα επόμενα ηλεκτρικά μοντέλα της και είναι ξεκάθαρη η αισθητική γειτνίαση όλων -με εξαίρεση το πρωτότοκο Kia EV6.

Σχεδίαση

Το έχουμε ξαναγράψει αλλά όταν κάτι παίζει τόσο μεγάλο ρόλο αξίζει πολλάπλων αναφορών: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πιο θαρραλέα αισθητικά εταιρεία από την Kia / Hyundai. Και προφανώς το EV9 δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο επικεφαλής σχεδιαστής της φίρμας Karim Habib δεν είναι μόνο ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης. Έχει την τύχη -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- να λειτουργεί στην εταιρεία που αφήνει την δημιουργικότητα των σχεδιαστών της εντελώς ελεύθερη.

Kia EV9

Αυτό φαίνεται και στο EV9. Στο οποίο βλέπεις την boxy σχεδίαση -σε αυτή την κατηγορία είναι κάτι σαν κατεστημένο- εντούτοις δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Αν ρωτήσεις την Kia θα σου πει σχετικά ότι "Η δυναμική σχεδίαση του αμαξώματος είναι εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία "Opposites United" της Kia, η οποία επιτυγχάνει την αρμονία στις αντιθέσεις της φύσης, του μοντερνισμού και της τεχνολογίας".

Διαβάστε Επίσης

Ναι Οκ, ωραία ακούγονται αυτά αλλά το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα σε αυτήν την περίπτωση είναι μια ελκυστική "ψηφιακή" φόρμα με φουτουριστικά χαρακτηριστικά, που όμως λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το καθιερωμένο αισθητικό μονοπάτι των μεγάλων SUV.

Kia EV9

Πάντως ο αεροδυναμικός συντελεστής 0,28 είναι μάλλον εντυπωσιακός για ένα αυτοκίνητο τέτοιας σχεδίασης και διαστάσεων. Όμως υπάρχουν και σοβαρά "μυστικά" για αυτό όπως το τρισδιάστατο αεροδυναμικό πάτωμα!

Kia EV9

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που υπερβαίνει τα 5 μέτρα μήκος (5.015 χιλ.) και τα 2 μέτρα πλάτος αλλά οδηγώντας το στους στενούς δρόμους της γαλλικής Ριβιέρας πότε δεν σε έκανε να σκεφτείς "χωράω;” γιατί πολύ απλά με το σχήμα του σε βοηθά να κατανοείς τις διαστάσεις του και την θέση του στον χώρο.

Εσωτερικό

Με μεταξόνιο στα 3,1 μέτρα είναι αναμενόμενο να έχεις απαιτήσεις για τους χώρους και προφανώς δεν χρειάζεται να πάρεις καμία μεζούρα για να καταλάβεις ότι 6 ή 7 άνθρωποι (ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξεις) θα έχουν περισσότερο χώρο απ' όσο χρειάζονται.

Kia EV9

Καθίσαμε στην τρίτη σειρά ενώ ταξιδέψαμε και ως επιβάτες στην 2η σειρά. Σε μεγάλο βαθμό οι εξαιρετικοί χώροι οφείλονται στην εντελώς επίπεδη αρχιτεκτονική της ηλεκτρικής πλατφόρμας E-GMP. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην 6θέσια έκδοση μπορείς να επιλέξεις μεταξύ των καθισμάτων χαλάρωσης ή των περιστρεφόμενων για την 2η σειρά.

Kia EV9

Το πορτμπαγκάζ προσφέρει 828 λίτρα όταν στην 4θεσια/5θέσια διάταξη ενώ όταν ανοίξουν και τα καθίσματα της 3ης σειράς φθάνει τα 333 λίτρα.

Kia EV9

Οδήγηση

Μην νομίζεις ότι είμασταν μόνο επιβάτες, οδηγήσαμε κιόλας. Την κορυφαία έκδοση με 384 ίππους και την τετρακίνηση. Η μπαταρία είναι η μεγαλύτερη της φίρμας (και αρκετά βαριά αφού ξεπερνά τον μισό τόνο) με 99,8 kWh χωρητικότητα το οποίο μεταφράζεται σε αυτονομία άνω των 500 χιλιομέτρων για το τετρακίνητο EV9 και 563 χιλιόμετρα (κατά WLTP) για την πισωκίνητη έκδοση των 204 ίππων. Προφανώς η αρχιτεκτονική είναι 800V και στην φόρτιση θα μπορεί να παίρνει 249 χιλιόμετρα σε 15 λεπτά.

Kia EV9

Όμως θα γράφαμε για οδήγηση. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η λειτουργία που θα επιλέξεις. Π.χ. Στην Sport τρως μια ωραιότατη κλωτσιά όταν πατάς το γκάζι και το τιμόνι γίνεται πιο βαρύ ενώ στην Eco παίρνει ρεπό ο μπροστινός ηλεκτροκινητήρας και όλα γίνονται ήπια και ελαφριά -όπως το τιμόνι. Υπάρχουν επίσης η Normal και μία ακόμα που αναλαμβάνεις εσύ την παραμετροποίηση των χαρακτηριστικών.

Για ένα αυτοκίνητο που κινείται μεταξύ 2,5 και 3 τόνων είναι εντυπωσιακά σταθερό και με λογικές (αλλά όχι και μικρές) κλίσεις στις στροφές και προφανώς ακλόνητο σε ευθείες και καμπές ανεξαρτήτως ταχύτητας -τετρακίνηση γαρ και όχι μόνο. Υπάρχει και το σύστημα Terrain Mode Select για επιφάνειες με χαμηλή πρόσφυση που επιτρέπει στον οδηγό να επιλέγει τη λειτουργία Mud, Sand ή Snow μέσω ενός διακόπτη στο τιμόνι.

Kia EV9

Να μην ξεχάσουμε και τα αυτορρυθμιζόμενα πίσω αμορτισέρ που φροντίζουν για την ισορροπία όταν το όχημα μεταφέρει βαρύ φορτίο. Δηλαδή το EV9 "δεν κάθεται" πίσω όταν κουβαλάει μεγάλος βάρος.

Και τώρα κάτι που μάλλον ενδιαφέρει ακόμα περισσότερους. Ποιότητα κύλισης και ηχομόνωση. Ας πάρουμε την ηχομόνωση η οποία είναι τόσο premium όσο σε ένα αυτοκίνητο των 100.000 ευρώ. Και δεν ευθύνεται μόνο το αεροδυναμικό πάτωμα που αναφέραμε πριν. Είναι η ειδική μοκέτα στο εσωτερικό, τα διαφορετικά κρύσταλλα και last but not least ο ειδικός αφρός μέσα στα λάστιχα του EV9.

Kia EV9

Αυτή η παρέα χαρακτηριστικών δίνει την ηρεμία στο σαλόνι του. Η ποιότητα κύλισης είναι ανάλογου επιπέδου, ίσως ένα τσικ κάτω -και εδώ το οδόστρωμα παίζει τον ρόλο του.

Τι βλέπουν οδηγός και επιβάτες

Ο οδηγός τον δρόμο και την δική του οθόνη των 12,3 ιντσών (με 11 ιντσές HUD προαιρετικά) ενώ μαζί με τον συνοδηγό έχουν περίπου στο κέντρο του ταμπλό και την οθόνη infotainment επίσης 12,3 ιντσών. Αλλά υπάρχει ακόμα μία οθόνη!

Kia EV9

Ένα πάνελ 5,3 ιντσών ανάμεσα από τις άλλες δύο οθόνες που είναι αφιερωμένο στον κλιματισμό. Αναλογα με την θέση και τις διαστάσεις του οδηγού ίσως να μην έχει πάντα απρόσκοπτη ματιά προς τα εκεί αλλά ΟΚ με την οθόνη κλιματισμού δεν ασχολείσαι τόσο λες και παίζεις videogame.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το παραγγείλει στην Ελλάδα. Οι τιμές του κινούνται μεταξύ 75.000 και 85.000 ευρώ για τις κορυφαίες εκδόσεις. Αυτή η τάξη τιμής είναι ακόμα ένα προσόν για το αυτοκίνητο που ποιοτικά κινείται επί της ουσίας στην κατηγορία των 85 με 95.000 ευρώ.

Η έκδοση (RWD) με κίνηση στους πίσω τροχούς έχει μέγιστη ροπή 350 Nm. Με τελική ταχύτητα στα 185 χλμ./ώρα, αυτή η έκδοση επιταχύνει για τα 0-100 χλμ./ώρα σε 9,4 δευτερόλεπτα.

Η τετρακίνητη έκδοση (AWD) συνδυάζει δύο ηλεκτροκινητήρες έχει μέγιστη ροπή 250 Nm και 350 Nm (εμπρός και πίσω, αντίστοιχα) για τη βασική έκδοση και 350 Nm και 350 Nm για την έκδοση GT-line. Έχει τελική ταχύτητα 200 χλμ.ώρα. Η βασική έκδοση καλύπτει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 6,0 δευτερόλεπτα, ενώ η GT-line ή η αναβαθμισμένη βασική έκδοση χρειάζεται μόλις 5,3 δευτερόλεπτα.

Το Kia EV9 διαθέτει δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης, επιτρέποντας προηγμένες τεχνολογίες όπως Vehicle-to-Load (V2L), Vehicle-to-Building/Vehicle-to-Home (V2B/V2H) και Vehicle-to-Grid (V2G).

Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού/ ημιαυτόνομης οδήγησης είναι πολλά ενώ σε ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας και αυτής της φίρμας η συνδεσιμότητα και η βιωσιμότητα είναι αυτονόητη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network