Τα Kia EV3 και EV4 θα είναι τα πιο φθηνά ηλεκτρικά της φίρμας

Τρία νέα πρωτότυπα ηλεκτρικά μοντέλα παρουσίασε η Kia θέλοντας να ενισχύσει την γκάμα EV. Τα δύο εξ' αυτών είναι σε πρώιμο πειραματικό στάδιο – EV3 και EV4 - όμως θεωρείται βέβαιο πως θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία μέχρι το 2025.

Kia EV3 Concept

Το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της γκάμας Kia καλά κρατεί με τον εμπορικό στόχο να παραμένει σταθερός μέχρι το 2026 (πωλήσεις ενός εκατ. ηλεκτρικών Kia) και να έχει διευρυνθεί στα 1,6 εκατ. αυτοκίνητα EV ετησίως μέχρι το 2030 ένεκα και των νέων παρουσιάσων των μοντέλων EV3, EV4 και EV5.

Τα δύο πρώτα είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο με φουτουριστικά στοιχεία που θα προσαρμοστούν στα μέτρα της μαζικής παραγωγής. Το EV5 είναι σχεδόν έτοιμο για κυκλοφορία συμπληρώνοντας την ηλεκτρική γκάμα Kia κάτω από τα EV6 και EV9.

Kia EV4 Concept
Kia EV4 Concept

Η κορεατική εταιρεία ανακοίνωσε το σχέδιο ανάπτυξης μιας ευρείας γκάμας ηλεκτρικών μοντέλων με τιμές από 33.000 έως 47.000 ευρώ. Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος στην παραγωγή μοντέλων EV και την προμήθεια μπαταριών, με απώτερο σκοπό η εταιρεία να έχει διεθνώς 8 μονάδες παραγωγής μέχρι το 2025.

Αυτές οι μονάδες θα περιλαμβάνουν εξειδικευμένα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης αλλά και γραμμές παραγωγής, με την Κορέα να αποτελεί τον κεντρικό κόμβο.

Διαβάστε Επίσης

Στην Ευρώπη, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην παραγωγή μικρών και μεσαίων ηλεκτρικών μοντέλων, ενώ στην Κίνα, θα δοθεί έμφαση στα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους ev cars. Στην Ινδία θα παράγονται σχεδιασμένα μοντέλα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των αναδυόμενων αγορών.

Kia EV3 Concept
Kia EV3 Concept

Η Kia σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει μια πολυποίκιλη γκάμα μοντέλων EV στη Βόρεια Αμερική. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν κοινοπραξίες στον τομέα των μπαταριών για να εξασφαλιστεί ένα σταθερό παγκόσμιο σύστημα προμήθειας συσσωρευτών που θα υποστηρίξει την αύξηση παραγωγής των ηλεκτρικών οχημάτων.

Kia EV3: Μικρομεσαίο SUV

Η περίπτωση του πειραματικού EV3 αντιπροσωπεύει το όραμα της Kia για ένα ηλεκτρικό CUV (Compact Utility Vehicle). Βεβαίως, η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή ένα αντίστοιχο μοντέλο, το ηλεκτρικό Kia Niro, που όμως δεν θα λέγαμε πως έχει τα χαρακτηριστικά ενός compact SUV. Περισσότερο παραπέμπει σε ένα υπερυψωμένο hatchback.

Kia EV3 Concept

Αντίθετα το σχέδιο του πρωτότυπου EV3 έχει στοιχεία από off roader με μυώδες αμάξωμα, φουσκωμένα φτερά και μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Γενικώς, η εικόνα του EV3 διακρίνεται για τα μαύρα περιφερειακά πλαστικά προστασίας που διαθέτει και τις σχετικά μικρές γυάλινες επιφάνειες στα πλαϊνά.

Διαβάστε Επίσης

Οι δε τροχοί είναι τεράστιοι σε διάμετρο, στοιχείο που μάλλον θα αλλάξει στα μοντέλα παραγωγής. Σχεδιαστική λεπτομέρεια και οι μαύρες κολόνες - μπροστινές και πλαϊνές - που δίνουν μια αίσθηση ότι η οροφή είναι αιωρούμενη.

Kia EV3 Concept

Στο εσωτερικό το cockpit είναι ιδιαίτερα φουτουριστικό. Και εδώ τα μοντέλα παραγωγής που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο... γήινα. Ωστόσο δίνουν μια νότα για τη νοοτροπία της Kia στο σχεδιασμό που διακατέχεται από τόλμη.

Πέραν της προωθημένης σχεδίασης υπάρχουν διάφορα εργονομικά χαρακτηριστικά όπως ο σχεδιασμός των καθισμάτων και το αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα τύπου πάγκου που επιτρέπει την φόρτωση ογκωδών αντικειμένων όπως ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα.

Kia EV4 Concept

Kia EV4: Ένα διαφορετικό sedan

Η σιλουέτα του νέου EV4 είναι σίγουρα εντυπωσιακή παραπέμποντας σε ένα sedan με κουπέ τελείωμα στην ουρά. Μια σχεδιαστική λογική που την έχουμε δει και στο επίσης ηλεκτρικό EV6. Στην περίπτωση του EV4 οι ρέουσες γραμμές συνδυάζονται με διάφορα νεύρα στον πρόβολο και στην ουρά και με πολυγωνικά φρύδια στα φτερά. Όπως και στο EV3 υπάρχουν μαύρες κολόνες A και B όπως και μεγάλοι τροχοί με πρωτότυπες ζάντες.

Kia EV4 Concept

Στο ίδια μήκος κύματος και το design της καμπίνας με λιτές – πλην όμως φουτουριστικές – επιφάνειες και με ένα ταμπλό που μάλλον απέχει από τα σχεδιαστικά πρότυπα άλλων ηλεκτρικών μοντέλων παραγωγής της εταιρείας. Εδώ υπάρχει μια νέα λειτουργία με την ονομασία "Mind Modes" όπου ρυθμίζει τον φωτισμό περιβάλλοντος ανάλογα με τις διαθέσεις των επιβατών.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network