











Το μικρότερο από τα ηλεκτρικά SUV της BYD είναι γενναιόδωρο σε ενεργειακή απόδοση και εξοπλισμό αλλά συγκρατημένο σε εμβέλεια και δυναμισμό. Τελικά τα καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό;
Ενεργειακή απόδοση, ευρυχωρία, εξοπλισμός, τιμή
Εμβέλεια, ανάκτηση πέδησης, χαμηλή ισχύ ταχυφόρτισης
Τέτοια εποχή πέρυσι υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά την BYD στην Ελλάδα. Μια κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία επικεντρωμένη στην κατασκευή οχημάτων μηδενικών ρύπων, με δική της προωθημένη τεχνολογία κυρίως στην κατασκευή μπαταριών που κουμπώνουν (Cell-to-body) στις πλατφόρμες των αμαξωμάτων της.
Σύντομα η εταιρεία έβαλε τα δύσκολα στους ανταγωνιστές της, καθώς τα μοντέλα της κέρδισαν το ενδιαφέρον της αγοράς με την προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, τον ολοκληρωμένο εξοπλισμό τους και τις ενδιαφέρουσες τιμές διάθεσης.
Μετά τα Seal, Seal U, Atto 3 και Dolphin το portfolio ηλεκτρικών μοντέλων BYD ενισχύθηκε προς τα κάτω με την έλευση του Atto 2. Εντός ολίγον ημερών αναμένουμε και άλλο ένα νέο μοντέλο, το Sealion 7, που είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελίες. Αργότερα θα έρθει και μία έκδοση του Atto 2 με μεγαλύτερη μπαταρία.
Επιστροφή στο Atto 2 και το τεχνολογικό μοτίβο είναι γνώριμο. Ως βάση υπάρχει το πάτωμα e-Platform 3.0 που συναντούμε και σε άλλα μοντέλα με συρρικνωμένες διαστάσεις, που ενσωματώνει μια σχετικά μικρή μπαταρία χωρητικότητας 45,1 kWh τύπου LFP.
Boxy αμάξωμα δύο όγκων με ψηλό παράστημα και μήκος στα 4,3 μ. Ένα μικρό κλασικό SUV δηλαδή, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι υβριδικό, όμως κυκλοφορεί αποκλειστικά ως ηλεκτρικό. Συνεπώς, συμμετέχει στην πιο εμπορική κατηγορία της ελληνικής αγοράς και κοστίζει κάτω από τα 30.000 ευρώ δίχως την κρατική επιδότηση.
Εδώ λοιπόν το πείραμα έχει ως εξής: Πόσοι είναι διατεθειμένοι να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό στην τιμή ενός υβριδικού της ίδιας συνομοταξίας; Θα τα πούμε ξανά στα τέλη του χρόνου, που θα δούμε τους ετήσιους πίνακες πωλήσεων.
Εντάξει, κατά πολλούς τα ηλεκτρικά απαιτούν άλλο mindset όταν η ενέργεια της μπαταρίας πέσει. Κατανοητό. Από την άλλη, όταν οδηγήσεις ένα ηλεκτρικό, έχεις σίγουρα μια καλύτερη εμπειρία χρήσης στην καθημερινότητά σου. Ήσυχη κύλιση και αυτό το υπέροχο αίσθημα boost σε επιτάχυνση.
Εάν η ηλεκτρική αυτονομία σε αγχώνει, τότε το Atto 2 δεν είναι για σένα. Έχει εμβέλεια κάπου στα 300 χλμ./φόρτιση, αυτονομία την οποία παρουσίαζαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα προηγούμενης γενιάς.
Επακόλουθο της μικρής του μπαταρίας ή κόλπο του μάρκετινγκ για να πουλήσει περισσότερο η επερχόμενη long range έκδοση (λένε για αυτονομία 420 χλμ.), που όμως θα είναι σαφώς ακριβότερη.
Έτσι έχουν αυτά, ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Πάντως, το περίεργο με το Atto 2 είναι ότι η ενεργειακή του απόδοση είναι πολύ καλή. Με μέση κατανάλωση εκεί γύρω στα 17 kWh/100 χλμ., έχουμε ένα οικονομικό αυτοκίνητο.
Σε αυτό συμβάλλει και το χαμηλό απόβαρο της κατασκευής, που βρίσκεται στα 1.645 κιλά (net). Τώρα, η ταχύτητα φόρτισης του Atto 2 είναι επίσης ένα θέμα. Σε παροχή DC λαμβάνει ενέργεια έως 65 kW, οπότε θέλει κάπου 37 λεπτά για το 10-80% φόρτισης.
Τα δεδομένα είναι καλύτερα σε παροχή AC που λαμβάνει έως 11 kW και θέλει 5,5 ώρες για το 0-100% φόρτισης. Αυτό σημαίνει ότι σε αστική χρήση και στην καθημερινότητα μία βραδινή φόρτιση αρκεί. Για το ταξίδι, που συνήθως αναζητάς ταχυφορτιστή, θα πρέπει να είσαι πιο υπομονετικός.
Το μικρότερο SUV της BYD είναι και ένα από τα πιο ευρύχωρα μοντέλα κυρίως για τα πόδια και τα κεφάλια των επιβατών. Τα 400 λίτρα του χώρου αποσκευών βρίσκονται στον μέσο όρο της κατηγορίας. Το Atto 2 είναι, επίσης, ένα άνετο SUV.
Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο συμμετοχικό όταν ο οδηγός θελήσει να κινηθεί σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Δεν μπορείς να τα έχει όλα σε αυτή τη ζωή και γι’ αυτό υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις για διαφορετικές ανάγκες.
Ο ηλεκτροκινητήρας των 177 ίππων δίνει κίνηση στους μπροστινούς τροχούς με μέγιστη ροπή στρέψης στα 290 Nm. Καθόλου άσχημα και αυτό φαίνεται και στα χρονόμετρα με 0-100 σε 7,9 δευτερόλεπτα. Η τελική είναι χαμηλή, στα 160 χλμ./ώρα, για τον προφανή λόγο της ενεργειακής διάσωσης της μπαταρίας.
Υπάρχουν τέσσερα προγράμματα οδήγησης και δύο προγράμματα ανάκτησης ενέργειας. Σε όλα οι διαφορές τους είναι μικρές, σχεδόν ανεπαίσθητες, πλην του mode Sport, που τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα.
Στα δε προγράμματα ανάκτησης, που σε καμία περίπτωση δεν προσομοιάζουν με λειτουργία one-pedal, η επιβράδυνση έχει ακόμα πιο μικρές διαφορές στην αίσθηση. Και μιας και πιάσαμε την αίσθηση, θα θέλαμε περισσότερη πληροφόρηση από το τιμόνι και καλύτερη λειτουργία του πεντάλ φρένου, που δεν έχει προοδευτικότητα.
Οι δύο εκδόσεις εξοπλισμού του Atto 2 είναι ενισχυμένες από χαρακτηριστικά. Με κάτω από 30.000 ευρώ (είπαμε, χωρίς την κρατική επιδότηση) παραλαμβάνεις πανοραμική ηλιοροφή, φουλ φώτα LED, κάμερα και πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, Keyless entry & start, πλήρες σύστημα συνδεσιμότητας, τεχνολογία φωνητικών εντολών και σαλόνι από vegan δέρμα.
Αν θες θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι, κάμερα 360 μοιρών, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς καμπίνας, ασύρματες φορτίσεις, κεντρική οθόνη 12,8 ιντσών και ήχο από σύστημα με 8 ηχεία, θα δώσεις 2.000 ευρώ παραπάνω.
Αμφότερες ενισχύονται από το εξελιγμένο λειτουργικό της BYD με software που περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες και υποστηρίζει εφαρμογές, όπως Spotify, YouTube, Zoom και Amazon Music.
Επιπλέον, μπορεί να αναβαθμίζεται μέσω ασύρματων ενημερώσεων λογισμικού (OTA). Μαζί και μία σουίτα τεχνολογιών ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης (ADAS) με 17 συστήματα.
Λοιπά στοιχεία κοινού εξοπλισμού είναι η απομακρυσμένη λειτουργία του αυτοκινήτου μέσω εφαρμογής σε smartphone, η τεχνολογία Vehicle-to-Load (V2L) για φόρτιση εξωτερικών συσκευών από την μπαταρία του αυτοκινήτου, αλλά και το Karaoke! Υπάρχει και τέτοιο στο infotainment του Atto 2.
Σίγουρα στο Atto 2 μας έλειψε η επάρκεια στην αυτονομία εκτός πόλης, τα δυναμικά στοιχεία συμπεριφοράς, ένα υποβραχιόνιο στο πίσω κάθισμα και ο χαρακτήρας στην εμφάνιση (βλ. Junior ή το EV3). Από την άλλη, εκτιμήσαμε δεόντως το καλό deal σε τιμή-εξοπλισμό-άνεση.
Κινητήρας: Ηλεκτρικός 130 kW
Μπαταρία: 45,1 kWh
Κιβώτιο/σχέσεις: Αυτόματο / 1
Κίνηση: Στους μπροστινούς τροχούς
Ισχύς: 177 PS
Ροπή: 290 Nm
0-100 km/h: 7,9 sec
Τελική ταχύτητα: 160 km/h
Κατανάλωση:
μέση εργοστασιακή: 16 kWh/100 km
μέση δοκιμής: 16,9 kWh/100 km
Αυτονομία δοκιμής: 310 km
Χρόνος φόρτισης: Στα 11 kW AC σε 5,5 ώρες, στα 65 kW σε 37 λεπτά (10-80%).
Διαστάσεις:
ΜxΠxΥ: 4.310 mm x 1.830 mm x 1.675 mm
Μεταξόνιο: 2.620 mm
Βάρος: 1.645 kg
Χώρος αποσκευών: 400 – 1.340 λίτρα
Εκπομπές CO2: 0 g/km
Τιμή: από 29.990€