Η Rolls Royce του Μάικλ Κέιν και η απίστευτη ιστορία της

Ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο, μια εμβληματική προσωπικότητα και μια ιστορία που θα μπορούσε άνετα να είναι σενάριο ταινίας. Το επόμενο κεφάλαιο γράφεται τον Μάρτιο στη δημοπρασία του Imperial War Museum.

Rolls-Royce Silver Shadow convertible
Rolls-Royce Silver Shadow convertible
Rolls-Royce Silver Shadow convertible
Michael Caine Warranty
Rolls-Royce Silver Shadow convertible
Rolls-Royce Silver Shadow convertible
Rolls-Royce Silver Shadow convertible
Rolls-Royce Silver Shadow convertible

Ο βραβευμένος Όσκαρ βρετανός ηθοποιός Sir Μάικλ Κέιν, που έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 170 ταινίες, έκλεισε τον περασμένο Ιανουάριο τα 90 του χρόνια. Ο Κέιν δεν υπήρξε ποτέ λάτρης της οδήγησης και έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις του κατά καιρούς πως δεν ήταν καλός οδηγός, επειδή δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στην οδήγηση. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι απέκτησε δίπλωμα οδήγησης στα 50, είναι ενδεικτικό της σχέσης του με τα αυτοκίνητα. Ίσως όμως και όχι όπως θα δούμε παρακάτω…

Rolls-Royce Silver Shadow convertible

Στα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου, σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στο Imperial War Museum, στο Ντάξφορντ, ένα από τα αντικείμενα προς πώληση θα είναι και το πρώτο αυτοκίνητο του Κέιν, μια εκπληκτική Rolls-Royce Silver Shadow convertible του 1968. Το αυτοκίνητο αυτό έχει υποστεί μα εκτεταμένη αποκατάσταση ώστε να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση και εκτιμάται πως θα πιάσει μια τιμή μεταξύ 100-150.000 λιρών.

Πώς όμως ένα τέτοιο αυτοκίνητο έφτασε στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν είχε καν δίπλωμα οδήγησης; Η ιστορία του είναι πραγματικά ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα. Ο Κέιν δεν ήταν αυτό που θα χαρακτήριζες συμβατικό ως προσωπικότητα. Ένα πρωινό, ο 35άρης Κέιν με ατημέλητη εμφάνιση, μπήκε σε μια αντιπροσωπεία της Rolls-Royce στο Mayfair του Λονδίνου κρατώντας στα χέρια του μια χειρόγραφη λίστα αγορών. Σε αυτήν είχε σημειώσει τα ψώνια της ημέρας: "γάλα, ψωμί, τσιγάρα, Rolls-Royce”.

Rolls-Royce Silver Shadow convertible

Καθώς την εποχή εκείνη η αναγνωρισιμότητά του δεν έφτανε στα σημερινά επίπεδα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε ευπαρουσίαστος στους πωλητές της Rolls-Royce, δεν κατάφερε να κάνει τσεκ στο κουτάκι της λίστας που περιελάμβανε το πολυτελές αυτοκίνητο. Τουλάχιστον όχι αμέσως. Αφού τον έδιωξαν από το Mayfair, κατέληξε στην αντιπροσωπεία Dover St στο Haymarket και τελικά αγόρασε την Silver Shadow, την παραγγελία της οποίας είχε ακυρώσει ο θεατρικός συγγραφέας Sir Terence Rattigan.

Rolls-Royce Silver Shadow convertible

Το επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο εδώ, είναι πως ο Κέιν πραγματοποίησε την αγορά χωρίς να κατέχει άδεια οδήγησης. Τελικά κατέληξε να προσλάβει έναν σοφέρ, αφού η ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε να το ασφαλίσει ως το εκπαιδευτικό αυτοκίνητο στο οποίο ο Κέιν θα μάθαινε να οδηγεί. Αρκετό καιρό αργότερα, μια μετακόμιση στο Λος Άντζελες ανάγκασε τον Κέιν να αποκτήσει το δίπλωμά του σε ηλικία 50 ετών.

Ο Κέιν πούλησε το αυτοκίνητο το 1970 στον Τζακ Λιτς, έναν επιτυχημένο επιχειρηματία που καυχιόταν για την ιδιοκτησία του νυχτερινού κέντρου The Gasworks, στο Τσέλσι, που αποτελούσε δημοφιλές στέκι διασημοτήτων. Ο Λιτς το είχε στην κατοχή του για 43 χρόνια πριν από το θάνατό του το 2013.

Rolls-Royce Silver Shadow convertible

Στο αυτοκίνητο που βγαίνει στις 15 Μαρτίου σε δημοπρασία, έχουν δαπανηθεί περίπου 80.000 λίρες ώστε να επιστρέψει στο αρχικό του χρώμα και να αποκατασταθούν οι εκπληκτικές δερμάτινες επενδύσεις στο εσωτερικό του. Το έργο της αποκατάστασης ανέλαβε η 1st Choice Body and Car Works του Oxfordshire, παρουσιάζοντας το μαύρο κάμπριο σε άψογη κατάσταση.

Eίναι το ένα από τα 506 συνολικά 2θυρα Silver Shadow drophead coupe που κατασκευάστηκαν στο χέρι από την Mulliner Park Ward, τον in house κατασκευαστή αμαξωμάτων της Rolls-Royce εκείνη την εποχή, ενώ έχει στο κοντέρ του περίπου 95.000km.

Best of Network