
Η Nissan ανέθεσε στο Economist Impact μια έρευνα που είχε ως στόχο να διερευνήσει τις μελλοντικές επιλογές μετακίνησης νεαρών κατοίκων των πόλεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3.750 κατοίκους αστικών περιοχών ηλικίας 18–30 ετών σε 15 πόλεις, διεθνώς.
Το δείγμα της έρευνας κατανεμήθηκε ομοιόμορφα μεταξύ Μπανγκόκ, Κοπεγχάγης, Λονδίνου, Λος Άντζελες, Μανίλα, Μελβούρνης, Πόλης του Μεξικού, Νέου Δελχί, Νέας Υόρκης, Παρισιού, Ριάντ, Σάο Πάολο, Σαγκάης, Τόκιο και Τορόντο.
"Αυτή η έρευνα εξετάζει πώς οι νεότερες γενιές οραματίζονται το μέλλον της κινητικότητας, μια κατά τα άλλα ουσιαστική προοπτική, καθώς οι επιλογές τους θα διαμορφώσουν άμεσα το εξελισσόμενο τοπίο της κινητικότητας", δήλωσε ο Ritu Bhandari, επικεφαλής της Αειφορίας Ασίας-Ειρηνικού στο Economist Impact, για να συμπληρώσει: "Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι για να πετύχει η βιώσιμη κινητικότητα, οι πόλεις πρέπει να εξισορροπούν τους περιβαλλοντικούς στόχους με πραγματικές προτεραιότητες για τους μετακινούμενους, όπως το κόστος μετακίνησης, η ευκολία και η συμπερίληψη.
Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται ευέλικτες, ποικιλόμορφες λύσεις που ενσωματώνουν απρόσκοπτα την δημόσια συγκοινωνία, τα ηλεκτρικά οχήματα και το shared mobility σε ένα συνδεδεμένο, προσβάσιμο δίκτυο για όλους τους κατοίκους με διαφορετικές ανάγκες".

Τα ευρήματα
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα καθώς το δείγμα των ερωτηθέντων ήταν ετερόκλητο με διαφορετικές κουλτούρες και προτεραιότητες στις μετακινήσεις του.
Η πλειοψηφία εξ' αυτών (57%) δήλωσαν πρόθυμοι να αλλάξουν τις συνήθειες μετακίνησης ώστε να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Ιδιαίτερα οι νέοι σε αναπτυσσόμενες πόλεις βλέπουν τα περιβαλλοντικά θέματα ως πολύ σημαντικά σε σχέση με τις επιλογές κινητικότητάς τους.
Τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) εμφανίζονται ως ο προτιμώμενος τρόπος κινητικότητας. Η ιδιοκτησία EV μεταξύ των ερωτηθέντων αναμένεται να ανέλθει από 23% σήμερα σε περισσότερο από 35% την επόμενη δεκαετία.
Ο ενθουσιασμός είναι πιο έντονος στις αναπτυσσόμενες πόλεις, με το 44% να προσβλέπει σε ηλεκτρικά οχήματα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με 31% στις ανεπτυγμένες πόλεις. Φαίνεται πως αντιλαμβάνονται τα πράγματα πιο ρεαλιστικά καθώς η εντεινόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση τους ωθεί προς την βιωσιμότητα.

Οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες, όπως η ρύπανση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση, προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα EV σε πόλεις όπως η Σαγκάη, το Σάο Πάολο και η Πόλη του Μεξικού. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την υιοθέτηση EV εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση της μπαταρίας, την υποδομή φόρτισης και το κόστος.
Οι ερωτηθέντες στις αναπτυσσόμενες πόλεις ανησυχούν περισσότερο για τις μπαταρίες EV, ενώ εκείνοι στις ανεπτυγμένες πόλεις επικεντρώνονται στο κόστος των EV, με τις τιμές να είναι ακόμα υψηλότερες από τα συμβατικά οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Παράλληλα, οι νεαροί κάτοικοι των πόλεων δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για καινοτομίες όπως η αποθήκευση ενέργειας, τα εναλλακτικά καύσιμα και το όχημα προς τα πάντα (V-to-X), με περίπου τους μισούς (πάνω από 40%) να δείχνουν ότι αυτές οι τεχνολογίες θα επηρεάσουν τις επιλογές της προσωπικής τους μετακίνησης.
Ενδεικτική των ευρημάτων της έρευνας και η δήλωση της αντιπρόεδρος Lavanya Wadgaonkar, εταιρική αντιπρόεδρος Global Communications της Nissan: " Στην εταιρεία μας, αξιοποιούμε την έρευνα και την καινοτομία βάσει δεδομένων για να γεφυρώνουμε τα κενά, διασφαλίζοντας ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά βασικό συστατικό του τοπίου της κινητικότητας”.