Τέλος για το Smart ForTwo - αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για τον αντικαταστάτη του

Το σημερινό μοντέλο έληξε την παραγωγή του τον περασμένο μήνα. Η Smart δήλωσε ότι αναπτύσσει τη δική της ειδική πλατφόρμα για την αντικατάστασή του, αλλά αναζητά συνεργάτες για να μοιραστεί το κόστος.

Smart EQ fortwo

Η Smart αναζητά συνεργάτες για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός διαδόχου του εμβληματικού διθέσιου αυτοκινήτου πόλης ForTwo, δήλωσε στέλεχος της εταιρείας. Η παραγωγή της 3ης γενιάς ForTwo τερματίστηκε στις 28 Μαρτίου σε ένα πρώην εργοστάσιο της Mercedes-Benz στο Hambach της Γαλλίας, το οποίο τώρα ανήκει στη βρετανική εταιρεία κατασκευής SUV Ineos Automotive.

Η ημερομηνία κυκλοφορίας του διαδόχου του ForTwo, που θα ονομάζεται #2 (Hashtag 2), δεν έχει ακόμα ορισθεί, ανέφερε ο Dirk Adelmann, διευθύνων σύμβουλος της Smart Europe για να δηλώσει στη συνέχεια: "Πριν από δύο μήνες, αρχίσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε μια νέα, ειδική πλατφόρμα που θα στηρίξει ένα μελλοντικό διθέσιο αυτοκίνητο πόλης Smart, αλλά χρειαζόμαστε συνεργάτες για να υλοποιήσουμε αυτό το project”.

Smart #1
To νέο Smart #1

Η Smart εξέτασε τις υπάρχουσες ευμετάβλητες ηλεκτρικές πλατφόρμες που θα μπορούσαν να έχουν προσαρμοστεί αναλόγως για ένα διθέσιο μοντέλο μήκους μεταξύ 2,7 και 2,8 μέτρων και να προσφέρουν υψηλά πρότυπα ασφαλείας και αίσθηση premium, αλλά δεν βρήκε καμία, τόνισε ο Dirk Adelmann: "Θέλουμε να επιμείνουμε σε βαθμολογία τεσσάρων ή πέντε αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης στο Euro NCAP, σε λειτουργίες ADAS όπως στο #1 και #3 μας, να έχουμε μια αξιοπρεπή εμβέλεια", δήλωσε ο Adelmann. "Σίγουρα πρέπει να αναπτύξουμε μια πλατφόρμα, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ακόμα".

Μετά από συνομιλίες με αρκετές ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Mercedes, Renault και Ineos, πολλούς κινεζικούς κατασκευαστές ΟΕΜ και ορισμένους συμβασιούχους κατασκευαστές, η Smart αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της και τον Φεβρουάριο ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε μια νέα ειδική αρχιτεκτονική που ονομάζεται Electric Compact Architecture (ECA).

smart #3
To δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο Smart #3 κυκλοφόρησε προσφάτως στην ευρωπαϊκή αγορά και αναμένεται τους επόμενους μήνες και στην Ελλάδα

Ολίγον από ιστορία

Η Smart, που κάποτε αποτελούσε 100% θυγατρική της Mercedes-Benz, είναι τώρα μια κοινοπραξία με τον κινεζικό όμιλο Geely. Τα νέα μοντέλα, που περιλαμβάνουν το πλήρως ηλεκτρικό μικρό crossover #1 και το compact crossover #3, βασίζονται στην αρχιτεκτονική SEA της Geely και κατασκευάζονται στην Κίνα.

Η Smart παρουσίασε το πρώτο ForTwo το 1998, ακολουθούμενη από μια δεύτερη γενιά το 2006 και μια 3η το 2014. Το απερχόμενο ForTwo εξακολουθούσε να είναι το best-seller της Smart στην Ευρώπη τους δύο πρώτους μήνες του έτους, με 2.022 πωλήσεις αλλά με μείωση κατά 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Smart fortwo
Το Smart ForTwo πρώτης γενιάς που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και στην ελληνική αγορά

Τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της Smart ακολουθούν το ForTwo στην Ευρώπη. Το μοντέλο #1 πούλησε 1.856 μονάδες μέχρι τον Φεβρουάριο και το προσφάτως κυκλοφορούν μοντέλο #3, ταξινόμησε 655 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dataforce.

Το ForFour, ένα αδελφό μοντέλο του Renault Twingo που κατασκευάζεται από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία στο εργοστάσιό της στο Novo Mesto της Σλοβενίας, σταμάτησε να διατίθεται στα τέλη του 2021.

Στα χρόνια της ακμής του, οι πωλήσεις της πρώτης γενιάς, μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης ForTwo έφταναν τις 140.000 μονάδες ετησίως, με τις μεγαλύτερες αγορές του να βρίσκονται στη Νότια Ευρώπη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network