Νέο Hyundai Kona Electric: Γιατί είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση στα SUV

Η ηλεκτρική έκδοση του νέου Kona χαρακτηρίζεται για την ευρυχωρία και την αυτονομία που προσφέρει και διατίθεται στην ελληνική αγορά σε δύο εκδόσεις πλούσιου εξοπλισμού και με τιμές που συμφέρουν.

Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023
Hyundai Kona Electric 2023

Η εξηλεκτρισμένη γκάμα της Hyundai είναι μεγάλη και συνεχώς διευρύνεται. Η ηλεκτρική έκδοση του νέου Kona 2ης που φέρει τον τίτλο "Αυτοκινήτο της Χρονιάς 2024" για την ελληνική αγορά, είναι το μοναδικό που βασίζεται στο πάτωμα των συμβατικών εκδόσεων της Hyundai καθώς τα Ioniq 5 και Ioniq 6 έχουν εξελιχθεί πάνω στην ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα E-GMP.

Μάλιστα, κατά μια αντισυμβατική πρακτική κατά την ανάπτυξη του νέου Kona, πρώτα εξελίχθηκε το ηλεκτρικό μοντέλο και μετέπειτα χτίστηκαν οι υπόλοιπες θερμικές εκδόσεις του δημοφιλούς μοντέλου.

Το νέο Kona Electric διαθέτει ένα ισχυρό τεχνολογικό οπλοστάσιο σε ότι αφορά συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης (ADAS).

Hyundai Kona Electric 2023

Το πακέτο ονομάζεται SmartSense και εκτός των άλλων περιλαμβάνει συστήματα όπως αυτά της υποβοήθησης αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης (FCA), της προβολής τυφλού σημείου (BVM), της απομακρυσμένης έξυπνης υποβοήθησης στάθμευσης (RSPA) και της παρακολούθησης κατάστασης οδηγού (DSM). Παράλληλα, διαθέτει λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 2.

Σύγχρονη εμφάνιση – άνετη καμπίνα

Το νέο ηλεκτρικό Kona παρουσιάζεται μεγαλύτερο σε όλες τις διαστάσεις σε σύγκριση με το μοντέλο που αντικατέστησε. Με μήκος 4,355 μ. και μεταξόνιο στα 2,660 μ. είναι μεγαλύτερο από τα μικρά SUV που έχουν αμαξώματα μεταξύ 4,1 και 4,3 μ. και λίγο μικρότερο από τα C-SUV με αμαξώματα μήκους από 4,4 έως 4,6 μ. Μάλιστα το μεταξόνιο προσεγγίζει εκείνο αρκετών μικρομεσαίων SUV που μεταφράζεται σε ανάλογους χώρους στην καμπίνα.

Hyundai Kona Electric 2023

Η αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων αποδέσμευσε τον χωροταξικό αέρα στην καμπίνα. Το αυξημένο πλάτος δίνει περισσότερο χώρο στον πίσω μεσαίο επιβάτη ενώ το διευρυμένο μεταξόνιο προσθέτει πόντους για τα πόδια των πίσω.

Hyundai Kona Electric 2023

Ο δε χώρος αποσκευών προσδιορίζεται στα 466 λίτρα – διευρυμένος κατά 30% σε σχέση με το ηλεκτρικό Kona πρώτης γενιάς – που αυξάνεται στα 1.300 λίτρα με την πτώση των πίσω καθισμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Πλήρως αλλαγμένη είναι και η εμφάνιση, τόσο έξω όσο και μέσα. Είναι προφανές πως έχει γίνει μια προσπάθεια για ριζική αλλαγή που έχει αρκετές αναφορές στο μεγαλύτερο Tucson με φουσκωμένα φτερά σε πλατύ σχήμα Π.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου σχεδιασμού οι λωρίδες LED να διατρέχουν εγκάρσια το μπροστινό και πίσω τμήμα (στην τεχνολογική διάλεκτο της Hyundai ονομάζονται Seamless Horizon Lamps) και δηλώνουν την φωτιστική υπογραφή του μοντέλου. Αξίζει να σημειωθεί πως στο νέο Kona Electric υπάρχουν διαθέσιμα για επιλογή 11 διαφορετικά χρώματα αμαξώματος.

Hyundai Kona Electric 2023

Εσωτερικά έχει υιοθετηθεί η κεντρική ιδέα σχεδίασης του ηλεκτρικού Ioniq 5. Ένα ενιαίο πάνελ από δύο έγχρωμες οθόνες υψηλής ευκρίνειας που καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση του ταμπλό, με φυσικά κουμπιά για το ηχοσύστημα και τον κλιματισμό μαζί με πολλές θήκες εναπόθεσης μικροαντικειμένων.

Hyundai Kona Electric 2023

Το λογισμικό του συστήματος infontainment επιδέχεται αναβαθμίσεις Over-the-Air ενώ υποστηρίζονται συνδέσεις με smartphones στο περιβάλλον Apple CarPlay και Android Auto. Τέλος για ενσύρματη σύνδεση υπάρχουν συνολικά τέσσερις θύρες USB-C (δύο μπροστά και δύο πίσω).

Διαβάστε Επίσης

Στα στοιχεία ταυτότητας του ηλεκτρικού Kona II θα βρείτε επίσης, τα ενεργά πτερύγια αέρα μπροστά, τη λειτουργία οδήγησης i-PEDAL με ένα έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση καθώς και την δυνατότητα παροχής ρεύματος από το αυτοκίνητο σε εξωτερικές συσκευές ή ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Εκδόσεις και ηλεκτρικά μοτέρ

Το ηλεκτρικό Kona διατίθεται στην ελληνική αγορά σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού και σε δυο τύπους μπαταρίας που διαφοροποιούν το εύρος αυτονομίας του αυτοκινήτου με κάθε φόρτιση. Η βασική έκδοση εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα 115 kW απόδοσης 156 ίππων και συνδυάζεται με μπαταρία 48,4 kWh. Εδώ η αυτονομία φθάνει τα 377 χλμ. ανά φόρτιση (κατά το πρότυπο φόρτισης WLTP).

Hyundai Kona Electric 2023

Η πιο ισχυρή έκδοση διαθέτει ηλεκτρικό μοτέρ 160 kW με ισχύ 218 ίππων και μπαταρία 65,4 kWh. Σε αυτό το μοντέλο η αυτονομία φθάνει έως τα 514 χλμ. Όλες οι εκδόσεις είναι 2κίνητες και διαθέτουν αρχιτεκτονική δομή 400 V που τους επιτρέπουν τη γρήγορη φόρτιση σε ταχυφορτιστές.

Hyundai Kona Electric 2023

H έκδοση με την μικρότερη μπαταρία μπορεί να φορτίσει σε φορτιστή AC (11 kW) σε 4,9 ώρες ενώ σε DC (102 kW) σε μόλις 41 λεπτά – από το 0-80% πλήρωσης. Αντιστοίχως, η έκδοση με την μεγαλύτερη μπαταρία απαιτεί χρόνο 6,4 ωρών σε πηγή τροφοδοσίας AC και σε επίσης 41 λεπτά για ταχυφορτιστή DC άνω των 100 kW.

Η διάθεση των νέων Kona Electric στοιχειοθετείται στις εκδόσεις εξοπλισμού Dinstictive - με τους δύο τύπους μπαταρίας - και Limited μόνο με την μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια προσφορά έως 30 Απριλίου για το ηλεκτρικό Kona με τις τιμές να ξεκινούν από τα 37.990 ευρώ.

Όλα τα μοντέλα συνοδεύονται από εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών χωρίς όριο διανυθέντων χιλιομέτρων, με αντίστοιχη περίοδο σε δωρεάν οδική βοήθεια και ετήσιους τεχνικούς ελέγχους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network