Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε η SEAT και η Cupra το 2023

Η SEAT και κυρίως η Cupra σημείωσαν λειτουργικά κέρδη ρεκόρ το 2023 με διεύρυνση του κύκλου εργασιών και επενδύσεις εξηλεκτρισμού στο εργοστάσιο του Μartorell στην Ισπανία.

SEAT geniki

H SEAT S.A. ανακοίνωσε προσφάτως τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς καθώς και την στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS), η εταιρεία παρουσίασε λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 625 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 33 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 592 εκ. ευρώ του 2022.

Παράλληλα, επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση στην απόδοση επί των πωλήσεων που άγγιξε το 4,4%. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών έφτασε τα 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 31% σε σύγκριση με το 2022, ενώ τα κέρδη μετά φόρων έφθασαν τα 548 εκατ. ευρώ – αύξηση κατά 68 εκατ. ευρώ.

Seat Arona

Διεύρυνση υπήρξε και στον τομέα των πωλήσεων με συνολικά 519.176 ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 35,3%. Εξ' αυτών πωλήσεις 288.437 μονάδων αφορούσε τη SEAT και 230.739 μονάδων την Cupra η οποία μάλιστα σημείωσε και ρεκόρ ταξινομήσεων με αύξηση της τάξεως του 50,9% σε σύγκριση με το 2022.

Την τελευταία πενταετία η SEAT S.A. έχει πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις 5,3 δισ. ευρώ με αύξηση 44% σε δαπάνες που αφορούν το τμήμα έρευνας και εξέλιξης. Τους επόμενους μήνες η Seat θα παρουσιάσει το ανανεωμένο Leon ενώ για το 2025 θα κυκλοφορήσουν τα επίσης ανανεωμένα Arona και Ibiza.

Cupra Logo λογότυπο σε αυτοκίνητο

Από την πλευρά της η Cupra θα παρουσιάσει το δεύτερο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της, το Tavascan αλλά και το υβριδικό SUV Terramar. Επίσης αναμένουμε εντός της χρονιάς τις ανανεώσεις των Cupra Leon και Formentor.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι να μπει στην αγορά των ΗΠΑ με το χρονοδιάγραμμα να είναι απλωμένο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Επιπροσθέτως, στο εργοστάσιο Martorell της Ισπανίας κατασκευάζεται ήδη μια νέα μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για την υποδοχή της παραγωγής των μικρών ηλεκτρικών μοντέλων Cupra Raval και VW ID.2all.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network