Ποια φίρμα του ομίλου Stellantis πρωταγωνίστησε στις πωλήσεις του 2023

Η FIAT διεύρυνε τις πωλήσεις της παγκοσμίως το 2023 κατά 12% κατέχοντας ηγετική θέση εντός του ομίλου Stellantis με πρωτιές στην εγχώρια αγορά της Ιταλίας αλλά και σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Αλγερία και η Τουρκία.

Fiat 500e

Η FIAT σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 12% το 2023 καταγράφοντας συνολικά 1,35 εκατ. πωληθέντα οχήματα παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η πρώτη μάρκα του ομίλου Stellantis σε ότι αφορά στον όγκο πωλήσεων. Η ιταλική εταιρεία επέδειξε σημαντικά αποτελέσματα σε Ευρώπη, Νότια Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Ειδικότερα η FIAT διεύρυνε τα μερίδια αγοράς της στη Βραζιλία (+21,8%), στην Ιταλία (+12,8%), στην Τουρκία (+15,7%) και στην στην Αλγερία(+78,6%). Σε επίπεδο μοντέλων το Fiat Strada ήταν το πιο δημοφιλές στη Βραζιλία, το Panda στην Ιταλία ενώ το Tipo κυριάρχησε στις πωλήσεις της εταιρείας σε Τουρκία και Αλγερία.

Fiat Algeria
Η παρουσία της FIAT στην αγορά της Αλγερίας ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη το 2023 με αύξηση πωλήσεων 78,6%

Η καλή πορεία στην Ευρώπη

Στα ηλεκτρικά το μοντέλο FIAT 500e ήταν το νούμερο ένα σε πωλήσεις στην Ευρώπη πέρυσι στην κατηγορία BEV (A+B segment) με μερίδιο αγοράς 14,7%, αυξημένο κατά 0,3% σε σχέση με το 2022. Ήταν επίσης πρώτο στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Αυστρία - δεύτερο στη Γαλλία.

Στην Ιταλία, η FIAT είναι ηγέτης της αγοράς στα επιβατικά αυτοκίνητα με 175.000 πωλήσεις, που αντιστοιχούν σε 11,1% μερίδιο αγοράς για το σύνολο του έτους.

Διαβάστε Επίσης

Στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης με συμβατική τεχνολογία, η FIAT ταξινόμησε περισσότερα από 230.000 μοντέλα 500 (εξαιρουμένης της έκδοσης BEV) και Panda επιτυγχάνοντας μερίδιο 44,4%, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή υπεροχή της.

Fiat 500e
Πρώτο σε πωλήσεις μικρό ηλεκτρικό μοντέλο στην Ευρώπη ήταν το FIAT 500e

Το Fiat Panda Hybrid, που κατασκευάζεται στο Pomigliano, ήταν το ιταλικό best seller, για 12η συνεχή χρονιά. Μαζί με το Fiat 500 Hybrid η μάρκα έφτασε το 66,5% του μεριδίου στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης. Το δε Fiat 500X, που συνεχίζει να κατασκευάζεται στο Μέλφι, σημείωσε αύξηση κατά 25% πέρυσι σε σχέση με το 2022.

Η FIAT Professional ήταν ηγέτης της αγοράς στα επαγγελματικά οχήματα, με 51.000 ταξινομήσεις που αντιστοιχούν σε μερίδιο αγοράς 26,1% το 2023. Συγκεκριμένα, τα Fiat Ducato, Doblò και Fiorino κατέλαβαν την πρώτη θέση στην αντίστοιχη κατηγορία τους, ενώ το Scudo ήταν δεύτερο με αύξηση 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

FIAT Professional Ducato
H επαγγελματική γκάμα της FIAT με το Ducato να πρωτοστατεί στις πωλήσεις

Επιπροσθέτως, το Fiat Ducato, που κατασκευάζεται στην Atessa (Ιταλία), ήταν το πιο δημοφιλές στην εγχώρια αγορά με πάνω από 21.900 πωλήσεις και μερίδιο αγοράς 29,4% (+10% σε σχέση με το 2022).

Η εταιρεία διεύρυνε τις πωλήσεις της και στην γαλλική αγορά με σχεδόν 60.000 νέες ταξινομήσεις (+7,2% σε σχέση με το 2022), μεταξύ των οποίων 33.000 ήταν Fiat και Abarth 500 και από αυτά περίπου οι 24.000 ταξινομήσεις αφορούσαν τις ηλεκτρικές τους εκδόσεις.

Fiat 600e
Η εταιρεία περιμένει πολλά από το νέο ηλεκτρικό της μοντέλο FIAT 600e

Στη Γερμανία, το 500e ήταν ο πρωταγωνιστής στα μικρά ηλεκτρικά ενώ τα επαγγελματικά της FIAT Professional κατέγραψαν αύξηση κατά 40%. Το ηλεκτρικό 500e κυριάρχησε επίσης στην Ισπανία, κερδίζοντας τον τίτλο του πιο εμπορικού ηλεκτρικού οχήματος πόλης ενώ το Fiat 500 με συμβατικό κινητήρα ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο στην κατηγορία A και μάλιστα για 7η συνεχή χρονιά. Τέλος, στην Ισπανία, η FIAT Professional κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 28%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη γκάμα των επαγγελματικών οχημάτων, το Ducato ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο συνολικά του ομίλου Stellantis, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στην αγορά LCV, των πωλήσεων στην Ευρώπη.

Olivier Francois FIAT 500e
Ο Olivier Francois διευθύνων σύμβουλος της FIAT και CMO του ομίλου Stellantis

Θετική αποτίμηση και από τον Olivier Francois

Ο Olivier Francois, διευθύνων σύμβουλος της FIAT και CMO του ομίλου Stellantis, δήλωσε επί των αποτελεσμάτων: "Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, έχουμε αναπτυχθεί διεθνώς, εδραιώνοντας τη θέση μας ως παγκόσμιος παίκτης και, για 3η συνεχή χρονιά, η FIAT αποδείχθηκε ότι είναι η νούμερο ένα μάρκα σε όγκο πωλήσεων στην Stellantis, σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνοντας αύξηση 12% την περσινή χρονιά, συμβάλλοντας έτσι στα εξαιρετικά αποτελέσματα του ομίλου. Το 2023 στην Ευρώπη λανσάραμε δύο νέα σημαντικά προϊόντα: το νέο Fiat 600 - το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή της FIAT στην κατηγορία Β - και το νέο Topolino. Μαζί θα κάνουν ακόμα πιο ισχυρή την ηγετική μας θέση στην προσφορά για μια όλο και πιο αστική βιώσιμη κινητικότητα. Στη Νότια Αμερική η FIAT επιβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο με μερίδιο αγοράς 14,5%, μαζί με την ηγετική της θέση στη Βραζιλία. Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιβεβαιώσαμε επίσης τον βασικό μας ρόλο στην Τουρκία και, χάρη στο νέο εργοστάσιο στην Αλγερία, εισήλθαμε σε μια νέα σημαντική αγορά. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για ένα σπουδαίο 2024”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network