4 χρόνια φυλακή για απάτη ο ιδρυτής της Nikola

O Τρέβορ Μίλτον που ίδρυσε την εταιρεία κατασκευής "πράσινων" φορτηγών Nikola καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για απάτη. Διαβάστε πώς εξαπάτησε τους επενδυτές της φίρμας.

Φορτηγά ηλεκτρικά και υδρογόνου της Nikola

Ο Τρέβορ Μίλτον, ο ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής φορτηγών που κινούνται ηλεκτρικά ή με υδρογόνο, Nikola, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, αφότου ένα σώμα ενόρκων τον έκρινε ένοχο για το ότι είπε ψέματα σε επενδυτές σχετικά με την εταιρεία του.

Τα ψέματα του Μίλτον

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν είπαν ότι ο Μίλτον παραπλάνησε τους επενδυτές δηλώνοντας ότι η Nikola είχε κατασκευάσει ένα φορτηγό από το μηδέν, ότι είχε αναπτύξει τις δικές της μπαταρίες παρόλο που ήξερε ότι τις αγόραζε και ότι είχε από νωρίς επιτυχία δημιουργώντας ένα "Nikola One" ημιφορτηγό που ήξερε ότι δεν λειτουργούσε.

Διαβάστε Επίσης

Μετά την ανακοίνωση της ποινής στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, ο δικαστής Έντγκαρ Ράμος είπε στον Μίλτον ότι γνώριζε ότι οι δηλώσεις που έκανε για την εταιρεία ήταν ψευδείς: "Όσο δύσκολο κι αν είναι για εσάς ή την οικογένειά σας να το ακούσετε, πιστεύω ότι οι ένορκοι το κατάλαβαν σωστά," είπε ο Ράμος.


Ο δικαστής επέτρεψε στον Μίλτον να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση, καθώς ασκεί έφεση κατά της καταδίκης του.

Οι εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν τον Ράμος να καταδικάσει τον 41χρονο Μίλτον σε περίπου 11 χρόνια φυλάκιση - σύμφωνα με την ποινή που έλαβε πέρυσι η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της Theranos, αφότου κρίθηκε ένοχη για εξαπάτηση επενδυτών στην startup της.

Φορτηγά ηλεκτρικά και υδρογόνου της Nikola
Φορτηγά ηλεκτρικά και υδρογόνου της Nikola

Ο Μίλτον μίλησε εκτενώς πριν καταδικαστεί, παραθέτοντας εδάφια της Αγίας Γραφής και μιλώντας για την οικογένειά του και την αγροτική του ανατροφή. Είπε στον Ράμος ότι μια ποινή με αναστολή θα του επέτρεπε να περνά χρόνο με τη σύζυγό του καθώς αναρρώνει από την ασθένεια: "Δεν είχα σκοπό να βλάψω κανέναν και δεν διέπραξα τα εγκλήματα που μου προσάπτονται", είπε ο Μίλτον.

Ο δικαστής συμφώνησε ότι η περίπτωση της Χολμς ήταν διαφορετική από αυτή του Μίλτον, επειδή η Theranos διέθετε ελαττωματική τεχνολογία που επηρέαζε την υγεία των ανθρώπων. Όμως ο Ράμος δεν δέχτηκε την εξήγηση του Μίλτον ότι δεν σκόπευε να βλάψει τους επενδυτές: "Ο νόμος δεν δίνει άδεια για καλές προθέσεις," τόνισε. 

Ο Μίλτον καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2022 για τρεις κατηγορίες απάτης και αθωώθηκε για μια επιπλέον κατηγορία απάτης.

Η Nikola το 2021 συμφώνησε να πληρώσει 125 εκατομμύρια δολάρια για τον διακανονισμό αστικών τελών που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται τώρα για λιγότερο από 1 δολάριο, από το υψηλό των 60 δολαρίων τον Ιούνιο του 2020.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network