To Tesla Semi είναι ένα "θηρίο" με 3 ηλεκτροκινητήρες

Ο Elon Musk παρέδωσε τα πρώτα Tesla Semi και μας διαφώτισε με ορισμένα στοιχεία για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό

Tesla Semi Delivery Event

Με τους groupies του να έχουν μαζευτεί από κάτω, ο Elon Musk έφτασε οδηγώντας τον ηλεκτρικό τράκτορα Tesla Semi στην εκδήλωση για την παράδοση των πρώτων αμιγώς ηλεκτρικών φορτηγών της εταιρείας του. Το Semi ανακοινώθηκε πριν από πέντε χρόνια, κατά τα οποία ο Αμερικανός δήλωσε πως "συνέβησαν τουλάχιστον πολλά". Φυσικά και συνέβησαν πολλά γιατί τότε ο Musk δεν είχε γίνει ακόμη ο εκδικητής του Twitter και η Tesla δεν ήταν ακόμη η εταιρεία με την μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. 

Tesla Semi Delivery Event

Αυτονομία και ισχύς 

Τώρα σε αυτήν την γκάμα προστίθεται το Tesla Semi, και μερικά τέτοια παρέλαβε η Pepsico, η εταιρεία που βγάζει την Pepsi. Ήταν τα πρώτα που παραδόθηκαν και για αυτό στήθηκε αυτή η γιορτή στην οποία ο Musk συνοδευόταν από τον Dan Priestley, επικεφαλής μηχανικό για το Semi, ο οποίος ήταν και αυτός που έδωσε ορισμένες παραπάνω λεπτομέρειες. Να τι μάθαμε λοιπόν. Το Tesla Semi είναι ένα κτήνος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Elon Musk. Δεν αποκάλυψε την ιπποδύναμη του φορτηγού, είπε όμως πως είναι τριπλάσια από κάθε άλλο φορτηγό που κυκλοφορεί στον δρόμο. Η δύναμη αυτή προέρχεται από τρεις ηλεκτροκινητήρες που είναι τοποθετημένοι στους δύο πίσω άξονες του τράκτορα. 

Tesla Semi Delivery Event

Ο εμπρόσθιος άξονας δεν έχει καθόλου κινητήρα συνεπώς απλώς ρολάρει χάρη στην κίνηση που δίνουν οι άλλοι δύο. Βασικά την κίνηση την δίνει ο τρίτος αξονας. Εκείνος διαθέτει τον μονό κινητηρα, τον οποίο η Tesla ονομάζει highway drive και λειτουργεί συνεχώς. Είναι αρκετός για φυσιολογική κίνηση και για το ξεκίνημα. Όταν όμως οι συνθήκες το απαιτούν, δηλαδή όταν χρειαστεί να γίνει φορτωεκφόρωση και απαιτείται ροπή ή όταν έρθει η ώρα για κάποιο προσπέρασμα, τίθεται σε λειτουργία και ο διπλός κινητήρας που υπάρχει στον μεσαίο άξονα

Tesla Semi Delivery Event

1500+ ίππους 

Ο διπλός αυτός κινητήρας είναι η σύνθεση που υπάρχει στο Tesla Model S Plaid με απόδοση 1.000 ίππων. Αυτός ευθύνεται για προσπεράσματα σαν αυτό που έδειξαν στην παρουσίαση του Semi. Ένα Tesla Semi φορτωμένο με 37 τόνους ανεβαίνοντας την κλίση 6% στο Donner Pass στην οροσειρά της Νεβάδα, προσπέρασε ένα συμβατικό φορτηγό σαν σταματημένο και οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Κάτι που είναι πιο εντυπωσιακό και από το ίδιο το προσπέρασμα αν μας ρωτάς. 

Tesla Semi Delivery Event

Τέλος πάντων, στην παρουσίαση έδειξαν επίσης και σε γρήγορη κίνηση ένα αληθινό ταξίδι που έκανε το Tesla Semi στα 500 μίλια από το Freemont στο San Diego και το έκαναν για να πιστοποιήσουν την μεγάλη αυτονομία που έχει. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν θα υπάρχουν δύο επιλογές μπαταρίας, μια με αυτονομία 483 χλμ. και μια που θα επιτρέπει ταξίδια σαν αυτό στο San Diego με 804 χλμ. Η χωρητικότητα των μπαταριών δεν ανακοινωθηκε, υπολογίζεται ωστόσο, σύμφωνα με την κατανάλωση των 1.24 kWh ανά χιλιόμετρο πως η μικρή θα αγγίζει τις 600 kWh και η μεγάλη θα φτάνει τις 1.000 kWh. Για την φόρτιση αυτού του… εργοστασίου ηλεκτρισμού θα απαιτούνται 30 λεπτά που θα είναι αρκετά για το 70% της ενέργειας. 

Best of Network