Πόσα εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις θα δώσει η Γερμανία για φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Γερμανία τινάζει την μπάνκα και ανακοίνωσε σχέδιο επιδοτήσεων για εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Φορτιστές αυτοκινήτου

Η Γερμανία σχεδιάζει να διαθέσει έως και 900 εκατομμύρια ευρώ μέσω επιδοτήσεων για την αύξηση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με στόχο να τονώσει την ηλεκτροκίνηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της χώρας. 

Θέλει να φτάσει το 1 εκατ. σημεία φόρτισης μέχρι το 2030

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαθέτει σήμερα περίπου 90.000 δημόσια σημεία φόρτισης αλλά στοχεύει αυτά να ξεπεράσουν το 1.000.000 έως το 2030, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της να καταστεί "ανθρακικά ουδέτερη" έως το 2045.

Διαβάστε Επίσης

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, πάντως, στους γερμανικούς δρόμους κυκλοφορούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής αρχής αυτοκινήτων KBA, περίπου 1,2 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, αριθμός που υπολείπεται σημαντικά του στόχου της για 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι υψηλές τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων, η περιορισμένη αυτονομία τους και η έλλειψη σταθμών φόρτισης, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, θεωρούνται οι κύριοι λόγοι για την υστέρηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Δύο προγράμματα επιδοτήσεων

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν σταθμούς φόρτισης με δική τους παροχή ρεύματος.

Επιδοτήσεις ύψους έως και 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το φθινόπωρο για τη δημιουργία σταθμών φόρτισης σε κτίρια κατοικιών, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαμένοντες διαθέτουν ήδη ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πρόσθεσε το υπουργείο.

Διαβάστε Επίσης

Από το ερχόμενο καλοκαίρι θα διατεθούν επιδοτήσεις επιπλέον 400 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν υποδομές ταχείας φόρτισης για επαγγελματικά αυτοκίνητα και φορτηγά.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τον Οκτώβριο ένα σχέδιο δαπανών ύψους 6,3 δισ. ευρώ, τριετούς διάρκειας, για την ταχεία ανάπτυξη των σημειών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα προγράμματα επιδοτήσεων που ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών έρχονται να προστεθούν στο ανωτέρω σχέδιο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network