Μπήκαμε στον προσομοιωτή Formula 1 της Ferrari (+video)

Η Ferrari έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει την τεχνολογία βελτίωσης της απόδοσης, και ένα βασικό κομμάτι στον εξοπλισμό της είναι ο προσομοιωτής οδήγησης Formula 1

Ferrari Προσομοιωτής Formula 1

Ένα βασικό μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού της Ferrari είναι ο προσομοιωτής Formula 1, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από την ομάδα της F1 κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η σημασία του ως βοήθημα ανάπτυξης επιταχύνθηκε σημαντικά όταν οι δοκιμές εντός της σεζόν απαγορεύτηκαν από τη FIA το 2009.

Ferrari Προσομοιωτής Formula 1

98% αληθινή εμπειρία

Με ένα αυστηρά επιτηρούμενο όριο κόστους να ισχύει τώρα, η εξέλιξη ενός νέου μονοθεσίου της F1 είναι περισσότερο από ποτέ υπόθεση του εικονικού κόσμου. Η Scuderia Ferrari άρχισε πρόσφατα να χρησιμοποιεί έναν ολοκαίνουργιο προσομοιωτή, του οποίου η συσχέτιση με τον "πραγματικό" κόσμο και η δυνατότητα επικύρωσης είναι τόσο καλή που οι οδηγοί που τον χρησιμοποιούν ισχυρίζονται ότι είναι περίπου 98% ακριβής.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το προηγούμενο σύστημα είναι περιττό. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη πολύ ζωντανό και λίγο λιγότερο ακριβές αλλά άκρως ικανοποιητικό για τα υπόλοιπα προγράμματα της Ferrari. Τουλάχιστον αυτό εξηγεί ο επικεφαλής του F1 Clienti, XX Programme, Filippo Petrucci.

Ferrari Προσομοιωτής Formula 1

"Αυτός ο προσομοιωτής έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι το 2022 από όλους τους οδηγούς. Τώρα που η Scuderia περνάει στην τελευταία γενιά προσομοιωτή, αυτός θα χρησιμοποιείται από τις αγωνιστικές ομάδες πελατών της Ferrari καθώς και από το πρόγραμμα LMH. Σκεφτήκαμε επίσης ότι θα ήταν καλό να προσφέρουμε την ευκαιρία να οδηγήσουν το σύγχρονο υβριδικό V6 turbo στους πελάτες μας Corse Clienti, ειδικά σε αυτούς που έχουν στην κατοχή τους και είναι εξοικειωμένοι με τους παλιούς κινητήρες V8, V10 και V12".

Αγωνιστικό εργαλείο

Τα οφέλη για την αγωνιστική ομάδα είναι αποδεδειγμένα. "Μπορείς να κάνεις μεγάλες αλλαγές σε ένα αυτοκίνητο με ελάχιστες δαπάνες", συνεχίζει ο Petrucci. "Μπορείς να αλλάξεις τη διαμόρφωση ενός αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του μήκους του μεταξονίου. Αυτό είναι κάτι που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει στον πραγματικό κόσμο. Ο προσομοιωτής χρησιμοποιείται για το στήσιμο, ιδιαίτερα όταν η ομάδα προετοιμάζεται για αγώνα σε μια νέα πίστα. Οι οδηγοί δοκιμών της Ferrari μπορούν επίσης να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο με την αγωνιστική ομάδα για αλλαγές στο στήσιμο, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο".

Ferrari Προσομοιωτής Formula 1

Ο προσομοιωτής έχει συνεχή ζήτηση- ο Petrucci εκτιμά ότι μόνο 15 ημέρες το χρόνο είναι διαθέσιμες για τους πελάτες. Υπάρχει μια πρωινή προπόνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας περιγράφονται οι διαφορές μεταξύ ενός μονοθεσίου F1 παλαιάς κοπής και της τελευταίας υβριδικής έκδοσης. Αυτό περιλαμβάνει την αποκάλυψη της πολυπλοκότητας της ανάκτησης ενέργειας, του DRS και του συναρπαστικού τιμονιού τελευταίας γενιάς.

"Ο πελάτης μπορεί να προσαρμόσει την εμπειρία, αλλά θα συνιστούσαμε δύο πίστες κατά τη διάρκεια της ημέρας", λέει ο Petrucci. "Στην πρωινή περίοδο προτείνουμε τη Βαρκελώνη, επειδή είναι αντιπροσωπευτική και έχει μερικές γρήγορες στροφές με υψηλή κάθετη δύναμη. Το απόγευμα ο πελάτης μπορεί να επιλέξει όποια πίστα του αρέσει. Ένας προπονητής παρακολουθεί τον οδηγό σε πραγματικό χρόνο και προσφέρει μαθήματα μέσω μιας σύνδεσης επικοινωνίας. Υπάρχουν επίσης δύο μηχανικοί στην αίθουσα ελέγχου, οι οποίοι παρακολουθούν όλη την τηλεμετρία που είναι διαθέσιμη στην ομάδα F1".

F1 GP Monaco Ferrari

Πλήρης έλεγχος των παραμέτρων

"Η ανατροφοδότηση που λαμβάνεις είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τις αισθήσεις που νιώθεις μέσα στο αυτοκίνητο σε μια πίστα", συνεχίζει ο επικεφαλής του πελατειακού motorsport της Ferrari, "Μπορείς να αναπαράγεις τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς σύνθεσης της ασφάλτου και της υποβάθμισης που υφίστανται τα ελαστικά. Μπορείς να ελέγξεις όλες τις μεταβλητές. Υπήρξε μια συνεχής εξέλιξη όσον αφορά τα γραφικά, το πόσο λεπτομερής είναι η ανατροφοδότηση προς τον οδηγό, την αίσθηση των πεντάλ, τους κραδασμούς που τροφοδοτούνται στον οδηγό, τα πάντα.

Ferrari Προσομοιωτής Formula 1

Τα σύγχρονα μονοθέσια της F1 είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα, ίσως λιγότερο ευέλικτα. Αλλά τα ελαστικά είναι επίσης μεγαλύτερα, υπάρχει μεγαλύτερη μηχανική και αεροδυναμική πρόσφυση και πολύ μεγαλύτερη downforce. Καθίστε πίσω από το τιμόνι ενός μονοθεσίου προδιαγραφών 2017 και η διαφορά για τον οδηγό είναι αμέσως διαφανής".

Οι σχεδιαστές προσομοιωτών και οι μηχανικοί μιλούν για την απόκλιση, η οποία είναι ουσιαστικά το χάσμα μεταξύ αυτού που συμβαίνει στην προσομοίωση σε σχέση με τις πραγματικές συυνθήκες αγώνων. Στον τελευταίο προσομοιωτή της Ferrari αυτό είναι πλέον λιγότερο από τέσσερα χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ το εύρος ζώνης του συστήματος είναι πάνω από 55hz σε αυτό που ονομάζεται έξι "βαθμοί ελευθερίας", (DOF από το degrees of freedom).

24 ώρες του Λε Μαν Ferrari 51

Αυτός είναι ο τεχνικός τρόπος για να περιγράψουμε με πόση ακρίβεια οι πληροφορίες στην κύρια οθόνη επεξεργάζονται και μεταφέρονται σε κάθε επίπεδο κίνησης στον οδηγό και στο λεγόμενο "σύστημα αίθουσας". Όσο χαμηλότερη είναι η καθυστέρηση, τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί ο οδηγός να ανταποκριθεί σε δυναμικά φαινόμενα, όπως η υποστροφή ή η υπερστροφή.

Ο Petrucci, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας της Ferrari F1 από το 1995 έως το 2015, εκτιμά ότι η νεότερη γενιά οδηγών -αυτοί των οποίων το φυσικό ταλέντο ενισχύθηκε από το γεγονός ότι μεγάλωσαν σε μια εποχή που καθορίστηκε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια- προσαρμόζονται ταχύτερα στις προκλήσεις του προσομοιωτή.

Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό αλλά και απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, με ειδικούς που είναι διαθέσιμοι για να μειώσουν το χρόνο γύρου.

Τι είδους βελτίωση μπορεί να περιμένει ένας οδηγός να δει, αναρωτιέται κανείς. Ο Petrucci έχει την απάντηση.

"Υπήρχε ένας πελάτης που κατέβασε 20 δευτερόλεπτα από τον χρόνο γύρου του στη Βαρκελώνη. Κανονικά θα περιμέναμε να δούμε τον χρόνο γύρου να βελτιώνεται κατά έξι ή επτά δευτερόλεπτα. Ο προσομοιωτής είναι πραγματικά ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο, καθώς επίσης πολύ διασκεδαστικό".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network