Αφιέρωμα Bentley: Τα μοντέλα που καθόρισαν την ένδοξη ιστορία της

Η Bentley υπηρετεί τις υψηλές αξίες της αυτοκίνησης. Η πολυτέλεια, η δύναμη, η άνεση και το κύρος αποκτούν νέα διάσταση πάνω στους τροχούς μιας Bentley. Αυτή είναι η λαμπρή ιστορία της.

istoria Bentley
Bentley EXP
Bentley 8-Litre
Bentley Corniche
Bentley Mark VI
Bentley S1
Bentley R-Type Continental
Bentley S3
Bentley Turbo R
Bentley Azure
Bentley Arnage
Bentley Bentaya
Bentley Heritage
Bentley Heritage
Bentley esoteriko
Bentley esoteriko
Bentley sima

Η Bentley Motors γεννήθηκε το 1919 από τον σχεδιαστή κινητήρων για αεροσκάφη Walter Owen Bentley. To 1921 παράγεται το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας με την ονομασία 3-litre από τις διαστάσεις του κινητήρα του που μάλιστα διέθετε αλουμινένια πιστόνια.

Μεταξύ των ετών 1924 έως 1930 η Bentley συμμετείχε πέντε φορές στον αγώνα του LeMans και κέρδισε δύο φορές. Το 1926 παρουσιάστηκε το μοντέλο 6 ½-litre και ένα χρόνο αργότερα το 4 ½-litre. Εντωμεταξύ ο Walter Owen Bentley πούλησε ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών (πλειοψηφικό) στην Rolls Royce το 1926 εγκαινιάζοντας μια κοινή πορεία που κράτησε 67 χρόνια.

Bentley 8-Litre
Bentley 8-litre

Η φιλοσοφία του ιδρυτή της Bentley συνοψιζόταν στην εξής διατύπωση: "Η Bentley πρέπει να κατασκευάζει γρήγορα σπορ αυτοκίνητα που θα είναι άνετα και πολιτισμένα". Ο Walter Owen Bentley μπορεί να ήταν ένας εξαίρετος μηχανικός με όραμα όμως στο επιχειρηματικό πεδίο δεν τα κατάφερε. Μετά την πώληση της εταιρείας του στην Rolls Royce παρέμεινε για λίγο διάστημα κυρίως ως δοκιμαστής οδηγός και έφυγε για να ενσωματωθεί αργότερα σε μια άλλη ανταγωνιστική – ως προς την Bentley - εταιρεία της εποχής, τη Lagonda.

Τα χρόνια της Rolls Royce

H Bentley υπό τη σκέπη της Rolls Royce συνέχισε να κατασκευάζει αυτοκίνητα στην δεκαετία του ’30. Ωστόσο η διαφαινόμενη έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου έθεσε την Rolls Royce σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σχετικά με την σχεδίαση και εξέλιξη κινητήρων για μαχητικά αεροσκάφη. Τα αυτοκίνητα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Στο μεσοπόλεμο η παραγωγή αυτοκινήτων διεκόπη. Η Rolls Royce είχε μεταστεγάστηκε στο εργοστάσιο στο Crewe ενώ η Bentley παρέμεινε στο Derby.

Bentley Mark VI
Bentley Mark VI

To 1946 παρουσιάστηκε η Bentley Mark VI. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που παρήχθη από την εταιρεία μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και το πρώτο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε τις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο του Crewe.

Η σειρά Mark VI αντικαταστάθηκε από την οικογένεια μοντέλων R-Type που ήταν και οι πρώτες Bentley με αυτόματο κιβώτιο. Το 1955 η σειρά R-Type έδωσε τη θέση της στο μοντέλο S1. Ήταν το τελευταίο Bentley που εφοδιαζόταν με εξακύλινδρο κινητήρα διότι η αντικατάσταση του από την σειρά S2 έφερε στο προσκήνιο τους V8 κινητήρες.

Bentley S1
Bentley S1

Η S2 ήταν η πρώτη Bentley που είχε στο βασικό της εξοπλισμό σύστημα διεύθυνσης με υποβοήθηση ενώ στο προαιρετικό εξοπλισμό μπορούσες να βρεις και σύστημα κλιματισμού. Το 1962 αντικαταστάθηκε από την οικογένεια μοντέλων S3 με ολιγόχρονη καριέρα στις διεθνείς αγορές (μόλις 3 έτη).

Διαβάστε Επίσης

Το 1965 παρουσιάζεται η σειρά T-Series με ανεξάρτητη και αυτορυθμιζόμενη ανάρτηση και τέσσερα δισκόφρενα. Υπήρχαν δύο τύποι αμαξωμάτων (δίθυρο κλειστό και ανοιχτό). Το 1968 ο κινητήρας της σειράς T-Series μεγάλωσε στα 6,75 λίτρα. Ήταν εκείνη η εποχή που όλα τα Bentley έμοιαζαν με αντίστοιχα μοντέλα της Rolls Royce. Η εποχή της δεκαετίας του 1970. Η εποχή των κλώνων όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε από την αγορά.

Bentley Turbo R
Bentley Turbo R

Το 1977 παρουσιάστηκαν τα μοντέλα Τ2 και ακολούθησε η σειρά Mulsanne Turbo το 1982. Η τελευταία παρουσίαζε εντυπωσιακές επιδόσεις και ήταν ταχύτερη ακόμα και από τις Ferrari εκείνης της εποχής. Ήταν τότε που η Bentley είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται ραγδαία. Το 1985 η σειρά Mulasanne Turbo αντικαταστάθηκε από τη σειρά Turbo R. Ήταν άλλη μια Bentley σχεδιασμένη με βάση τα δυναμικά στοιχεία στην αυτοκίνηση.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 παρουσιάστηκαν τα μοντέλα Continental R και Azure. Η σειρά Azure του 1995 ήταν το πρώτο ανοιχτό τετράτροχο της Bentley ύστερα από απουσία 30 ετών σ’ αυτή την κατηγορία. Το 1998 παρουσιάστηκε και η οικογένεια Arnage με κινητήρα V8 4.5 λίτρων με δύο Turbo δανεισμένο από την BMW.

Διαβάστε Επίσης

Εκείνη την εποχή ο όμιλος επιχειρήσεων Vickers στον οποίο ανήκε η Rolls Royce και η Bentley από το 1980 επεδίωξε την πώληση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. Υπήρξαν δύο υποψήφιοι αγοραστές: η BMW και ο όμιλος VW. Η πρώτη αγόρασε τα δικαιώματα του ονόματος της Rolls Royce και ο δεύτερος της Bentley. Μια νέα εποχή για την Bentley ανέτειλε.

Η νέα οικογένεια στον όμιλο VW

Περίπου την ίδια εποχή της εξαγοράς της Bentley από τον όμιλο VW, η επίσης εγγλέζικη Rover πέρασε στα χέρια της BMW η οποία λίγα χρόνια αργότερα την... ξεφορτώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο κράτησε τη Rolls Royce και το brand Mini.

Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος VW ήταν πιο εξοικειωμένος με εξαγορές και συγχωνεύσεις από την εποχή που πήρε την ισπανική Seat και την τσέχικη Skoda. Συνεπώς της ήταν πιο εύκολο να εμβαθύνει στην νοοτροπία της Bentley και να την αφομοιώσει χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς.

Bentley Arnage
Bentley Arnage

Η Bentley στα χέρια του ομίλου VW απέκτησε προοπτική και όραμα. Νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά και ξεκίνησε ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα εξέλιξης νέων μοντέλων του οποίου τα αποτελέσματα είναι εμφανή στις μέρες μας.

Στα 25 χρόνια της εταιρείας εντός της μεγάλης οικογένειας του ομίλου VW κυκλοφόρησαν μοντέλα όπως τα: Arnage, Azure, Continental Flying Spur και Continental GT. Το πιο πρόσφατο δημιούργημα της εταιρείας είναι το πολυτελές και επιβλητικό SUV Bentayga ενώ η φετινή γκάμα συμπληρώνεται από την τρίτη γενιά των μοντέλων Continental GT και Flying Spur.

Bentley Bentayga
Bentley Bentayga

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως το 2024 θα καταργήσει κι έναν από τους πιο εμβληματικούς κινητήρες της, τον W12 καθώς έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα Beyond100 προς ένα βιώσιμο μέλλον που προβλέπει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας μοντέλων της. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι οι υβριδικές εκδόσεις των σειρών Bentayga και Flying Spur.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network