Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται οπωσδήποτε πιο προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Υπό τον φόβο της κινεζικής εισβολής, εταιρείες όπως η Renault στοχεύουν σε μείωση του κόστους παραγωγής των ηλεκτρικών τους ακόμη και κατά 40%

To νέο ηλεκτρικό Volkswagen ID. 2all

Ο εφιάλτης της Κίνας φαίνεται πως αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα στο οποίο καλούνται να βρουν λύση οι ευρωπαίοι κατασκευαστές. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου ανησυχούν για την "εισβολή" φτηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα.

Ενδεικτικό του πονοκέφαλου που προκαλεί η απόβαση των κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη, είναι η δήλωση της Renault ότι στοχεύει να μειώσει το κόστος παραγωγής των ηλεκτρικών μοντέλων της κατά 40%.

Διαβάστε Επίσης

Ο οικονομικός διευθυντής της Renault, Thierry Pieton, δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκρούσει τον ανταγωνισμό των τιμών, είναι να μειώσει η γαλλική εταιρεία το δικό της κόστος ανάπτυξης και παραγωγής. Ο στόχος του 40% τοποθετείται χρονικά μετά το 2027 και αφορά την επόμενη γενιά των ηλεκτρικών της μοντέλων.

Renault 5 Πρωτότυπο καμουφλάζ

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Renault, Luca de Meo, δήλωσε ότι ο όμιλος θα αρχίσει να βλέπει σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χάρη στη μείωση του κόστους των πρώτων υλών.

Η ιδέα των προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων βέβαια, αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η στροφή προς την "καθαρότερη" οδήγηση έχει έρθει με υψηλό αντίτιμο για τον καταναλωτή, κυρίως λόγω του κόστους των μπαταριών.

Κλειδί το χαμηλό εργατικό κόστος

Κινέζοι κατασκευαστές όπως η BYD και η SAIC, έχουν επενδύσει σημαντικά στην ηλεκτροκίνηση, πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος εργατικών και συνεργαζόμενοι με εγχώριους προμηθευτές μπαταριών, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Το 2022, οι κινεζικές εταιρείες είχαν μερίδιο 9% στην ευρωπαϊκή αγορά EV, σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο έτος. Και ο ρυθμός δείχνει να επιταχύνεται.

BYD Seagull EV

Εκτός όμως από τις κινεζικές εταιρείες, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν να αντιμετωπίσουν και μια ακόμη πρόκληση, που ακούει στο όνομα Tesla. Η οποία, έχει μειώσει τις τιμές των μοντέλων της αρκετές φορές φέτος, ακόμη και αν αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση του περιθώριου κέρδους της.

Οι αγοραστές όμως δεν ενδιαφέρονται για τα κέρδη της Tesla, αλλά για τα δικά τους. Και ως αποτέλεσμα, Tesla και MG ήταν οι μεγάλοι νικητές των πωλήσεων στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

25% πλεονέκτημα κόστους

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε πρόσφατα ότι ο ανταγωνισμός με τους κινέζους κατασκευαστές θα είναι "εξαιρετικά σκληρός". "Η ανταγωνιστικότητα του κόστους τους είναι κατά 25% καλύτερη από τη δική μας. Πρέπει να πολεμήσουμε", είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: "Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας κόστος για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε κέρδη με προσιτές τιμές για τις μεσαίες τάξεις μας". 

Ο Tavares θεωρεί πως οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να χρησιμοποιήσουν "τα ίδια όπλα" με τους κινέζους αντιπάλους τους, προμηθεύοντας εξαρτήματα σε χώρες με χαμηλότερο κόστος και συνάπτοντας συνεργασίες με προμηθευτές μπαταριών που προσφέρουν τον καλύτερο συνδυασμό ενέργειας, κόστους και βάρους.

Citroen C3

Στο τέλος της ημέρας, ο Tavares εκτιμά πως θα πρέπει να είναι σε θέση να πουλήσουν μοντέλα όπως το Citroen e-C3 σε τιμή 25.000 ευρώ ή και λιγότερο και φυσικά να μπορούν να έχουν κέρδος. Για να το πετύχουν αυτό, ξεκινούν από την κατασκευή του εν λόγω μοντέλου τον επόμενο χρόνο στη Σλοβακία, που έχει χαμηλότερο εργατικό κόστος από τα εργοστάσια της Δ. Ευρώπης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network