The Icon: Με αυτό το ηλεκτρικό σκάφος η BMW μπαίνει στην θάλασσα (εικόνες)

Αυτό το σκάφος ίσως να αποτελέσει το σύμβολο που θα σημαίνει την έναρξη της προσπάθειας για ηλεκτροκίνηση και στην θάλασσα και η BMW μας δείχνει πώς θα το κάνει

The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW
The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW

Το 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η πιο θεαματική παγκόσμια πρεμιέρα είναι στην περιοχή του λιμανιού της πόλης της νότιας Γαλλίας και όχι στην οθόνη του κινηματογράφου. Εκεί η BMW και η κατασκευάστρια εταιρεία σκαφών TYDE παρουσιάζουν το The Icon, ένα νέο είδος σημαιοφόρου για τη βιώσιμη κινητικότητα στο νερό. Το The Icon είναι το πρώτο θαλάσσιο σκάφος του είδους του που λειτουργεί με μπαταρία και συνδυάζει τις μετακινήσεις χωρίς τοπικές εκπομπές ρύπων με ένα όραμα πολυτέλειας. 

Τι ξέρουμε για το The Icon 

Με μήκος 13,15 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων (περίπου 55 km/h), το The Icon αποτελεί πρωτοπόρο για μια νέα γενιά σκαφών θαλάσσης με ηλεκτρική κίνηση από μπαταρία. Η BMW είχε την ιδέα και ανέπτυξε το concept για αυτό το πρωτοποριακό σκάφος.

The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW

Υπεύθυνοι για το σχεδιασμό του The Icon είναι οι δημιουργοί του κέντρου καινοτομίας Designworks, θυγατρική του BMW Group με στούντιο στο Λος Άντζελες, το Μόναχο και τη Σαγκάη. Η ανάπτυξη και υλοποίηση της ιδέας ανατέθηκε στην εταιρεία κατασκευής σκαφών TYDE. Και το πανίσχυρο σύστημα ηλεκτρικής κίνησης αντλεί την ενέργειά του από μπαταρίες υψηλής τάσης που προμηθεύεται η BMW i. Η θαλάσσια ταξιδιωτική εμπειρία συνοδεύεται από ένα αποκλειστικό soundtrack που συνέθεσε ο βραβευμένος συνθέτης της κινηματογραφικής μουσικής Hans Zimmer.

Οι καινοτομίες από τους αγώνες ιστιοπλοΐας

Το The Icon χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με μπαταρία για να θέσει νέα πρότυπα στον τομέα του με διάφορους τρόπους. Μέχρι τώρα, η θαλάσσια ηλεκτρική κινητικότητα περιοριζόταν σε μικρότερα, πιο αργά σκάφη με συγκριτικά μικρή εμβέλεια. Και στην κατηγορία των ταχύτερων σκαφών με μεγαλύτερη εμβέλεια κυριαρχούν τα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το The Icon επαναπροσδιορίζει αυτή τη σχέση μεταξύ των διαστάσεων, της μέγιστης ταχύτητας και της εμβέλειας ενός ηλεκτροκίνητου σκάφους.

Διαβάστε Επίσης

Το καθιστά εφικτό μια καινοτομία από τους αγώνες ιστιοπλοΐας: τα υδροπτέρυγα. Αυτά μειώνουν την απαιτούμενη ενέργεια έως και κατά 80 % σε σύγκριση με ένα συμβατικό κύτος. Η τεχνολογία των υδροπτέρυγων -σύμφωνα με την οποία το σκάφος κινείται πάνω σε δομές φτερών κάτω από τη στάθμη του νερού, ενώ η γάστρα επιπλέει πάνω από την επιφάνεια του νερού- παρέχει επίσης υψηλότερο επίπεδο άνεσης στο ταξίδι και υψηλότερες ταχύτητες.

The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW

Ένα ζεύγος ηλεκτροκινητήρων 100 kW μετατρέπει τις 240 kWh ενέργειας που παρέχονται από έξι μπαταρίες του BMW i3 σε μια εντυπωσιακή εμβέλεια άνω των 50 ναυτικών μιλίων (περίπου 100 km). Το σκάφος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα λειτουργίας 24 κόμβων, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του είναι 30 κόμβοι (55 km/h). Παρακινούμενο από το καινοτόμο σύστημα κίνησης και την τεχνολογία foiling, το The icon προχωρά σχεδόν αθόρυβα, χωρίς δονήσεις ή κραδασμούς και χωρίς να εκπέμπει κύματα.

H σχεδίαση του The Icon

Η ομάδα σχεδιασμού είχε ως αποστολή να μεταφράσει τη μοναδική ιδέα του The Icon σε μια εμβληματική εμπειρία -από την πρώτη εντύπωση που αφήνει το εξωτερικό του σκάφους μέχρι τη θέα από το εσωτερικό. Το σώμα σκάφους αποτελείται από ένα πολύ επίπεδο κύτος και ένα κεντρικό στοιχείο στήριξης για τη διαφανή αρχιτεκτονική.

Διαβάστε Επίσης

Το βασικό περίγραμμα, με τη μορφή πρίσματος, επιτρέπει πλάτος 4,5 μέτρων στο πίσω τμήμα. Αυτό δημιουργεί μια πολύ ευρύχωρη είσοδο στο πολυτελές σαλόνι. Η ίδια η γάστρα ξεχωρίζει με την ελαφριά δομή origami.

The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW

Με την τεχνολογία foiling να επιτρέπει μια ιδιαίτερα ομαλή εμπειρία ταξιδιού, οι σχεδιαστές βρήκαν την ευκαιρία να αντικαταστήσουν τα συμβατικά πλευρικά τμήματα ενός σκάφους με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Συνεπώς, οι επιβάτες απολαμβάνουν μια εξαιρετική θέα ενώ γλιστρούν πάνω από το νερό. Σύγχρονες λωρίδες φωτισμού LED στην πλώρη και την πρύμνη, καθώς και στα σημεία σύνδεσης φόρτισης τροφοδοτούν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του The Icon

Κοινωνικότητα στο λιμάνι

Γωνιακές γυάλινες πόρτες παρέχουν πρόσβαση σε ένα σαλόνι που, με τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα πάνω σε ένα πολυτελές χαλί, φέρνει στο νου ένα καλειδοσκόπιο. Κάθε κομμάτι διαμορφώνεται από τμήματα μεταλλικής λαμαρίνας της οποίας η κοκκώδης δομή της επιφάνειας αντανακλά το φως του ήλιου στο δάπεδο όπως τα κύματα στη θάλασσα.

The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW

Τα περιστρεφόμενα κατά 360° καθίσματα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας εμπειρίας εστιασμένης στον χρήστη, με όλες τις βασικές λειτουργίες -συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος infotainment με βάση tablet- τοποθετημένες σε απόσταση αναπνοής. Με μια απλή περιστροφή, τα καθίσματα μπορούν να επανατοποθετηθούν για να διευκολύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Έτσι δημιουργείται ένας εξαιρετικός κόμβος συναντήσεων που θα αισθάνεται σαν στο σπίτι του σε οποιοδήποτε λιμάνι ή αγκυροβόλιο.

Ψηφιακός έλέγχος και έτοιμο για παραγωγή

Ο σταθμός διοίκησης του σκάφους βρίσκεται κεντρικά στο κατάστρωμα με το τιμόνι του σκάφους και τα όργανα να είναι σε αυθεντικό σχεδιασμό BMW. Στη θέση της παραδοσιακής σειράς ναυτικών οργάνων βρίσκεται μια νέα ερμηνεία της διεπαφής BMW που περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές λειτουργίες σε μια ψηφιακή μονάδα ελέγχου.

Διαβάστε Επίσης

Η διασταύρωση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής έρχεται με τη μορφή μιας οθόνης αφής 32 ιντσών με ανάλυση 6k και την εμφάνιση και την αίσθηση του συστήματος ελέγχου/λειτουργίας BMW iDrive. Σε συνδυασμό με το BMW Operating System 8, αυτό ξεκλειδώνει μια νέα διάσταση στην απεικόνιση πληροφοριών και την ψηφιακή αλληλεπίδραση. Βασικές λειτουργίες, όπως πληροφορίες για την απόσταση και δελτία καιρού, μπορούν να κληθούν με φωνητικές εντολές.

The Icon, το ηλεκτρικό σκάφος της BMW

Το σκάφος δεν αποτελεί σχεδιαστική μελέτη ή concept, αλλά αντίθετα ένα πλήρως έτοιμο για παραγωγή. Τα σκάφη που θα παραχθούν με βάση το THE ICON θα επιταχύνουν την υπόθεση της μετακίνησης πολυτελείας χωρίς εκπομπές ρύπων στο νερό και θα ανοίξουν ένα εντελώς νέο -υδάτινο- δρόμο. Η αποστολή τους θα είναι να εμπνεύσουν την κινητικότητα στο νερό χωρίς CO2 - χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον, χωρίς θόρυβο, αλλά με άνεση στο μέγιστο.

Το THE ICON εντυπωσιάζει με ένα ισχυρό σύστημα κίνησης που δεν δημιουργεί ούτε θόρυβο ούτε εκπομπές ρύπων. Η τεχνολογία foiling του επιτρέπει να επιτυγχάνει υψηλές ταχύτητες χωρίς να δημιουργεί κύματα ή απόνερα. 

Διαβάστε ακόμα:
 - Αφιέρωμα 30 χρόνια Mercedes-Benz C-Class: το σεντάν μετά την "Baby Benz"
 - Αυτοκίνητα στην πρίζα: Τεράστια αύξηση πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο-πέφτουν τα PHEV
 - Εταιρεία αρνείται την ανάκληση 67 εκατ. προβληματικών αερόσακων-έχουν ήδη σκοτωθεί 2 άνθρωποι
 - Πέθανε ο Giotto Bizzarrini, ένας μάγος της αυτοκίνησης-δημιουργός της Ferrari 250 GTO και του V12 της Lamborghini
 - Πώς έγινε διαρροή δεδομένων 2 εκατ. ιδιοκτητών Toyota

Best of Network