Επέτειος Designworks: 50 χρόνια καινοτομίας για την BMW

Οφείλουμε πολλά στην Designworks, την θυγατρική της BMW που συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας, γεμάτα ιδέες και καινοτομία

50 χρόνια Designworks

Το Designworks, το στούντιο καινοτομίας του BMW Group, γιορτάζει την 50ή επέτειό του. Το συμβουλευτικό γραφείο για το σχεδιασμό και την καινοτομία συνέβαλε καθοριστικά στη σχεδιαστική ανάπτυξη της σειράς μοντέλων BMW X, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σχεδιαστική ιδέα για την ηλεκτρική μάρκα BMW i και βρίσκεται πίσω από πολλά από τα οραματικά οχήματα του BMW Group, όπως το οραματικό μοντέλο GINA Light.

Ένα από τα πρώτα σχέδια της Designworks για BMW X
Ένα από τα πρώτα σχέδια της Designworks για BMW X

Με τοποθεσίες στο Λος Άντζελες, το Μόναχο και τη Σαγκάη και πελάτες από διάφορους κλάδους, τα στούντιο παρέχουν σημαντικά ερεθίσματα σχετικά με παγκόσμια, σχεδιαστικά σημαντικά φαινόμενα στην έδρα της εταιρείας. Η Designworks ιδρύθηκε το 1972 από τον Αμερικανό βιομηχανικό σχεδιαστή Chuck Pelly (κεντρική φωτό) σε ένα γκαράζ στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια. Από το 1995 είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική του BMW Group. Οι 130 δημιουργοί που απαρτίζουν την ομάδα της Designworks βλέπουν τους εαυτούς τους ως "αρχιτέκτονες του μέλλοντος".

Πώς λειτουργεί 

Η συνταγή της επιτυχίας του BMW Group: το ανεξάρτητο κερδοσκοπικό κέντρο ολοκληρώνει περίπου τα μισά από τα σχεδόν 300 έργα του ετησίως για το BMW Group, ενώ το άλλο μισό αποτελείται από συνεργασίες με επιλεγμένους εξωτερικούς πελάτες ψηφιακών εφαρμογών και κινητικότητας. Αυτό το μοντέλο δίνει στο BMW Group μια εξωτερική προοπτική που είναι μοναδική στον κλάδο. Κανένας άλλος κατασκευαστής αυτοκινήτων δεν διαθέτει ένα στούντιο σχεδιασμού που να μπορεί να συγκριθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

To κτίριο της Designworks στην Σανγκάη
To κτίριο της Designworks στην Σανγκάη

Η μεγαλύτερη πρόκληση τα επόμενα χρόνια είναι ομετασχηματισμός του BMW Group και ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης, της ψηφιοποίησης και της βιωσιμότητας. Ο Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design, είναι αισιόδοξος για το μέλλον: "Αυτή η αλλαγή επηρεάζει ολόκληρη τη βιομηχανία. Θα χρειαστούμε όλη μας τη δημιουργικότητα και την προηγμένη σκέψη για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Το στήσιμο που έχουμε με το Designworks μας δίνει εξαιρετικές πιθανότητες να πετύχουμε".

Σχεδιασμός αμαξώματος BMW X3 στο studio της Designworks
Σχεδιασμός αμαξώματος BMW X3 στο studio της Designworks

Η Designworks συμμετέχει σε πολλές από τις εσωτερικές εργασίες του BMW Group - από το σχεδιασμό του σχήματος και την ανάπτυξη στρατηγικής μέχρι τον εντοπισμό νέων επιχειρηματικών δυνατοτήτων. Ο Holger Hampf, επικεφαλής του Designworks, αναφέρει: "Εργαζόμαστε πάνω σε λύσεις για πολύπλοκα οικοσυστήματα στη διασταύρωση του σχεδιασμού, της κινητικότητας και της τεχνολογίας. Η δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε την απροσδόκητη προσέγγιση μιας λύσης. Πρέπει να προκαλούμε το BMW Group με θετικό τρόπο, να αναπτύσσουμε ιδέες και, στην καλύτερη περίπτωση, να απαντάμε σε ερωτήματα που δεν έχουν καν τεθεί ακόμα".

H Designworks δεν είναι μόνο αυτοκίνητα

Δουλεύοντας για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, η Designworks έχει συμμετάσχει στις ιδέες σχεδιασμού καθιστικών επίπλων, αεροσκαφών, υπόγειων σιδηροδρόμων, ποδηλάτων, σκαφών, αθλητικών ειδών, αεροταξί (eVTOL), γεωργικών και δασικών μηχανημάτων, ενός hyperloop και άλλων.

North Face Camper Designworks

Η μεταφορά γνώσης και δημιουργικότητας λειτουργεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση: Αποκτώντας γνώσεις από ποικίλα έργα με τη μητρική εταιρεία, η Designworks είναι σε θέση να ανοίξει νέους σχεδιαστικούς ορίζοντες για τους εξωτερικούς συνεργάτες της. Η κατανόηση της premium κινητικότητας, η διαφοροποίηση της μάρκας κάτω από μία εταιρική ομπρέλα και η γνώση των προκλήσεων στη διαδικασία καινοτομίας σε μεγάλες εταιρείες αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα για τους εξωτερικούς πελάτες να συνεργαστούν με τη θυγατρική του BMW Group.

Ανοιχτές κεραίες

Η Designworks θεωρείται από το BMW Group ως ένας πολύτιμος σύνδεσμος με τους ανθρώπους, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες τους πολύ πέρα από το πλαίσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ως σημαντικός μοχλός καινοτομίας, το BMW Group εμπλέκει τη δημιουργική "δεξαμενή σκέψης" του σε πολλά απαιτητικά μελλοντικά έργα.

Το εσωτερικό του πρωτοτύπου Mini Vision Urbanaut
Το εσωτερικό του πρωτοτύπου Mini Vision Urbanaut

Για να διασφαλιστεί ότι οι ομάδες δεν ξεμένουν ποτέ από καινοτόμες ιδέες, το Designworks καλλιεργεί μια κουλτούρα δημιουργικής τριβής. Με την αποδοχή της τριβής ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, οι ομάδες προσκαλούν συνειδητά δημιουργικές εντάσεις που πρέπει να διερευνηθούν, να εξεταστούν και τελικά να επιλυθούν. Αυτή η διαδικασία αποδίδει πιο εκλεπτυσμένη δημιουργική παραγωγή από ό,τι μια διαδικασία με πιο αρμονική αρχή. Οι σχεδιαστές είναι πεπεισμένοι: Σε έναν πολύπλοκο κόσμο, καλύτερες και πιο ουσιαστικές λύσεις για το μέλλον προκύπτουν από αντίθετες απόψεις και θετικές εντάσεις στη δημιουργική διαδικασία.

Σχέδια Designworks για BMW i3 και ηλεκτρική γκάμα BMW
Σχέδια Designworks για BMW i3 και i8

Απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν είχαν τεθεί προηγουμένως

Στο Advanced Design του BMW Group, η θυγατρική εταιρεία καινοτομίας έχει ως αποστολή να θέσει και να διερευνήσει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της κινητικότητας που δεν έχουν τεθεί. Με αυτόν τον τρόπο, οι ομάδες πρέπει να αναπτύξουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε θέματα και προβλήματα που το BMW Group δεν αντιμετωπίζει ακόμη ενεργά. Η πρόθεση είναι να προκαλέσουν - και να σκεφτούν την κινητικότητα εκτός της πεπατημένης. "Το Designworks είναι σε θέση να το κάνει αυτό επειδή έχει συνεχώς τα 'μάτια και τα αυτιά' του στον παλμό της εποχής σε τρεις τοποθεσίες", όπως το θέτει ο Adrian van Hooydonk. "Το Advanced Design μας δίνει τη δημιουργική ενέργεια που χρειαζόμαστε για να είμαστε πραγματικά ανταγωνιστικοί".

Best of Network