Δρόμος που φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πού θα βρίσκεται και πώς λειτουργεί

Η ασύρματη φόρτιση είναι μια τεχνολογία που θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της ηλεκτροκίνησης και ο δρόμος που θα φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν κινήσει ακούγεται επαναστατικός

Δρόμος που φορτίζει

Η προοπτική της ασύρματης φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολύ σημαντική για την άνεση και την ευκολία στην καθημερινότητα και είναι το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στην ασύρματη φόρτιση εν κινήσεις. Ήδη η Stellantis έχει αναπτύξει ένα πλήρες πρόγραμμα ειδικών δοκιμών πάνω σε αυτό και δεν είναι η μόνη. Τώρα από τη Σουηδία έρχονται τα νέα πως οι αρχές θα κατασκευάσουν όντως δρόμο που θα φορτίζει τα αυτοκίνητα ενώ αυτά κινούνται πάνω του. 

Δρόμος που φορτίζει

Εξετάζεται η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί

Μετά από διάφορα πιλοτικά έργα και πειραματισμούς με προσωρινές εκδοχές του δρόμου αλλά και άλλες λύσεις που εξετάστηκαν, ο δρόμος πρόκειται να κατασκευαστεί μέχρι το 2025, όπως ανακοινώθηκε. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί εξακολουθούν να επεξεργάζονται ποια τεχνολογία θα ήταν η καταλληλότερη για τη συγκεκριμένη εργασία.

Αυτό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τι αυτοκίνητα θα τον χρησιμοποιούν. Ο Jan Pettersson, διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης στην Trafikverket, το αρμόδιο τμήμα για τις μεταφορές, εξήγησε στο Euronews Next πως η μεγαλύτερη πρόκληση στη μαζική απεξάρτηση από τον άνθρακα είναι να βρεθεί η καλύτερη λύση για τα βαρέα φορτηγά οχήματα.

Διαβάστε Επίσης

Βιώσιμη λύση για μεταφορές

Για να μπορέσουν τα βαρέα φορτηγά να πραγματοποιήσουν τα μακρινά ταξίδια τους με βαρύ ωφέλιμο φορτίο, χρειάζονται περισσότερες μπαταρίες EV. Αυτές αυξάνουν σημαντικά το βάρος, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Η Σουηδία προσπαθεί να ελαφρύνει αυτό το βάρος με τη φόρτιση κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Οι συμβατικές λύσεις

Τα ηλεκτρικά τραμ και τα τρόλεϊ-λεωφορεία που χρησιμοποιούν είτε ένα σύστημα εναέριας γραμμής, είτε ένα αγώγιμο σύστημα, που περιλαμβάνει επαφή με μια μεταλλική ράβδο ή κάτι ανάλογο, είναι μακροχρόνιες λύσεις, και εξακολουθούν να είναι κοινές σε πολλές τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. 

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Παράλληλα τέτοιες λύσεις εισάγονται και σε νέα μέρη. Η Γαλλία για παράδειγμα, βρίσκεται σε στη διαδικασία να προχωρήσει ένα σημαντικό έργο για την τοποθέτηση αγώγιμης φόρτισης στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους της, το οποίο θα αφορά κυρίως τα φορτηγά. Ωστόσο, χρειάζονται γενικά μια καθορισμένη λωρίδα για τη συγκεκριμένη μορφή οχήματος.

Ιδανικά, η ομάδα στη Σουηδία, θέλει να χρησιμοποιήσει ένα επαγωγικό σύστημα, όπου η τεχνολογία στο δρόμο μπορεί να φορτίζει την μπαταρία του οχήματος, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρομαγνητικό πηνίο στην κάτω πλευρά αυτού. Μέχρι σήμερα, τα πεδία δοκιμών για μια τέτοια τεχνολογία είναι μικρά. 

Διαβάστε Επίσης

Για παράδειγμα, το τμήμα μήκους 4 χιλιόμετρα μεταξύ του Βίσμπι και του αεροδρομίου στην κομητεία Γκότλαντ που η Σουηδία έθεσε σε λειτουργία το 2020. Αυτή τη φορά όμως τα 21 χλμ. που επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο έργο θα αποδειχθούν μεγαλύτερη πρόκληση. Συνδέει κόμβους που χρησιμοποιούν οι πάροχοι logistics μεταξύ του Χάλσμπεργκ και Έρεμπρο και είναι σε καλή θέση για πρόσβαση από τις τρεις μεγάλες πόλεις της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε.

Δρόμος που φορτίζει

Εάν η επαγωγική τεχνολογία αποδειχθεί επιτυχής για ένα μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου, θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην κατάσταση που αφορά και  τα ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα. Μια μελέτη που έγινε με γνώμονα ένα ηλεκτρικό οδικό σύστημα για φορτηγά, υποδεικνύει ότι και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τέτοιου είδους νέες τεχνολογίες. Για την ακρίβεια διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός οικιακής φόρτισης και δυναμικής φόρτισης θα μπορούσε να κάνει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά 70% μικρότερες.
 

Διαβάστε ακόμα:
 - Αφιέρωμα 30 χρόνια Mercedes-Benz C-Class: το σεντάν μετά την "Baby Benz"
 - Αυτοκίνητα στην πρίζα: Τεράστια αύξηση πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο-πέφτουν τα PHEV
 - Εταιρεία αρνείται την ανάκληση 67 εκατ. προβληματικών αερόσακων-έχουν ήδη σκοτωθεί 2 άνθρωποι
 - Πέθανε ο Giotto Bizzarrini, ένας μάγος της αυτοκίνησης-δημιουργός της Ferrari 250 GTO και του V12 της Lamborghini
 - Πώς έγινε διαρροή δεδομένων 2 εκατ. ιδιοκτητών Toyota

Best of Network