











Οδηγούμε το νέο Toyota Prius που είναι ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο σε τόσα επίπεδα που σε κάνει να απορείς με το θάρρος της Toyota που αποφάσισε να τολμήσει.
Για την εξαιρετική σχεδίαση, την σπορ οδική συμπεριφορά και το επιτυχημένο πέρασμα στην πρίζα
Για τους χώρους, το ξεπερασμένο interface του λειτουργικού και την τιμή
Αν είσαι συντάκτης αυτοκινήτου είναι δύσκολο να μην θες να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο όπως το νέο Toyota Prius. Συγκεκριμένα θα μου φαινόταν αδύνατο. Είναι ο πιο πρόσφατος απόγονος ενός αυτοκίνητου που -τελικά- άλλαξε την αυτοκίνηση, ακόμα και αν δεν ήταν αυτός ο σκοπός της Toyota.
To Prius σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ας μην ήταν ποτέ αμιγώς ηλεκτρικό. Απλά έδειξε ότι γίνεται σε ευρεία κλίμακα. Γίνεται ένα αυτοκίνητο να κινείται από ηλεκτροκινητήρα.
Βέβαια ακόμα και όταν η τάση έδειξε ξεκάθαρα προς τα αμιγώς ηλεκτρικά και την πρίζα, η Toyota είχε τις αμφιβολίες της. Τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις υποστήριξε και υποστηρίζει σθεναρά -ενίοτε με επιστημονικοφανή επιχειρήματα τα οποία όμως καταρρίπτονται αν προχωρήσεις σε βαθύτερη ανάλυση.
Τελικά όμως κάποιες αμφιβολίες υποχώρησαν η 5η ολόφρεσκια γενιά του Prius μπαίνει στην πρίζα. Ή για να είμαστε ακριβείς μπαίνει και στην πρίζα καθώς έχει και έναν δίλιτρο θερμικό κινητήρα. Δηλαδή δεν είναι ένα απλό υβριδικό, είναι πια μόνο PHEV, δηλαδή Plug-in Hybrid. Αλλά δεν είναι αυτό το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του νέου μοντέλου και ας είναι μια μίνι δήλωση μετάνοιας της Toyota που δεν ήθελε πρίζες ή που δεν ήθελε μόνο πρίζες.
Το νέο Prius είναι ένα αυτοκίνητο της μεσαίας κατηγορίας με μήκος σχεδόν 4,6 μέτρα, πλάτος λίγο κάτω από 1,8 και ύψος λίγο πάνω από 1,4 μέτρα. Δεν είναι το μεγαλύτερο αυτοκίνητο της μεσαίας κατηγορίας αλλά είναι μεσαίο. Όμως είναι ένα μεσαίο που διαφέρει πολύ από τον ανταγωνισμό.
Και αυτό συμβαίνει κυρίως χάρη στην σχεδίαση. Με το νέο Prius η Toyota κατάφερε κάτι που προσπαθεί χρόνια: να ξεχωρίσει για την σχεδίαση. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο, με ιδιαίτερη αρμονία στον όγκο του, δείχνει τρομερά αεροδυναμικό -παρότι κινείται σε συνηθισμένα πλαίσια σε επίπεδο αεροδυναμικού συντελεστή-, και είναι αναμφίβολα αυτό που λένε αγγλομαθείς head turner.
Όμως δεν γυρνάει τα κεφάλια με τρικ εντυπωσιασμού. Οι σχεδιαστές του Prius πρέπει να είχαν επιφοίτηση, σαν κάποιο αόρατο χέρι ενός μεγάλου γλύπτη να τους οδήγησε να δημιουργήσουν μια φόρμα που ο κόσμος περίμενε από καιρό.
Αναμφίβολα αρμονικά αιχμηρό μπροστά αλλά το highlight είναι από την μέση και πίσω με τον τρόπο που μειώνεται η κλίση της οροφής, με τους θόλους των πίσω τροχών και το περίγραμμα του πίσω μέρους, το οποίο σε συνδυασμό με τα φώτα δίνει ένα αυτοκίνητο που δεν προσπαθεί να είναι φουτουριστικό αλλά έχει πάρει στοιχεία από αυτήν την σχεδιαστική τάση και τα έχει μπολιάσει με γούστο και σύγχρονη αισθητική.
Σχεδιαστικά είναι ένα αυτοκίνητο, όπως θα έπρεπε να είναι τα αυτοκίνητα που θέλουν να κυκλοφορούν το 2024 και να μην το παίζουν ότι έρχονται από άλλη εποχή, χωρίς ταυτόχρονα να δείχνουν παρωχημένα ούτε στα μάτια της GenZ, ούτε των Millenials και φυσικά είναι απολύτως αποδεκτό και για τα αισθητικά πρότυπα της γενιάς Α. Εν ολίγοις ακόμα και ένας 12χρονος το γουστάρει και θα του ρίξει μια ενθουσιαμένη ματιά.
Δυσκολεύομαι να σκεφτώ ένα αυτοκίνητο που το έχει καταφέρει αυτό χωρίς να ποντάρει σε εκκεντρικά και ακραία σχεδιαστικά στοιχεία και εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα. Κλείνοντας με το κομμάτι της εξωτερικής σχεδίασης ας το θέσουμε ως εξής: Είναι τόσο πιστό στην ιαπωνική φιλοσοφία της λιτότητας που καταφέρνει να γίνεται εντυπωσιακά ξεχωριστό και ταυτόχρονα οικείο για όλους. Αυτό σημαίνει επιτυχία, από όποια πλευρά και αν το δεις. Α, κέρδισε και ένα βραβείο σχεδίασης με μεγάλο πρεστίζ, το Red Dot Design Award 2023.
Και μετα είναι μια σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας στο εσωτερικό -που τελικά εξηγείται από ακόμα μια μεγάλη αλλαγή στην οποία θα αναφερθούμε εκτενώς μετά. Εκεί που στην 4η γενιά ο οδηγός είχε μπροστά του μόνο το τιμόνι εδώ αποκτά και δική του οθόνη με πληροφορίες -προφανώς υπάρχει και η δυνατότητα για head up display. Όταν είδαμε τις πρώτες εικόνες αν και το εντοπίσαμε δεν κάναμε εκτενή αναφορά (κοινώς το περάσαμε στο ντούκου) αλλά είναι μια μεγάλη διαφοροποίηση.
Μπροστά στον οδηγό είναι μια οθόνη επτά ιντσών, η οποία βρίσκεται απευθείας στο οπτικό του πεδίο και πιο κοντά στο παρμπρίζ σε σχέση με το ταμπλό, διατηρώντας τα μάτια του οδηγού στο δρόμο -που δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς καθώς το σύστημα βλέπει τι κάνουν τα μάτια σου ακόμα και πίσω από γυaλιά ηλίου!
Ο νεοσχεδιασμένος πίνακας οργάνων υποτίθεται ότι δίνει προτεραιότητα στην άνεση της καμπίνας αλλά το ταμπλό εισχωρεί στο... FIR οδηγού και συνεπιβάτη αναίτια πολύ -χωρίς βέβαια να μειώνει ουσιαστικό χώρο αλλά μειώνει το αίσθημα ευρυχωρίας. Συνδυάζει μια διακριτική, χαμηλότερη κεντρική οθόνη -που παραδοσιακά για Toyota δεν είναι εντοιχισμένη αλλά υπερβαίνει το ταμπλό- για την πρόσβαση στο πιο πρόσφατο σύστημα πολυμέσων της Toyota καθώς και λεπτά χειριστήρια κλιματισμού.
Το νέο Prius είναι το πρώτο όχημα που χρησιμοποιεί τόσο τον κινητήρα TNGA 2.0 λίτρων όσο και την τρίτη γενιά του υβριδικού συστήματος Plug-in της Toyota. Ο κινητήρας έχει αυξημένο κυβισμό σε σύγκριση με τη μονάδα των 1,8 λίτρων που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη γενιά και επιτυγχάνει πολύ υψηλή θερμική απόδοση 41%.
Το συνολικό μέγεθος και το βάρος του συστήματος έχουν μειωθεί. Για παράδειγμα, η κατάργηση του μονόδρομου συμπλέκτη μεταξύ των δύο ηλεκτροκινητήρων κατέστη δυνατή χάρη σε έναν νέο κινητήρα κίνησης υψηλής απόδοσης και χαμηλών απωλειών.
Το σύστημα χρησιμοποιεί μια νέα μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU), η οποία περιλαμβάνει έναν ενσωματωμένο μετατροπέα DC-DC υψηλότερης απόδοσης, που απαιτείται για τη μετατροπή της τάσης, και λειτουργεί σε τροποποιημένη συχνότητα για τη μείωση του θορύβου της καμπίνας.
Η απόδοση έχει αυξηθεί μέσω μέσω της μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίας, από 8,8 kWh σε 13,6 kWh. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, προσφέροντας 50% μεγαλύτερη χωρητικότητα, αλλά χρησιμοποιώντας 30% λιγότερες κυψέλες, επιτρέποντας τη μείωση του μήκους της μπαταρίας και την εγκατάστασή της κάτω από το πίσω κάθισμα.
Η χρήση μιας μπαταρίας μεγαλύτερης χωρητικότητας επιτρέπει επίσης την εισαγωγή του Regeneration Boost για ισχυρότερη επιβράδυνση και μεγαλύτερη ανάκτηση ενέργειας. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μία από τις τρεις διαφορετικές λειτουργίες regen με έως και περίπου 80% της επιβράδυνσης να επιτυγχάνεται χωρίς να χρειάζεται να πατήσει το πεντάλ του φρένου.
Ένας ενσωματωμένος φορτιστής 3,3 kW μπορεί να γεμίσει τη μπαταρία από το κανονικό ηλεκτρικό δίκτυο 220V από το μηδέν στο full σε μόλις τέσσερις ώρες.
Όλα αυτά οδήγησαν στο πιο ισχυρό και γρήγορο Prius. Η συνολική ισχύ του συστήματος στους 223 hp και τα 190 Nm ροπής βοηθά το νέο Prius να επιταχύνει από στάση στα 100km/h σε 6,8 δευτερόλεπτα.
Αξίζει να αναφέρουμε και ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της βασικής και της κορυφαίας έκδοσης -εμείς είχαμε την ενδιάμεση- και αυτό είναι η οροφή με ηλιακά πάνελ που φορτίζουν την μπαταρία. Σίγουρα μια εξαιρετική "ηλεκτρική” προσθήκη στην φαρέτρα των οικολογικών χαρακτηριστικών του Prius -εκτός από την εκτεταμένη χρήση βιώσιμων υλικών που είναι το trend της εποχής.