Ford Fiestival: Ένα XR2i του 1993, το τελευταίο Fiesta ST και το Rally 4

Οικογενειακές ιστορίες με ένα κομμάτι της Ford που σε θέλει διαχρονικά με ένα δραστήριο τιμόνι στα χέρια. Fiesta είναι και γυρίζει, λοιπόν, στο κλουβί με τις στροφές. Τι άλλο;

Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ford Fiesta Bid Read Print 03

Το λες και χάσμα γενεών, ψάχνεις λόγους που συνδέονται το κόκκινο XR2i του 1993 με το τελευταίο τρίθυρο ST3 που βγήκε με κατεύθυνση την Ελλάδα και την απάντηση δίνουν ο κοινός κατασκευαστής, το μοντέλο και η φιλοσοφία τους. Η σπορ πλευρά των Ford Fiesta είναι εδώ με απόσταση 30 χρόνων από τη δημιουργία τους. Το σήμερα και το χθες ήρθε με κοινό σκοπό να ξυπνήσει αισθήσεις, να καλπάσει στον δρόμο, να δημιουργήσει σχέση εξάρτησης ανθρώπου και μηχανής. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με συγκριτικό, αλλά με έναν ταυτόχρονο λόγο συνύπαρξης δύο κρίκων του γενεαλογικού δέντρου.

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Από νωρίς το πρωί μεταφερόμαστε από τη μια εποχή στην άλλη και βρίσκουμε λόγους επιχειρηματολογίας για το καθένα. Στα ντουζένια της, η κορυφαία έκδοση XR2i των 130 ίππων του μικρού Ford ήρθε με ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή στην Ελλάδα, όμως το πρώτο και κύριο ντεζαβαντάζ ήταν ο 1.800άρης κινητήρας ως φορολογικός αντίχριστος. Την ίδια εποχή, επίσης, τα σπορ σκήπτρα είχαν οι Γάλλοι. Παρ’ όλα αυτά, δεν του έλειπε κάτι για να μην αποτελεί μήλον της έριδος. Το πρώτο Fiesta XR2 βγήκε το 1981 από γραμμή παραγωγής στην Mk I βερσιόν με κινητήρα βενζίνης 1,6 λίτρων, πιο σκληρή ανάρτηση, ζάντες αλουμινίου και σπορ στυλ που προέκυπτε από τα προαιρετικά βοηθητικά ενσωματωμένα στη μάσκα φώτα.

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Οι 85 ίπποι θεωρούνται αστείοι σήμερα για σπορ αυτοκίνητο, όχι όμως τότε. Μην ξεχνάς ότι ζύγιζε μόλις 800 κιλά και ήταν το πρώτο Fiesta που έφτανε τα 160 km/h. Στη συνέχεια, το 1984, η κατάσταση σοβάρεψε με το αεροδυναμικό Mk II, τους 95 ίππους πάλι από 1.6 lt, ένα νέο 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων, χαμηλοπρόφιλα ελαστικά και φυσικά σπορ προσαρμογή σε ανάρτηση-φρένα. Όλα αυτά σε ένα αμάξωμα που δεν ξεπερνούσε τα 840 κιλά. Στην Mk III γενιά του το γρήγορο Fiesta εντάσσεται στην γκάμα το 1989 με ένα νέο κινητήρα 1,6 λίτρων με δύο εκκεντροφόρους και 112 ίππους. Υπήρξε και μια υπερτροφοδοτούμενη (RS Turbo) το 1990, όπως και η version της δοκιμής από το 1992 με 16βάλβιδο Zeta 1.8 lt. 

Διαβάστε Επίσης

Η αλήθεια είναι ότι νιώθεις έναν μαγνήτη να σε τραβάει προς το κόκκινο αυτοκίνητο. Γνωστή ποσότητα το επίκαιρο Fiesta ST3, ένα χειροπιαστό υπόδειγμα συνέπειας στην οδηγική απόλαυση του απαιτητικού οδηγού και ο ιδανικός τρόπος να βιώσεις γνήσιο και προπάντων γήινο GTi της σύγχρονης εποχής. Όμως, μπορεί να περιμένει. Δε βρίσκεσαι κάθε μέρα με ένα κλειδί-καρφί στα χέρια, δε θυμάμαι άλλωστε να έχει απασχολήσει δημοσιογραφικό στόλο ακόμα και στη νιότη του.

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Εδώ ξεχνάς κάθε έννοια επίκαιρης υπερβολής σε ηλεκτρονικές παροχές και απολαμβάνεις σπαρτιάτικο εξοπλισμό με ηλεκτρομαγνητικές μεν, αλλά όχι τηλεχειριζόμενες κλειδαριές και δύο ηλεκτρικά παράθυρα με ταχύτητα βραδύποδος. Ούτε αερόσακοι ούτε ABS, αλλά ένα υδραυλικό τιμόνι και μια ζωηρή αναλογικότητα στην απόκριση του γκαζιού είναι η επιβράβευσή σου όταν το οδηγείς. 

Ford Fiesta Big Read Print 03

Παίρνεις πληροφορίες από χειριστήρια και ποδοστήρια, κάθεσαι χαμηλά σε εργοστασιακά μπάκετ που σε αγκαλιάζουν φιλόξενα μεν, αλλά όχι με τη βαθύτερη έννοια της στήριξης. Πολυθρονάτα, άνετα και ογκώδη, κάνουν τη δουλειά και απλώνονται στον μικρό εσωτερικό χώρο, οπότε, οι πίσω κρατήστε μικρό καλάθι για τον χώρο στα πόδια. Ποιος θέλει, όμως, να κάτσει εκεί, όλοι γεύση από τιμόνι αναζητούν και κάπως έτσι μεταφέρομαι στο φρέσκο κουλούρι ST3, αφήνοντας το παρελθόν διαθέσιμο στον έτερο Καππαδόκη, που φαγώθηκε από το πρωί να αλλάξουμε. Περίεργο πράμα να θες να αποχωριστείς το νεότερο για το γηραιότερο. Τόσο, που μόνο οι παλιοί καταλαβαίνουν.  

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Tο σύγχρονο μικρό γρήγορο αυτοκίνητο, που δεν ξεχνά τις παραδοσιακές αξίες οδήγησης και παραμένει από τους τελευταίους εναπομείναντες στην προσιτή σπορ σκηνή είναι το Fiesta ST. Αποκλειστικά στην ST3 μορφή του πλέον (και 5θυρο) "φορτώθηκε" με στάνταρ ζάντες αλουμινίου 18" σε φινίρισμα Magnetite και τόνισε δυναμικότερα την εικόνα του. Και όλα αυτά χωρίς υπερβολές και κραυγαλέα στοιχεία εντυπωσιασμού. Πρακτικά, έχει όλα όσα χρειάζεται για να πετύχει τον σκοπό του, χωρίς να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις.  

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Ομοίως και στο εσωτερικό οι σπορ πινελιές είναι παρούσες. Τα νέα μπάκετ καθίσματα προέρχονται από τη Ford Performance και έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρέχουν ακόμα καλύτερη στήριξη, ενώ ο συνδυασμός αναλογικών και ψηφιακών ενδείξεων στον πίνακα οργάνων προσφέρει πλούσιες πληροφορίες. Τέσσερα τα προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal, Sport, Track) που επιλέγεις από το τιμόνι και επηρεάζεις την υποβοήθησή του, την απόκριση στο γκάζι και την παρεμβατικότητα των ηλεκτρονικών (όταν δεν απενεργοποιηθούν πλήρως). Και, φυσικά, έχεις και infotainment SYNC3 για κάθε σύγχρονη απαίτηση. Το ζουμί για να έχεις ένα τέτοιο αυτοκίνητο το διαπιστώνεις στον ανοιχτό δρόμο.

Ford Fiesta Big Read

Οι ευθείες είναι η διαδικαστική υπόθεση ανάμεσα στις στροφές, αλλά ακόμα και εκεί το ST3 διαπρέπει. Στην πράξη, ο 1.5 EcoBoost με τους 200 ίππους και την ανεβασμένη στα 320 Nm ροπή μπορεί να έχει μια σχέση επάνω στο άριστο 6άρι, ώστε να βγεις με πρωτόγνωρη αίσθηση ήχου και επιτάχυνσης στην έξοδο της στροφής. Το κάνει και με τις επιδόσεις, και τα 7 sec για τα 0-100 km/h και τα 230 km/h τελική ταχύτητα είναι η μια εικόνα των κατορθωμάτων του. 

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Η άλλη είναι η συνολικά δεμένη αίσθηση που γεύεσαι με το καλημέρα. Πρώτη θετική εντύπωση έρχεται από τη θέση οδήγησης και τα μπάκετ που σε τοποθετούν χαμηλά και σε στηρίζουν σωστά στον σπορ σκοπό, ενώ παραδοσιακά το βάρος και η αίσθηση που φτάνει στα χέρια του οδηγού από το τιμόνι είναι ό,τι ακριβώς περιμένεις. Με καλή κύλιση για τα σπορ δεδομένα, προσεγγίζει το ιδανικό από πλευράς αμεσότητας. Μπορεί σε κατσαρό οδόστρωμα η ανάρτηση να μην κρύβει τη σφιχτή λειτουργία της, όμως δεν κοπανάει. 

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Το ST είναι λαχταριστό όταν ξεκινούν οι στροφές και η επίθεση σε αυτές. Το μπροστινό υπακούει, δεν είναι αναγκαίο να σηκώνεις εντελώς το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού και σε αυτό συμβάλλει το μηχανικό μπλοκέ διαφορικό της Quaife. Ακόμα και με on το ESC, δεν περιορίζει την απόλαυση της οδήγησης, επεμβαίνει διακριτικά όταν υπερβάλλεις σε ρυθμό, ενώ τα φρένα υπερκαλύπτουν τις προθέσεις του κινητήρα για επιδόσεις, χωρίς να κουραστούν στη συνεχή χρήση τους. Με απελευθερωμένα τα ηλεκτρονικά δεσμά, το ST3 προσφέρει μια απολαυστική συμμετοχικότητα της ουράς, που βοηθάει το τιμόνι. Το ταχύτερο Fiesta παραγωγής προσομοιώνει με τον καλύτερο τρόπο το αγωνιστικό στυλ, με τον πίσω εσωτερικό τροχό στον αέρα και την τοποθέτηση πριν από τη στροφή να γίνεται το απολαυστικό παιχνίδι του γνώστη της οδήγησης.

Διαβάστε Επίσης

Η διαφορά με το XR2i είναι σαφώς χαοτική, τόσο σε επίπεδο ταχύτητας όσο και πληροφόρησης, με τη νεότερη να διαπρέπει σε κάθε τομέα. Από την άλλη όμως, δε θα σου λείψουν οι στιγμές ταχύτητας, γιατί και 200άρες βλέπεις στο κοντέρ και επιταχύνει σε 8,5 sec, σύμφωνα με τη Ford, και δεν έχουμε λόγο αμφισβήτησης με βάση την εικόνα επιτάχυνσης. Οι ιδιότροπες αντιδράσεις απουσιάζουν, με την απουσία ηλεκτρονικών ευστάθειας και ABS να προβληματίζουν περισσότερο στη θεωρία παρά στην πράξη. Αν βέβαια ξυπνήσει ο διάολος μέσα σου, δε θα σου χαριστεί.     

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Αφήνουμε τον στεγνό νότο και ανηφορίζουμε στον βροχερό βορρά, προς Μαλακάσα μεριά, ακολουθώντας την πινέζα "Iaveris Park". Αν είσαι παλιός και είχες προλάβει τα XR2 από τη γέννησή τους, γνωρίζεις ότι εδώ κάποτε πάρκαρες το αυτοκίνητο απέναντι από την οθόνη στην αμφιθεατρική πλαγιά του drive-in και απολάμβανες κινηματογραφικές πριβέ στιγμές. Τώρα, όπως δηλώνει η ολοκληρωμένη ονομασία, η οθόνη παραμένει ως φόρος τιμής, όμως η έκταση των 16 στρεμμάτων έχει μεταμορφωθεί σε ένα δρομίσιο πάρκο-χάρμα οδηγών. Μια μεικτή διαδρομή 2 χλμ., ένα και ένα για άσφαλτο και χώμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα.

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Ο πιο κοντινός προορισμός στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας για να απολαύσεις tarmac ή gravel στιγμές σε απόλυτα νόμιμο και ασφαλές μέρος. Το προφανές είναι ότι πίσω από αυτό το εγχείρημα είναι η οικογένεια "Ιαβέρη", με τις σελίδες του τεύχους να έχουν λίγο Ιαβέρη ακόμα, που αξίζει να σταθείς. Αν ενδιαφέρεσαι για την τοποθεσία, ο οικοδεσπότης μας "Ιαβέρης Junior", κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μαρκουΐζος, θα σε ενημερώσει και θα σε υποδεχτεί. Αν, πάλι, ενδιαφέρεσαι για τα δύο Fiesta της ημέρας, μάθε ότι ούτε κατά διάνοια δε σκέφτηκαν την είσοδό τους στο χώμα. Η ασφάλτινη διαδρομή είναι "πίστα δρόμος", δηλαδή τόσο τεχνική και ευχάριστη, ακόμα και στη βρεγμένη της εκδοχή.

Σαν μια ειδική διαδρομή που εκμεταλλεύεσαι όλο το πλάτος του δρόμου. Αν ορμήξεις, θα τιμωρηθείς με χτυποκάρδι στην καλύτερη και τιμολόγια επισκευών στη χειρότερη, αν δεις έξυπνα τη σταδιακή σου πρόοδο και απλώσεις τον ρυθμό σου, θα απολαύσεις οδήγηση-εξέλιξη. Κάτι που και τα δύο Fiesta υποστηρίζουν. Ύμνος στην εξέλιξη η ανώτερη κατασκευή του ST3. Σαφώς αγχολυτικό ακόμα και με επιλεγμένο το Race Track στα driving modes και τα ηλεκτρονικά ευστάθειας σε θέση παρά πόδα, γιατί πού να φωνάζεις οδική βοήθεια. Ακόμα και η αποσταθεροποίηση έρχεται με προειδοποίηση, κάτι που προσφέρει και η XR2i υπόθεση, όντας αποτελεσματική, με την απουσία ωμής συμπεριφοράς να μην ενοχλεί καθόλου.

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Θυμήσου, εδώ δεν υπάρχει τίποτα να σε "μαζέψει", υποψία ηλεκτρονικών, ούτε καν ABS. Μόνο η φιλικότητα που μεταφράζεται σε ευχάριστη αποτελεσματικότητα. Απολαμβάνεις γραμμές και παραπάνω δεν έχει νόημα να πιέζεις. Το κερασάκι στην τούρτα Fiesta εμφανίστηκε εσώκλειστο σε τρέιλερ, με ένα Raptor να το ρυμουλκεί για να συναντήσει τα "αδέρφια του". Ο Νώντας Καρανικόλας, ο άνθρωπος Car Center και χορηγός Fiesta για την υλοποίηση του άρθρου, έφερε μέχρι και το αγωνιστικό του Rally4 στην ετοιμοπόλεμη μορφή του, άρτι αφιχθέν από πετυχημένη εμφάνιση στο Ράλλυ Σπριντ Βοιωτίας για ιδιοκτήτη-οδηγό.

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Εδώ έρχεται η στιγμή που τα δύο "πολιτικά" Fiesta υποκλίνονται στο διάγγελμα του αγωνιστικού. Η βάση είναι ένα 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο EcoBoost, που με τις ευλογίες της M-Sport Poland μετατρέπεται από βάτραχος σε αγωνιστικό πρίγκιπα. Ενισχύσεις και ραψίματα, roll cage και πλήρης αναβάθμιση σε μοτέρ ώστε να ξεπεράσει τους 200 ίππους και η ροπή στα 300 Nm και να παραμείνει μάχιμος για ολόκληρο πρωτάθλημα.

Ford Fiesta Bid Read Print 03
Ο Νώντας Καρανικόλας (αριστερά), οδηγός του Fiesta Rally 4 

Ο ισχυρότερος κινητήρας συνοδεύεται από launch control, τρία προγράμματα χαρτογράφησης ALS, βελτιωμένα φρένα και καλύτερη ανάρτηση. Εδώ τα αμορτισέρ της Reiger είναι ρυθμιζόμενα σε τρεις κατευθύνσεις μπροστά και σε δύο κατευθύνσεις πίσω. Τα ελατήρια της Eibach συμπληρώνουν σκληρά ή μαλακά ελατήρια, ενώ υπάρχει και προαιρετική αντιστρεπτική μπάρα. Σύντομη η εμπειρία, κακές οι συνθήκες στο τερέν για να μεταφέρει τη δύναμη και να τη μετουσιώσει σε ταχύτητα, αλλά η αίσθηση μοναδική, όπως οφείλει να προσφέρει ένα πραγματικό σύγχρονο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Απαιτεί προσαρμογή και ώρες γνωριμίας, προπόνηση γενικότερα για να δώσει και να πάρεις το μέγιστο. Rally4, ευελπιστούμε να επανέλθουμε! Με μακρά παράδοση που κουβαλά η Ford στα hot supermini είναι η καλύτερη εγγύηση ότι κάθε μοντέλο θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Η Ford Performance γνωρίζει πώς να δημιουργήσει ένα σπορ αυτοκίνητο στη μικρή κατηγορία, όμως οι εξελίξεις με την επιβολή εξηλεκτρισμού είναι η αναμενόμενα δαπανηρή ταφόπλακα της εποχής. Ο περασμένος Οκτώβριος έφερε δηλώσεις για την εταιρεία με το μπλε οβάλ όπως, μεταξύ άλλων, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση που φέρνει διακοπή της παραγωγής του Fiesta μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023. Fiesta σε siesta, λοιπόν, σχεδόν στον μισό αιώνα ιστορίας του. Κατεβαίνοντας προς την Car Center για παράδοση "οπλικού υλικού", σκεφτόμουν πόσο άδοξα κλείνει ο κύκλος Fiesta, απολαμβάνοντας το ST3 ακόμα και σε ένα περιβάλλον που δε διαφημίζει ο χαρακτήρας του. Σταμάτα-ξεκίνα ανάμεσα στα φανάρια και το ισχυρότερο και πιο εξειδικευμένο σε σπορ σκοπό supermini της Ford προσαρμόζεται πειθήνια στον άχαρο ρόλο του.

Διαβάστε Επίσης

Δύο μέρες νωρίτερα η ίδια διαδρομή από Μαρούσι προς Συγγρού με το XR2i έδειχνε δυσκολότερη. Λίγο το αναποτελεσματικό σήμερα ξεθάμπωμα τζαμιών, λίγο το μάτι που φέρμαρε την ανήσυχη βελόνα θερμοκρασίας και το αστικό καθήκον του έπεφτε βασανιστικό.  Το σημερινό γρηγορότερο Fiesta παραγωγής, αντίθετα, είναι τόσο προσαρμόσιμο, που γίνεται λύκος ή αρνάκι κατά το δοκούν. Επιλέγεις Eco και καταπραΰνεις το αγρίμι, ούτε ακούγεσαι ούτε προκαλείς, προφανώς και γαληνεύεις τον χάρτη για να μη ρυπαίνεις ηχητικά και ατμοσφαιρικά. Αναρωτιέσαι γιατί να προκύψει η ανακοίνωση της Ford, γιατί να κουνήσει πρόωρα το μαντίλι σε τόσο δημοφιλές αυτοκίνητο, που επί σειρά ετών τάιζε την "ατμομηχανή" και φόρτωνε τα ταμεία.

Ford Fiesta Bid Read Print 03

Η ουσία είναι ότι, αν θέλεις Fiesta για κάθε μέρα, προλαβαίνεις, αν και η έλλειψη απογειώνει τη ζήτηση. Από την άλλη, το όνομα Fiesta παραμένει ως "αθλητής" στον χώρο των αγώνων και με κάτι παραπάνω από την αξία δύο ST3 αποκτάς λόγο για να απολαμβάνεις ένα Rally4 σε ειδικές διαδρομές. Αντάλλαξα τα κλειδιά του ST3 με αυτά μιας Mustang Mach E GT για να πάρω τον δρόμο της επιστροφής. Άφησα την πραγματικότητα που μας έκανε να αγαπήσουμε τα αυτοκίνητα γι’ αυτήν που έρχεται να εγκατασταθεί στη θέση της. Αυτήν που ήρθε ήδη για τη Ford και, ευτυχώς, δε σερβίρεται μόνο με απόκοσμες ηλεκτρικές επιταχύνσεις, αλλά και με πάτημα-αίσθηση αλά Ford. Κάτι που, ευτυχώς, αφήνει υποσχέσεις για την επόμενη μέρα. 

Iaveris Park – Drive in

Μια πίστα, εντός και εκτός εισαγωγικών: "πίστα” γιατί δεν πρόκειται για το τυπικό race track που προορίζεται να φιλοξενήσει αγώνες (αν και το Iaveris Park είναι αδειοδοτημένο για κάποια είδη τους), και πίστα γιατί με ευφυή χάραξη, γενναίες υψομετρικές διαφορές, πολυποίκιλες στροφές και προδιαγραφές ασφαλείας, μπορεί να γίνει ένα απολαυστικό roller coaster, αν βρεθείς να οδηγείς στην άσφαλτό της.

iaveris park

Ο Τάσος Μαρκουΐζος, ο θρυλικός "Ιαβέρης” και οι γιοι του, Άρης, Κωνσταντίνος και Δημήτρης, σχεδίασαν ένα εξαιρετικό project και το υλοποίησαν ακόμη καλύτερα. Το "Iaveris Park – Drive in” βρίσκεται στη θέση Κοτρώνι, μια ανάσα από τη Μαλακάσα και δύο από την Αθήνα. Και, αν νομίζεις ότι ξέρεις τι είναι το drive-in, μάθε ότι δεν μιλάμε για το drive through των fast food, αλλά για τους παλιούς κινηματογράφους αυτοκινήτων, που, στην Ελλάδα δεν μακροημέρευσαν.

iavaris park

Όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες, ο τοίχος προβολής ζει και βασιλεύει ακόμη και σήμερα. Στο Iaveris Park, η σχολή οδικής συμπεριφοράς προσφέρει πληθώρα σεμιναρίων, που ξεφεύγουν από τα συνήθη. Σημείωσε ότι -μεταξύ αρκετών, "τυπικών” μαθημάτων για μια τέτοια σχολή- υπάρχουν και τα πρωτοποριακά "Eco & Economy Driving Course”, "VIP Protection”, "Driver Evaluation” και "Proper Fitting of Equipment”.

Το μήκος της πίστας είναι δύο χιλιόμετρα, ισόποσα μοιρασμένα για χώμα και άσφαλτο και τα δύο terrain μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα. Παρά δε το γεγονός ότι πρόκειται για μια εγκατάσταση με κύριο σκοπό την οδική ασφάλεια, η οδήγηση είναι τόσο διασκεδαστική, που θα βλέπετε το TopGear αρκετά συχνά "μέσα”.

Ευχαριστούμε την Ford Car Center για την παραχώρηση των  αυτοκινήτων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του Top Gear Magazine που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

Best of Network