Αυτοκινητόδρομος Ε 65 σημαίνει Αθήνα-Μέτσοβο σε 4 ώρες

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό οδικό έργο για την Ελλάδα και βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ένας αυτοκινητόδρομος που θα αλλάξει σημαντικές τις οδικές μετακινήσεις στην χώρα μας

Αυτοκινητόδρομος Ε 65

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 που  θα συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Ήδη το νότιο τμήμα του οδικού άξονα που κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ, το Λαμία - Ξυνιάδα, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης με την πρόοδο εργασιών να έχει φτάσει στο 90%. 

Το 2024 θα παραδοθεί το νότιο τμήμα

Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση του Υφυπουργού Υποδομών, Γ. Καραγιάννη, εντός του 2023 θα παραδοθεί το τμήμα Τρίκαλα – Καλαμπάκα και στις αρχές του 2024 θα ολοκληρωθεί το σύνολο του νότιου τμήματος.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώθηκε η διαιτησία για το τμήμα στο οποίο συναντάται ο άξονας με τον σιδηρόδρομο. Πρόκειται  για το σημείο το οποίο βρίσκεται πριν τη σήραγγα Όθρυος  (στο 21,8χλμ του άξονα) και το οποίο είναι ο κρίκος μεταξύ του πεδινού και του ορεινού τμήματος του νότιου τμήματος του Ε65 και για το οποίο αποφασίστηκε αλλαγή της χάραξης με αποτέλεσμα τα έργα πλέον να προχωρούν κανονικά.

Όσο αφορά το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα Τρίκαλα – Εγνατία, το Υπουργείο έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και η πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει το 23%.

Το Βόρειο τμήμα, μήκους 70,5 χλμ. ξεκινά από τον Α/Κ Τρικάλων, καταλήγει στην Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών και η διάρκεια κατασκευής του έχει οριστεί στα 3 χρόνια. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 442,1 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα συνεισφέρει περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς και περισσότερες από 1000 νέες θέσεις εργασίας.

Με την ολοκλήρωσή του, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, συνολικού μήκους 181,5 χιλιομέτρων θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας καθώς και της Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει μάλιστα και του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής αυτής σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα συνδέει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με του Βόλου

Επίσης, θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου, θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια και η χώρα μας θα αποκτήσει σύνδεση με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Διαβάστε Επίσης

Το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό,  θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, το Μέτσοβο, το Καρπενήσι θα είναι προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

Η διάρκεια των αποστάσεων μετά την ολοκλήρωση του Ε65

  • Λαμία – Εγνατία Οδός 01:45’ (από 03:15’ σήμερα)
  • Αθήνα – Γρεβενά 04:00
  • Αθήνα – Μέτσοβο 04:00
  • Αθήνα – Καστοριά 04:35’
  • Αθήνα – Κοζάνη 04:30’
  • Αθήνα – Καρπενήσι 03:00
  • Αθήνα – Τρίκαλα <03:00
  • Αθήνα – Καρδίτσα 02:35’

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ακόμα:
 - Mercedes EQS 580: Οδηγούμε στην Ελλάδα την ηλεκτρική ναυαρχίδα της νέας εποχής
 - Ο κροκόδειλος της Κολωνίας: Το παράξενο όχημα που κυκλοφορούσε νόμιμα
 - Πρόγραμμα F1 GP Μαϊάμι: Πού και τι ώρα θα δεις τον αγώνα
 - Αυτό είναι το νέο Peugeot 2008-τι έχει αλλάξει

Best of Network