
Το 1986, η Porsche παρουσίασε το επαναστατικό supercar 959, ένα αυτοκίνητο που αποτέλεσε τεχνολογικό ορόσημο και αναδείχθηκε ως το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής στον κόσμο εκείνη την εποχή.
Παρά τα εντυπωσιακά του χαρακτηριστικά σε τεχνικό επίπεδο όμως, η οικονομική πραγματικότητα για την Porsche ήταν εντελώς διαφορετική.
Κάθε μονάδα στοίχιζε περίπου 440.000 ευρώ για να κατασκευαστεί, ενώ η τιμή πώλησης ανερχόταν στα μόλις 200.000 ευρώ. Οι ζημιές ήταν τεράστιες, με αποτέλεσμα να παραχθούν λιγότερα από 300 αυτοκίνητα.

Ανάμεσα στους τυχερούς ιδιοκτήτες της θρυλικής 959, ήταν και οι ιδρυτές της Microsoft, Bill Gates και Paul Allen, οι οποίοι παρήγγειλαν τα αυτοκίνητα το 1986. Μετά από κάποιες καθυστερήσεις στην παραγωγή, τα δύο πολυπόθητα Porsche έφτασαν στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον το 1987.
Δεν είχε πιστοποίηση
Ωστόσο, οι Αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν εγκρίνει την εισαγωγή του μοντέλου, καθώς η Porsche δεν είχε προβεί στην απαραίτητη πιστοποίησή του για την αμερικανική αγορά.

Η διαδικασία πιστοποίησης περιλάμβανε μεταξύ άλλων και τουλάχιστον τέσσερα crash tests, κάτι που μεταφράζονταν στην καταστροφή τεσσάρων αυτοκινήτων αξίας 200.000 ευρώ έκαστο.

Η Porsche, δεδομένων των ήδη υψηλών ζημιών, αρνήθηκε να καλύψει το κόστος, κι έτσι η αμερικανική εισαγωγή της 959 φάνταζε ανέφικτη.
Ούτε ο γνωστός οδηγός αγώνων και έμπορος αυτοκινήτων Bruce Canepa κατάφερε να δώσει λύση, παρότι ανέλαβε την υπόθεση με στόχο να μετασκευάσει την 959 ώστε να πληροί τα αμερικανικά πρότυπα.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, ο ίδιος ο Bill Gates προσφέρθηκε να αγοράσει τέσσερα οχήματα και να τα παραδώσει στις αρμόδιες αρχές για τις δοκιμές πρόσκρουσης. Όμως, ούτε αυτό ήταν αρκετό.

Η νομική μάχη
Όταν τα εμπόδια αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα, ο Gates και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου, μεταξύ των οποίων ο σχεδιαστής μόδας Ralph Lauren και ο ηθοποιός και συλλέκτης Porsche Jerry Seinfeld, έκαναν αυτό που συχνά οδηγεί στη λύση ενός προβλήματος στην Αμερική: προσέλαβαν δικηγόρους.
Χρειάστηκαν χρόνια διαβουλεύσεων με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) και την Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας (NHTSA), όμως η επιμονή τελικά απέδωσε.

Το 1999, επί προεδρίας Bill Clinton, ψηφίστηκε νομοθετική τροποποίηση που επέτρεπε την εισαγωγή σπάνιων και "ιστορικού ενδιαφέροντος" οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακάμπτοντας τους έως τότε περιορισμούς.
Χάρη στην επιμονή λίγων παθιασμένων ιδιοκτητών και τη συνδρομή ισχυρών νομικών ομάδων, η Porsche 959 κατάφερε τελικά να βρει τη θέση της στους αμερικανικούς δρόμους, όχι μόνο ως μηχανολογικό θαύμα, αλλά και ως σύμβολο νίκης απέναντι στη γραφειοκρατία.