Δείτε την άγνωστη Porsche 928-ο σημαντικός λόγος που δημιουργήθηκε (εικόνες)

Ο λόγος που μέχρι τώρα δεν είχατε δει αυτήν την Porsche είναι γιατί η εταιρεία δεν το ήθελε. Και όχι γιατί ένιωθε ντροπή για την εμφάνισή της -άσε που σε κάποιους μας αρέσει ακόμα και έτσι- αλλά γιατί δημιουργήθηκε για συγκεκριμένο σκοπό.

Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Porsche 928 δοκιμών θορύβου

Μοιάζει σαν να προέρχεται από τους σχεδιαστές του "Mad Max" ή σαν πρωτότυπο χρονομηχανής από το "Back to the Future". Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Αυτή η Porsche 928 είναι ένα κινητό εργαστήριο δοκιμών με μακρά ιστορία.

Μπορεί εμείς να μην την έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα αλλά δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος στο κέντρο δοκιμών και ανάπτυξης της Porsche που να μην έχει συναντήσει αυτήν την ασημί 928, με τα πολλά πρόσθετα μέρη, ένα αυτοκίνητο τόσο περίεργο όσο και μοναδικό.

Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, που μπήκε σε "υπηρεσία" το 1989, έγινε μάλλον το πιο ήσυχο 928 στον κόσμο.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, βοήθησε να γίνουν τα αυτοκίνητα πιο ήσυχα. Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Porsche και, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία του, η παράξενη εμφάνισή του δημιουργεί το ερώτημα: τι είναι αυτό;

"Είναι ένας πραγματικός δεινόσαυρος", λέει ο Harald Mann, αναφερόμενος στην μακρά καριέρα του στις δοκιμές. "Και θα μπορούσε ακόμα να κάνει τη δουλειά σήμερα", υποθέτει. Οι πολλές αποστολές του αφορούσαν τη συμμόρφωση με τους νόμους περί θορύβου, καταγράφοντας παραμέτρους που σχετίζονται με τον εξωτερικό θόρυβο κατά τη διάρκεια της οδήγησης για να πληρούν τις νόμιμες απαιτήσεις εκπομπών θορύβου. Το γεγονός ότι επιλέχθηκε ένα 928 εκείνη την εποχή (και παρέμεινε για τόσο καιρό) μπορεί να φαίνεται τυχαίο. Ωστόσο, δεν ήταν καθόλου τυχαίο.

Διαβάστε Επίσης

"Είτε ο κινητήρας ήταν μπροστά είτε πίσω, είτε πόσος χώρος ήταν διαθέσιμος στο εσωτερικό ήταν αδιάφορο. Κυρίως, οι δοκιμές απαιτούσαν πολλή ισχύ σε χαμηλές στροφές. Η χρήση του 924 ήταν επομένως αδιανόητη, και ένα 944 με το τυπικό κροτάλισμα του κιβωτίου σε χαμηλά φορτία ήταν επίσης αδιανόητο," λέει ο Mann. "Και ένα αερόψυκτο 911 ήταν πολύ θορυβώδες. Ήταν σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο θόρυβος του οχήματος."

Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Για να παρέχουν ψύξη στον 32βάλβιδο V8, δύο ανεμιστήρες που βρίσκονται κάτω από τα εξογκώματα στο καπό μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για να απομακρύνουν τον ζεστό αέρα.

Ο Mann, ένας εκπαιδευμένος μηχανικός, εργάζεται στην Porsche εδώ και 40 χρόνια, περισσότερα από 30 εκ των οποίων σε αυτοκίνητα εξέλιξης και δοκιμών στο Weissach, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην ακουστική των οχημάτων. Για αυτόν, είναι ένας πολύπλοκος αλλά συναρπαστικός τομέας, όπου το ερώτημα για το πόσο θορυβώδες μπορεί να είναι ένα όχημα σύμφωνα με τις νόμιμες απαιτήσεις ήταν πάντα σημαντικό σημείο εστίασης.

Οι πηγές ήχου των εξαρτημάτων, ο μηχανικός θόρυβος του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων, ο θόρυβος των ελαστικών, ο θόρυβος εισαγωγής και εξάτμισης προσθέτουν σε ένα συνολικό επίπεδο θορύβου που δεν πρέπει να υπερβαίνει μια ορισμένη τιμή, εξηγεί.

Porsche 928 δοκιμών θορύβου

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η οριακή τιμή για μια "επιταχυνόμενη οδήγηση" στα 50 χλμ./ώρα ήταν 75 dB. "Στο μέλλον, θα είναι μόνο 68 dB. Αυτή είναι μια σημαντική πρόκληση για τα σπορ αυτοκίνητα, ιδίως επειδή χρειάζονται πλατιά ελαστικά σχεδιασμένα για υψηλές ταχύτητες. Τέτοια ελαστικά, σημειώνει, δεν είναι ποτέ ήσυχα.

Πιθανότατα το πιο ήσυχο 928 στον κόσμο

"Ο μηχανικός θόρυβος του κινητήρα και των ελαστικών είναι, στην πραγματικότητα, δύσκολο να επηρεαστεί," λέει ο Mann. "Στο τέλος, είναι πάντα μια μικτή υπολογιστική: αν ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων είναι ιδιαίτερα ήσυχα, η εξάτμιση μπορεί να είναι λίγο πιο θορυβώδης, για παράδειγμα. Αν τα ελαστικά είναι υπερβολικά θορυβώδη, τότε ο θόρυβος της εισαγωγής μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο ήσυχος".

Διαβάστε Επίσης

Για να απομονώσουν και να ελαχιστοποιήσουν τις πηγές θορύβου του κινητήρα και του συστήματος κίνησης καθώς και τον θόρυβο της εισαγωγής και της εξάτμισης, κυριολεκτικά τύλιξαν την 928 με βαμβάκι. Οι μηχανικοί τοποθέτησαν το ψυγείο μπροστά από τον προφυλακτήρα, ο θορυβώδης ανεμιστήρας εξαλείφθηκε εξ αρχής και η διαδικασία εισαγωγής τοποθετήθηκε σε ένα μεγάλο βαρέλι - ή σε μηχανολογική ορολογία: ένα σιγαστήρα εισαγωγής με την καλύτερη δυνατή μόνωση.

Καλώδια οδηγούν στο σύστημα κίνησης στο χώρο του κινητήρα, το οποίο ήταν πλήρως μονωμένο μέχρι το τελευταίο χιλιοστό. Για να παρέχουν ψύξη στον 32βάλβιδο V8, δύο ανεμιστήρες που βρίσκονται στις κουκούλες μπορούσαν να ενεργοποιηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού για να απομακρύνουν τον ζεστό αέρα προς τα έξω όπως απαιτείται.

Porsche 928 δοκιμών θορύβου

Το ψυγείο παρέμεινε εντελώς αμετάβλητο -συμπεριλαμβανομένου του τυπικού πλαισίου και των συγκολλήσεων- προφανώς δεν σχεδιάστηκε για έναν διαγωνισμό ομορφιάς. Αντίθετα, η μετατροπή ήταν πραγματικά πρακτική.

Μια παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και στο πίσω μέρος. Το σύστημα εξάτμισης αποτελούνταν ουσιαστικά από έναν υπερμεγέθη πίσω σιγαστήρα δεμένο στο πίσω παρμπρίζ, από τον οποίο δύο χειροποίητοι σωλήνες εξάτμισης κοιτούσαν προς τα πίσω. Αυτό δεν είναι ορατό στις φωτογραφίες: ο πλήρως μονωμένος άξονας μετάδοσης και το κάτω μέρος με μόνωση γύρω από το κιβώτιο.

Μόνωση για τον άξονα και το κιβώτιο ταχυτήτων

Το χειροκίνητο 928 ήταν ιδανικό για το σκοπό αυτό, λέει ο Mann. "Η ροπή και η ισχύς είναι σημαντικές. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο περνάει από τα σημεία μέτρησης σε χαμηλότερο επίπεδο στροφών του κινητήρα, γεγονός που μειώνει τον θόρυβο".

Porsche 928 δοκιμών θορύβου

Στη δοκιμή, το 928 επιταχύνει στα 50 km/h σύμφωνα με τις προδιαγραφές, προκειμένου να περάσει από δύο μικρόφωνα σε απόσταση μέτρησης 20 μέτρων με ταχύτητα τουλάχιστον 61 km/h. Για τα οχήματα με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε ταχυτήτων, οι τιμές μέτρησης που ελήφθησαν στη δεύτερη και τρίτη ταχύτητα υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο.

Διαβάστε Επίσης

"Το γεγονός ότι το κιβώτιο ταχυτήτων του 928 ήταν ήδη αθόρυβο από τον σχεδιασμό του έπαιξε φυσικά επίσης ρόλο. Στην καθημερινή ζωή, αυτό είναι σημαντικό για την εντύπωση της ποιότητας που αποκομίζουν οι επιβάτες, αν και εδώ όλα αφορούσαν τον θόρυβο".

Το skidpad στο Weissach χρησίμευσε αρχικά ως πίστα δοκιμών, αλλά η επιφάνειά του άλλαξε ως αποτέλεσμα των συνεχών δοκιμών, λέει. Για να αποκλειστούν μεταβλητές όπως αυτή, ο χώρος δοκιμών εξοπλίστηκε με μια ειδική, "εξωτερική πίστα μέτρησης θορύβου", στρωμένη με τυποποιημένη άσφαλτο, στην οποία μπορούσαν να γίνουν μετρήσεις υπό συνθήκες που παρέμεναν σταθερές. Με ελαστικά με λάστιχα, υπενθυμίζει ο Mann, επιτεύχθηκε μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή 63 dB (A). Αυτό συνέβαινε σε μια εποχή που το νόμιμο όριο ήταν 74 dB (A).

Το έδιναν και στην Pirelli για δοκιμές

Μερικές φορές οι συνάδελφοι της Pirelli δανείζονταν την 928 για τις δικές τους δοκιμές. Οι κάπως ρουστίκ προεκτάσεις των πίσω θόλων των τροχών καταδεικνύουν πώς το αυτοκίνητο έπρεπε πάντα να μεγαλώνει με τους συνδυασμούς τροχών/ ελαστικών που τοποθετούνταν, ενώ η κατάσταση των τοποθετημένων σήμερα ελαστικών χαμηλού προφίλ υποδηλώνει ότι οι τροχοί προέρχονται από τη σχετικά πρόσφατη 911 γενιάς 991

Porsche 928 δοκιμών θορύβου
Harald Mann: "Οι δοκιμαστικές διαδρομές απαιτούσαν κυρίως μεγάλη ισχύ στο χαμηλότερο εύρος στροφών του κινητήρα. Η 924 και η 944 αποκλείστηκαν και η 911 ήταν πολύ δυνατή. Ήταν σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος του οχήματος όσο το δυνατόν περισσότερο".

Ωστόσο, ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ένα γεγονός τεχνικής και ιστορικής σημασίας, προέκυψε μόλις πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τους συναδέλφους στο Weissach σχετικά με το όχημα δοκιμών θορύβου, λέει ο Mann.

"Η νέα 928 GTS βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δημιουργήθηκαν δύο ιδέες κινητήρων: ένας V8 5,4 λίτρων σχεδιασμένος για επιδόσεις σε υψηλές στροφές και ένας με μεγάλη ροπή. Η πρώτη παραλλαγή και ο κινητήρας με τη μεγαλύτερη ροπή εγκαταστάθηκε στο αυτοκίνητο δοκιμών θορύβου - το οποίο ήταν, άλλωστε, τέλειο για την προβλεπόμενη χρήση. Και ο κινητήρας ήταν ούτως ή άλλως ένας κινητήρας που είχε απομείνει".

Αυτό σήμαινε ότι στο ελαφρύ ασημί 928 με το λιτό εσωτερικό του, την κίνηση θα παρείχε ένας V8 5,4 λίτρων που είχε προκύψει από τις δοκιμές κινητήρων. Δεν φαίνεται απλώς ξεχωριστό -είναι ξεχωριστό μέχρι το κόκκαλο.

Κείμενο: Jan-Henrik Muche / Porsche Fahrer Magazine
Aπόδοση: Γιάννης Τσάκαλος
Φωτογραφίες: Götz von Sternenfels

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network