Διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο Tesla Gigafactory του Βερολίνου (video)

Σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατέληξαν οι διαμαρτυρίες των διαδηλωτών που προσπάθησαν να εισβάλουν στο Τesla Gigafactory του Βερολίνου.

Tesla Gigafactory Βερολίνο διαδηλωτές

Διαδηλωτές που αντιτίθενται στην επέκταση του εργοστασίου της Tesla στο Βερολίνο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, καθώς ορισμένοι από αυτούς επιχείρησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις την Παρασκευή. Περίπου 800 άτομα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, σύμφωνα με την οργανωτική ομάδα Disrupt Tesla, η οποία υποστηρίζει ότι η επέκταση θα βλάψει το περιβάλλον. 

Tesla Gigafactory Βερολίνο διαδηλωτές

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο, αφού τουλάχιστον 16 άτομα συνελήφθησαν μετά από ενέργειες που περιλάμβαναν την εισβολή σε ένα αεροδρόμιο και την καταστροφή νέων οχημάτων της Tesla και τον αποκλεισμό ενός κρατικού δρόμου δίπλα στο εργοστάσιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. 

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ένα βίντεο του Reuters έδειχνε δεκάδες ανθρώπους που φορούσαν μπλε σκούφους και μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο να έρχονται από μια κοντινή δασώδη περιοχή και να προσπαθούν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τους εμποδίσουν, μεταξύ άλλων και με τη βία. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη. 

"Γιατί η αστυνομία αφήνει τους αριστερούς διαδηλωτές να ξεφύγουν τόσο εύκολα;" έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να εισβάλουν. 

Το βίντεο έδειξε επίσης ιατρικό προσωπικό να βοηθάει κάποιους τραυματίες. "Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να τραβήξουμε την προσοχή στο εργοστάσιο της Tesla στο Grunheide για την περιβαλλοντική καταστροφή εδώ", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Disrupt Tesla, Ole Becker.

Η ομάδα θέλει επίσης να αναδείξει την περιβαλλοντική καταστροφή σε χώρες όπως η Αργεντινή ή η Βολιβία, που προκαλείται από την εξόρυξη λιθίου, σύμφωνα με τον Becker. Το λίθιο αποτελεί βασικό πόρο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. 

"Προστατεύουμε την ελευθερία του συνέρχεσθαι", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βρανδεμβούργου Μάριο Χάινεμαν, "αλλά είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι θα παρεμβαίνουμε επίσης όταν είναι απαραίτητο". Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, αλλά εμποδίστηκαν, ενώ αρκετοί άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, και ότι έλαβε μερικές αναφορές για τραυματισμούς. 

Tesla Gigafactory Berlin

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε μερικά αυτοκίνητα της Tesla χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα και μπογιές σε έναν κοντινό χώρο αποθήκευσης αυτοκινήτων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η Tesla νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο για μία ημέρα την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network