Η Toyota συμφώνησε να δώσει στους εργάτες εργοστασίων τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών των τελευταίων 25 ετών. Η Toyota, η Panasonic, η Nippon Steel και η Nissan ήταν μεταξύ μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα που συμφώνησαν να ικανοποιήσουν πλήρως τα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις μισθών στις ετήσιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, η Toyota δήλωσε ότι συμφώνησε με τα αιτήματα για μηνιαίες αυξήσεις μισθών έως και 28.440 γεν (176 ευρώ) και πληρωμές μπόνους ρεκόρ. Τηρώντας την πρακτική του παρελθόντος, η εταιρεία δεν έδωσε ποσοστό για την αύξηση του μισθού.
"Βλέπουμε ισχυρή δυναμική για αυξήσεις μισθών", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας και επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιμάσα Χαγιάσι. "Είναι σημαντικό ότι η ισχυρή δυναμική αύξησης των μισθών θα εξαπλωθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις".
Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα το να μπει ένα τέλος στην πολυετή ισχνή αύξηση των μισθών, ώστε να αναζωογονηθούν οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες. Οι μισθολογικές αυξήσεις της Ιαπωνίας έχουν μείνει αρκετά πίσω από τον μέσο όρο της ομάδας πλούσιων χωρών του ΟΟΣΑ.
Πόσο μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις
Οι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ζητήσει ετήσιες αυξήσεις 5,85%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Ιαπωνίας, τη Rengo, οι οποίες αν συμφωνηθούν θα ξεπεράσουν το όριο του 5% για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια.
Πάντως ένας οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών της Ιαπωνίας, ο Hisashi Yamada που είναι και ειδικός σε θέματα εργασίας, θεωρεί ότι οι συνολικές αυξήσεις θα είναι 4,2% έως 4,3%, ενώ στις κορυφαίες εταιρείες πιθανόν να ξεπεράσουν το 5%.
Ο ίδιος απέδωσε τις αυξήσεις στην τάση των υψηλότερων μισθών παγκοσμίως, στις εγχώριες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και στον πληθωρισμό.
"Παρόλα αυτά, η βιωσιμότητα των τόσο ισχυρών αυξήσεων των μισθών και το κατά πόσον η τάση των μισθολογικών αυξήσεων θα εξαπλωθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο μέλλον είναι αβέβαιο", δήλωσε ο Yamada.