Γιατί οι ευρωπαϊκές φίρμες αυτοκινήτων φοβούνται πιθανή επανεκλογή Trump

Οι αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν και η προοπτική να ξαναγίνει πρόεδρος ο Trump ανησυχεί ιδιαίτερα τους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ας δούμε γιατί.

car manufacturing

Καθώς οδεύουμε προς τις αμερικανικές εκλογές, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και ιδίως οι γερμανικές Mercedes και BMW, αναδεικνύουν μια άλλη διάσταση της εκλογικής αναμέτρησης.

Συγκεκριμένα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες φέρονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο φορολόγησης των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ, στην περίπτωση επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε Επίσης

Ο Trump, φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει δράση στην μακροχρόνια διένεξη μεταξύ των εμπόρων της εγχώριας αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ως πιθανότερο μέτρο θεωρείται η υψηλότερη φορολόγηση στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.

Donald Trump

Μάλιστα ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει συζητήσει με συμβούλους του ακόμη και για αποκλεισμό από τις ΗΠΑ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα ή έχουν κατασκευαστεί με κινεζικά εξαρτήματα και στη συνέχεια συναρμολογούνται σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στην Ευρώπη ή το Μεξικό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε μεγάλες επιπτώσεις για τις εταιρείες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις τους στην αμερικανική αγορά.

Φόβοι για μονομερή εμπορική πολιτική

Ειδικά οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ο Trump δεν αποκλείεται να πλήξει τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν μονομερή εμπορική πολιτική έναντι της Κίνας και να περιμένουν από την ΕΕ να συμμορφωθεί.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανές απειλές στην οικονομία της εάν ο Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ο τελευταίος, δείχνει να προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, καθώς ετοιμάζεται για την προεδρική ρεβάνς με τον Joe Biden.

Donald Trump

Τις μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς εκφράζονται φόβοι πως μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Trump, θα προχωρούσε σε κατάργηση των κινήτρων που ευνοούν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους ευρωπαίους κατασκευαστές στην απόφαση να μειώσουν τις επενδύσεις τους σε EV.

Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν λάθος από την πλευρά τους, δηλώνει ο αμερικανός αναλυτής της Gartner, Pedro Pacheco. "Από τη μία πλευρά, έχουμε δει ότι τα καλύτερα ηλεκτρικά στην αγορά μπορούν να πουλήσουν πολύ καλά, ανεξάρτητα από τα κρατικά κίνητρα. Αρκεί να δούμε το παράδειγμα του Tesla Model Y. Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι κατασκευαστές θα προωθήσουν τα δικά τους μοντέλα στην ευρωπαϊκή αγορά. Ως εκ τούτου, μια απώλεια της εμπιστοσύνης στα EVs θα καταστήσει τους Ευρωπαίους πιο εκτεθειμένους στο δικό τους έδαφος”, καταλήγει ο Pacheco.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network