Η Hyundai φτιάχνει ελαστικά με ενσωματωμένες αλυσίδες χιονιού (video)

Μια νέα ευρεσιτεχνία παρουσίασε η Hyundai με τα ελαστικά που ενσωματώνουν αλυσίδες χιονιού και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν όσες φορές χρειαστεί.

Hyundai Kia ελαστικά με ενσωματωμένες αλυσίδες χιονιού

Η Hyundai παρουσίασε μια πολύ πρωτοποριακή ιδέα με τα ελαστικά που ενσωματώνουν αλυσίδες χιονιού για χρήση όταν παραστεί τέτοια ανάγκη. Πρόκειται για μια τεχνολογία που μοιάζει κάπως περίεργη και δύσκολη στην εφαρμογή της, ωστόσο οι Κορεάτες υποστηρίζουν πως δοκιμάζεται με αξιώσεις. 

Αλυσίδες χιονιού

Η τεχνολογία ελαστικών με ενσωματωμένη αλυσίδα χιονιού χρησιμοποιεί μονάδες κράματος μνήμης σχήματος που βρίσκονται στο εσωτερικό του τροχού και του ελαστικού. Αυτές οι μονάδες προεξέχουν και λειτουργούν ως "αλυσίδα χιονιού" όταν λαμβάνεται το σχετικό σήμα.


Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αλυσίδες χιονιού που είναι περίπλοκο να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν, αυτή η τεχνολογία θα αναπτύξει αυτόματα τις αλυσίδες χιονιού με το πάτημα ενός κουμπιού, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας σε συνθήκες χιονιού.

Διαβάστε Επίσης

"Αυτή η καινοτομία, η οποία ελπίζουμε ότι θα εισαχθεί κάποια στιγμή στα οχήματα της Hyundai και της Kia, αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να μετατρέπουμε τις προηγμένες τεχνολογίες σε πραγματικές λύσεις προς όφελος των οδηγών. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τεχνολογίες που βελτιώνουν την ασφάλεια και την πρακτικότητα των οχημάτων μας και προσφέρουν αξία στους πελάτες μας", τόνισε ο Joon Mo Park, Επικεφαλής της Ομάδας Ανάπτυξης του Ομίλου.  

Η τεχνολογία ελαστικών με ενσωματωμένη αλυσίδα χιονιού αποτελείται από ένα συγκρότημα τροχών και ελαστικών που διαθέτουν ακτινικές αυλακώσεις σε τακτά διαστήματα, με μονάδες από ειδικό κράμα μετάλλου που εισάγονται σε αυτά τα κανάλια.

Αλυσίδες χιονιού

Αυτή η τεχνολογία εκμεταλλεύεται την ικανότητα του κράματος να επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα. Κατά την κανονική οδήγηση, το κράμα μνήμης σχήματος, όπως χαρακτηριστικά αποδίδεται στα ελληνικά, που βρίσκεται στο εσωτερικό του τροχού συμπιέζεται στο σχήμα του γράμματος "L" και δεν έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. 

Όταν ο οδηγός ενεργοποιεί τη λειτουργία, εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα το κράμα μνήμης σχήματος να επανέρχεται στο αρχικό του προφίλ- το υλικό σχηματίζει σχήμα "J", ωθώντας τη μονάδα έξω από το ελαστικό για να έρθει σε επαφή με την επιφάνεια, βελτιώνοντας την πρόσφυση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στους χιονισμένους δρόμους.

Εάν η επιφάνεια του ελαστικού φθαρεί μέχρι το ύψος της μονάδας στην κανονική λειτουργία οδήγησης λόγω έντονης φθοράς του ελαστικού, οι οδηγοί μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν αυτή την φθορά και να αντικαταστήσουν το ελαστικό.

Η τεχνολογία είναι υπό κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στις ΗΠΑ. Η Hyundai Motor και η Kia σχεδιάζουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο μαζικής παραγωγής των ελαστικών μετά από περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη, δοκιμές αντοχής και επιδόσεων, ωστόσο θα χρειαστεί και αναθεώρηση των κανονισμών.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network