Τεράστιο κοίτασμα λιθίου βρέθηκε μέσα σε ηφαίστειο-θα καλύψει μπαταρίες ηλεκτρικών για δεκαετίες

Ένα παλιό ηφαίστειο στη Νεβάδα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες ικανό να παρέχει το λίθιο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκίνητων για δεκαετίες

Λίθιο έκταση στη Νεβάδα

Έχεις καταλάβει πως στον νέο κόσμο που δημιουργείται με τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα περισσότερο από ότι τα θερμικά, θα έχουμε πρόβλημα με το λίθιο; Ε, μπορεί και να μην έχουμε τόσο μεγάλο λέει τώρα, γιατί οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο κοίτασμα που θα αποφέρει τόνους λιθίου και θα απαλύνει λίγο την κατάσταση. 

Λίθιο έκταση στη Νεβάδα

Στην Αμερική και συγκεκριμένα στα σύνορα της Νεβάδα με το Όρεγκον, υπάρχει η καλντέρα του McDermitt. Αν υποψιάζεσαι κάτι τώρα που διαβάζεις καλντέρα, καλά κάνεις γιατί εκεί παλιά, δηλαδή 16 εκατομμύρια χρόνια πριν εξερράγη ένα ηφαίστειο και πρόσφατα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023 βγήκαν τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών που έδειξαν πως μπορεί να αξιοποιηθεί η έκταση. 

Ανακάλυψαν λοιπόν οι επιστήμονες πως στην καλντέρα υπάρχουν κοιτάσματα λιθίου που μπορεί να φτάσουν και  τους 120 εκατομμύρια τόνους, που είναι μεγάλη ποσότητα. Για να καταλάβεις πόσο μεγάλη, οι αλυκές στη Βολιβία που θεωρούνται τώρα ως το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο μας δίνουν 12 φορές λιγότερο λίθιο. 

Έκταση με πολλά πλεονεκτήματα

Η εταιρεία Lithium Americas Corporation, η οποία μέχρι τώρα έχει αντίστοιχα λατομεία στην Αργεντινή, έχει ήδη βάλει μπρος την δημιουργία των εγκαταστάσεων για την εξόρυξη του λιθίου στο Thacker Pass όπως ονομάζει την περιοχή. Και το έκανε γιατί εκτός της μεγάλης ποσότητας, το Thacker Pass συγκεντρώνει και άλλα πλεονεκτήματα. Τα ιζήματα είναι σε πολύ χαμηλό βάθος, πράγμα που επιτρέπει την αποκατάσταση όταν έρθει εκείνη η ώρα που θα μας τελειώσει και αυτό το κοίτασμα. 

Λίθιο έκταση στη Νεβάδα

Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση και επιπλέον το λίθιο εκεί είναι πολύ καθαρό, δεν έχει δηλαδή μεταλλευτικά απόβλητα που έχουν άλλες εκτάσεις που παρέχουν λίθιο. Αν όλα πάνε καλά, η Αμερική θα έχει για πρώτη φορά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο κοίτασμα λιθίου. 

Λίθιο έκταση στη Νεβάδα

Αν όλα πάνε καλά γιατί όσο γρήγορα έδρασε η εταιρεία για την εξόρυξη, καθώς τονίζει πως αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2026, άλλο τόσο αντέδρασαν και οι ενδιαφερόμενοι εκεί στην περιοχή που υποστηρίζουν ήδη πως η κατασκευή του λατομείου θα επιφέρει περιβαλλοντικά προβλήματα. Αν προσθέσει κανείς και τις δύο διαφορετικές τοπικές φυλές που θεωρούν πως η γη εκεί είναι ιερή και δεν είναι αποδεκτό ένα εργοστάσιο, τότε θα χρειαστεί να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network