Το Nurburgring ανέβασε το όριο ταχύτητας: Πόσα km/h πρέπει να πιάνει το αυτοκίνητό σου για να μπεις

Αν σκοπεύσεις να πας το Nurburgring με μετατροπή χλοοκοπτικό να ξέρεις ότι πλέον δεν μπορείς καθώς άλλαξαν τα όρια ταχύτητας για το tourist day

Honda Civic Type R Nurburgring Record

Πέρα από την χάραξη και το μεγάλο μήκος, αυτό που κάνει το Nurburgring μοναδικό είναι το περιβόητο touristenfahrten (tourist day). Κατά τη διάρκεια του tourist day οποιοσδήποτε έχει δίπλωμα οδήγησης μπορεί να μπει με το αυτοκίνητό του, να πληρώσει 30-35 ευρώ και να κάνει έναν γύρο στη θρυλική πίστα Nurburgring. Παλαιότερα, η tourist day ήταν ανοιχτή σε όλα τα είδη των διαφορετικών οχημάτων, οπότε ήταν δυνατόν να δούμε μια Porsche 911 GT3 στην πίστα μαζί με Fiat 500 της δεκαετίας του 1960. Τώρα, ένας νέος κανονισμός επιβάλλει οποιοδήποτε όχημα συμμετέχει πρέπει να μπορεί να πιάσει τουλάχιστον 130 km/h. Μέχρι πρόσφατα το όριο ήταν μόλις 60 km/h.

Δεν είναι πολλά 130 km/h αλλά...

Για σχεδόν όλα τα νέα αυτοκίνητα, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Πλέον υπάρχουν και στην Ελλάδα δρόμοι που μπορείς να κινηθείς με 130 km/h -άλλο που πολλοί τα υπερβαίνουν. Για ορισμένα κλασικά αυτοκίνητα, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι πρόβλημα.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι υπεύθυνοι της πίστας του εξετάζουν την αρχική εγγεγραμμένη τελική ταχύτητα ενός αυτοκινήτου, ή με άλλα λόγια, την τελική του ταχύτητα όταν έφυγε από τη γραμμή παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι αν τοποθετήσεις έναν πιο δυνατό κινητήρα σε ένα παλαιότερο αυτοκίνητο που αρχικά είχε τελική ταχύτητα μικρότερη από 130 km/h, μπορεί να μην επιτρέπεται να μπεις, ακόμη και αν τώρα μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 130 km/h. Όπως π.χ. μπορεί να συμβεί εφεξής με αυτό το Volkswagen T1.

Το Mercedes-AMG One έσπασε το ρεκόρ στο Nurburgring
Το Mercedes-AMG One στο Nurburgring

Αυτός ο νέος κανονισμός φαίνεται να αντικατοπτρίζει τόσο την αυξανόμενη δημοτικότητα του tourist day όσο και τις αυξανόμενες ταχύτητες των σημερινών αυτοκινήτων. Όταν ακόμα και τα entry-level hot hatches που βλέπεις συχνά σε tourist day μπορούν να ξεπεράσουν τα 220 km/h, το να μοιράζεσαι την πίστα με αυτοκίνητα που μόλις και μετά βίας μπορούν να ανέβουν τον λόφο μεταξύ Bergwerk και Klosertal θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. 

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς το Nurburgring αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια κατά τη διάρκεια tourist day. Πέρα από αυτό, οι υπεύθυνοι της πίστας εγκαθιστούν ένα νέο σύστημα ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει τα προειδοποιητικά φώτα σε όλη την έκταση των 20+ χιλιομέτρων της πίστας του Eifel Mountains.

Διαβάστε ακόμα: 
 - Δοκιμή VW Polo GTI: Έχει το όνομα, έχει τη χάρη;
 - Πόσο κοστίζει αυτό το Range Rover με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης Tesla
 - Αφιέρωμα: 70 χρόνια Opel station wagon-όλα ξεκίνησαν το 1953
 - Σε δημοπρασία το σπάνιο κλασικό Facel Vega-το προσωπικό αυτοκίνητο του Ελληνογάλλου Ζαν Ντανινό

Best of Network