Αφιέρωμα: 70 χρόνια Opel station wagon-όλα ξεκίνησαν το 1953

Για την Opel η κατηγορία μοντέλων station wagon αποτέλεσε πεδίο έντονης δράσης από το 1953 όταν παρουσιάστηκε το μοντέλο Olympia Rekord Caravan. Από τότε μέχρι σήμερα η Opel δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα μοντέλα wagon δημιουργώντας μια σημαντική παράδοση

Opel wagon Heritage
Opel Astra Sports Tourer
Opel Olympia Caravan
Opel Caravan
Opel Record Caravan
Opel Kadett B Series Caravan
Opel Caravan
Opel Record Caravan
Opel Record Caravan
Opel Kadett B Series Caravan
Opel Kadett C Series Caravan
Opel Kadett Caravan
Opel Kadett E Series Caravan
Opel Astra F Series Caravan
Opel Astra G Series Caravan
Opel Astra H Series Caravan
Opel Astra Sports Tourer
Opel Insignia Sports Tourer
Opel Astra Sports Tourer

Τα μοντέλα station wagon δεν έγιναν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλή στην ελληνική αγορά, όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη –κυρίως την κεντρική και ανατολική- κέρδισαν αρκετές φορές το ενδιαφέρον των αγοραστών έναντι τον αντίστοιχων sedan εκδόσεων για την πρακτικότητα που προσφέρουν. Η Οpel είναι μια από τις εταιρείες που επένδυσαν σταθερά σε αυτή την κατηγορία έχοντας 70 χρόνια παράδοσης. Αυτή είναι η ιστορία της.

Opel Caravan

Πότε ξεκίνησαν όλα

Όταν το Σεπτέμβριο του 1953 παρουσιάστηκε το Opel Olympia Rekord Caravan κανένας δεν πίστευε ότι ένα τρίθυρο μοντέλο με μακρύτερο αμάξωμα και μεγαλύτερο χώρο αποσκευών έμελλε να χαρακτηρίσει μία ολόκληρη κατηγορία που μέχρι σήμερα διεκδικεί τις προτιμήσεις πολλών αγοραστών. Τα μοντέλα station wagon καταξιώθηκαν στη συνείδηση των αγοραστών και η Opel συνέβαλε σε αυτό αρκετά.

Opel Caravan

Η Opel ξεκίνησε τη παρουσία της στα μοντέλα station wagon τότε που τα δεδομένα στην αγορά ήταν πιό "αγνά". Οι ανάγκες των αγοραστών καθόριζαν την σχεδιαστική και κατασκευαστική πολιτική των εταιρειών και όχι το αντίστροφο - όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις σήμερα. Έτσι λοιπόν σε μία "αναγεννησιακή" εποχή για την αυτοκινητοβιομηχανία, η Opel αφουγκραζόμενη τις ανάγκες του κοινού παρουσίασε τον πρόδρομο των σημερινών μοντέλων station wagon με το Olympia Rekord Caravan.

Διαβάστε Επίσης

Το πρώτο μοντέλο είχε τη δυνατότητα μεταφοράς αποσκευών 350 κιλών ενώ οι δύο επόμενες εκδόσεις (Ρ1 και Ρ2), που παρουσιάστηκαν μέχρι το 1960, αύξησαν το μέγιστο μεταφερόμενο βάρος σε 410 και 515 κιλά αντίστοιχα.

Opel Record Caravan

Σειρά Opel Kadett Caravan

Το 1962 παρουσιάστηκε το Kadett A Caravan που αποτέλεσε την πρόταση station wagon της εταιρείας στη μικρομεσαία κατηγορία. Οι πωλήσεις του μοντέλου στέφθηκαν με επιτυχία κατακτώντας περίπου το ήμισυ αυτής της κατηγορίας στην ευρωπαική αγορά. Ο ανταγωνισμός εντάθηκε και η Opel παρουσίασε μία πεντάθυρη έκδοση Caravan του kadett B που διεύρυνε το κοινό της εταιρείας σε αυτή τη κατηγορία. Μόνο τη χρονιά 1970 το μοντέλο πούλησε 17.000 μονάδες ενώ παράλληλα οι αντιπρόσωποι της Opel είχαν στα συρτάρια τους 28.000 παραγγελίες από το επερχόμενο Record τρίτης γενιάς!

Διαβάστε Επίσης

Από το 1970 έως το 1975 το Ascona Voyage -αποτέλεσε την έκδοση station wagon της πετυχημένης σειράς Ascona- παράχθηκε σε 76.000 αντίτυπα. Τα στοιχεία που συντέλεσαν στην εδραίωση του μοντέλου στις πρώτες προτιμήσεις των αγοραστών ήταν οι ισχυροί, για την εποχή του, κινητήρες του με 80 και 90 ίππων καθώς και ο πλούσιος εξοπλισμός που τα συνόδευε.

Opel Kadett Caravan

Το 1980 η εταιρεία γιόρταζε την παραγωγή 2 εκατ. μοντέλων station wagon. Δύο χρόνια αργότερα η Opel "έριξε στη μάχη" τα Rekord E2 Caravan και Kadett D Caravan με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος φόρτωσης 675 και 500 κιλά αντίστοιχα. Όμως η πέμπτη γενιά Kadett ήταν αυτή που έθεσε νέα στάνταρ στην κατηγορία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1984. Διότι οι σχεδιαστές της Opel κατάφεραν από ένα μικρομεσαίο, σε διαστάσεις, μοντέλο να "κερδίσουν" το μεγαλύτερο δυνατό χώρο στο εσωτερικό.

Έτσι ο χώρος φόρτωσης με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα έφθανε τα 1520 λίτρα με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος φόρτωσης τα 595 κιλά. Παράλληλα ήταν φιλόξενο για τους επιβάτες και ιδιαίτερα οικονομικό στην κατανάλωση.

Opel Kadett C Series Caravan

Μέχρι το 1990 - μία χρονιά πριν από το τέλος της σειράς Kadett - η τελευταία έκδοση station wagon της σειράς Kadett κατείχε το 16,7% της δυτικοευρωπαικής αγοράς με 135.000 πωλήσεις. Συνολικά από το 1962 που πρωτοπαρουσιάστηκε η έκδοση station wagon των μοντέλων Kadett έχουν πουληθεί περίπου 1,8 εκατ. αυτοκίνητα. Επιπροσθέτως, στη μεγαλύτερη κατηγορία το Rekord πούλησε περίπου 1,2 εκατ. μοντέλα Caravan από το 1963.

Opel Astra F Series Caravan

Η εποχή Astra

Την πετυχημένη πορεία του Kadett ακολούθησε το μοντέλο Astra που στην αντίστοιχη έκδοση πούλησε 233.433 μονάδες στην ευρωπαική αγορά το 1993 όταν παρουσιάστηκε. Το 1998 κυκλοφόρησε η νέα γενιά Astra επίσης με έκδοση wagon (Karavan) όπου είχε διευρυμένο μεταξόνιο και ως εκ τούτου, περισσότερους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Το 2002 παρουσιάστηκε και η κορυφαία έκδοση OPC Caravan με εντυπωσιακές επιδόσεις.

Διαβάστε Επίσης

Στη μεγάλη κατηγορία η εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τα Vectra wagon και Omega wagon που συνέχισαν την πετυχημένη πορεία των Ascona και Rekord Caravan αντίστοιχα. To Vectra station wagon παρουσιάστηκε το 1995 στη δεύτερη γενιά του μοντέλου και συνεχίστηκε μέχρι το 2008 στην 3η γενιά.

Opel Insignia Sports Tourer

Η σειρά Vectra αντικαταστάθηκε από τη σειρά Insignia το 2008 η οποία απέκτησε ένα χρόνο μετά έκδοση wagon. To 2010 η εταιρεία άλλαξε την ονομασία των μοντέλων wagon από Caravan σε Sports Tourer. Σήμερα, η Opel συνεχίζει την παράδοση των μοντέλων Station Wagon, Estate ή Sports Tourer μόνο στη σειρά Astra.

Εκδόσεις Wagon της Opel

- Από το 1953 έως 1960 παρουσιάστηκαν τρεις γενιές του Olympia Rekord Caravan.

Opel Olympia Caravan

- To 1962 μπήκε στην αγορά η έκδοση station wagon του μοντέλου Kadett και συνυπήρχε και στις έξι γενιές του μοντέλου μέχρι το 1991 που η σειρά έδωσε τη θέση της στο μοντέλο Astra. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως έχουν πουληθεί περίπου 5,8 εκατ. μοντέλα wagon των σειρών Kadett και Astra συνδυαστικά.

Opel Kadett B Series Caravan

- Από το 1970 έως το 1975 "έζησε" η σειρά Voyage του μοντέλου Ascona.

- To 1986 παρουσιάστηκε το Omega wagon ενώ το 1995 ήρθε η έκδοση estate για τη δεύτερη γενιά Vectra.

- To 2009 παρουσιάστηκε και η αντίστοιχη έκδοση στη σειρά Insignia.

Διαβάστε ακόμα: 
 - Δοκιμή Toyota Corolla Cross 2.0L Hybrid 4x4: Γιατί αυτό και όχι το Corolla;
 - BYD Seagull: Tο ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 9.600 ευρώ
 - Το καλύτερο video της Lamborghini Revuelto μέχρι τώρα
 - Γιατί ο Ryan Gosling προσπαθεί να κλέψει ρολόι TAG Heuer Carrera οδήγωντας 911 Turbo

Best of Network