Επικεφαλής Porsche: Μόνο θερμική 911 για όσο είναι εφικτό

H Porsche ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνθετικά καύσιμα για να μπορεί να παράγει θερμική Porsche 911 όσο αυτό είναι εφικτό

Oliver Blume Porsche

To 80% των επόμενων αυτοκινήτων της Porsche θα είναι ηλεκτρικά και αυτό δεν αλλάζει, αν προωθηθούν τα συνθετικά καύσιμα και αλλάξει η απόφαση για απαγόρευση πώλησης συμβατικών αυτοκινήτων από το 2035. Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής της Porsche και Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ομίλου VW, Oliver Blume κατά τον ετήσιο απολογισμό της εταιρείας. Τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με τις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται όλο και πιο έντονα πάνω στο θέμα της απαγόρευσης συμβατικών αυτοκινήτων, στις οποίες η Porsche έχει πάρει θέση κατά της απόφασης της Ε.Ε.. 

Διαβάστε Επίσης

Πρόσφατα η Porsche έδωσε λεπτομέρειες για την γκάμα της στο μέλλον και τόνισε πως το 80% των μοντέλων της θα είναι ηλεκτρικά. Μέσα σε αυτά συμπεριέλαβε την Macan που θα έρθει πιο σύντομα από τις υπόλοιπες, δηλαδή το 2024, την 718 Boxster, την Cayman αλλά και την Cayenne. Άρα τι λείπει; Η Porsche 911, για την οποία o Blume διευκρινιστικά τόνισε μερικά 24ωρα αργότερα, "Θα προσφέρεται ως αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης όσο αυτό είναι εφικτό. Είμαι βέβαιος ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων αυτοκινήτων θα είναι πολύ χαρούμενοι για μια τέτοια προσφορά (τη χρήση τους με συνθετικά καύσιμα) με πολύ χαμηλές εκπομπές CO2".

Porsche 911 GT3

Η Porsche ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με την 911, πως σύντομα θα προσφέρεται σε υβριδική έκδοση, αλλά θεωρείται δύσκολο να γίνει αμιγώς ηλεκτρική, διότι τότε θα χάνονταν τα οδηγικά χαρακτηριστικά της. Με συνθετικά καύσιμα, η Porsche 911 θα μπορούσε να κατασκευαστεί και μετά το 2035.

Η Ευρώπη μπορεί, οι άλλοι; 

Στην στρατηγική της Porsche, το 80% των αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά και το υπόλοιπο 20 θα αφορά την 911 όπως καταλαβαίνουμε, καθώς και ειδικά μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες. Για τον Blume η οπτική πάνω στο θέμα δεν έχει να κάνει ούτε με την Γερμανία, ούτε και με την Ευρώπη αποκλειστικά και μόνο. 

"Στην Ευρώπη εξηλεκτρίζουμε τα αυτοκίνητα πολύ γρήγορα, επειδή έχουμε την υποδομή. Αλλά αν σκεφτείτε ηπείρους όπως η Νότια Αμερική, η Αφρική και η Ινδία, είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν τόσο γρήγορα", δήλωσε ο Blume. "Ως εκ τούτου, θα βοηθήσει σίγουρα αν εξετάσουμε τη δράση για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο". Συνεπώς η Porsche εξετάζει το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα και όχι τοπικά, κάτι στο οποίο τα συνθετικά καύσιμα μπορούν να εξυπηρετήσουν, ιδίως αν εναρμονιστούν και  οι σχετικοί νόμοι με τη φορολογία αυτών. 

Διαβάστε Επίσης

"Αξίζει τον κόπο", δήλωσε επ' αυτού ο Blume. "Δεν γνωρίζω καμία άλλη δυνατότητα για την απαλλαγή των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από τον άνθρακα. Η υπάρχουσα υποδομή μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα".

Πρόταση win-win 

Συνεπώς το αίτημα της Porsche για την ανάπτυξη των συνθετικών καυσίμων και την διευκόλυνση της μαζικής τους κυκλοφορίας, έρχεται ως μια ενδιαφέρουσα πρόταση που θα συμβάλει επί της ουσίας στον εξηλεκτρισμό των στόλων της αυτοκινητοβιομηχανίας. "Εάν τα συνθετικά καύσιμα εγκριθούν για το μέλλον, αυτό δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή της στρατηγικής της Porsche".

Που σημαίνει στην πραγματικότητα αφήστε μας να φτιάχνουμε θερμικές Porsche 911 ώστε να τις απολαμβάνουν όσοι μπορούν και θέλουν και εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία της γκάμας μας ηλεκτρική.
 

Best of Network