Η Mercedes ετοιμάζει εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών

Και τι θα γίνονται οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους; Θα ανακυκλώνονται σε εργοστάσια σαν αυτό που ετοιμάζει η Mercedes-Benz

Μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η Mercedes-Benz ξεκίνησε το χτίσιμο για εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο Kuppenheim της νότιας Γερμανίας. Το πιλοτικό εργοστάσιο θα έχει ετήσια δυναμικότητα 2.500 τόνων και θα συμβάλει στην παραγωγή περισσότερων από 50.000 μονάδων μπαταρίας για τα νέα ηλεκτρικά οχήματα της Mercedes. 

Είναι μια κίνηση που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς πια αναδύεται το ζήτημα ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Έχουν υλικά σπάνιων γαιών που εκτός από ακριβά και δυσεύρετα είναι και πολύ τοξικά. 

Ποιες μπαταρίες θα ανακυκλώνει

Οι ανακυκλωμένες μπαταρίες θα προέρχονται από δοκιμαστικά οχήματα και μπαταρίες εκκίνησης. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, οι όγκοι παραγωγής θα μπορούσαν να επεκταθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με την Mercedes η μηχανική αποσυναρμολόγηση των μπαταρίων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2023. Το εργοστάσιο του Kuppenheim λειτουργεί ήδη με ουδέτερη ως προς το CO2 λειτουργία με ηλιακή και πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Η κατασκευή του χρηματοδοτείται στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιστημονικής έρευνας από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος.

Με το μυαλό στη βιώσιμη ηλεκτροκίνηση

"Στέλνουμε ένα σημαντικό μήνυμα για την καινοτόμο δύναμη της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Γερμανίας για τη βιώσιμη ηλεκτροκίνηση", δήλωσε ο Jοrg Burzer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mercedes-Benz για την παραγωγή και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Thekla Walker, υπουργός Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ενέργειας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, δήλωσε ικανοποιημένη που η Mercedes-Benz προωθεί το θέμα της κυκλικής οικονομίας. "Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει της περιορισμένης διαθεσιμότητας σημαντικών πρώτων υλών που έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο", δήλωσε η ίδια.

Διαβάστε Επίσης

Best of Network