O Elon Musk ανακοινώνει φθηνό Tesla και αναμένεται χαμός

Ημέρα επενδυτών είναι η 1η Μαρτίου για την Tesla και οι ανακοινώσεις του Elon Musk αναμένονται πολλές και πάνω σε πολλά θέματα με κυριότερο ένα πιο φτηνό Tesla

Tesla Model X Plaid

Είναι γνωστό πως οι εξαγγελίες του Elon Musk δεν πετυχαίνουν πάντα να είναι ακριβείς ως προς το χρονικό πλαίσιο που της συνοδεύει. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι μάλλον το Tesla Roadster το οποίο το έχει ανακοινώσει από το 2014, αλλά προς το παρόν το βρίσκει κανείς μόνο στο διάστημα, αλλά και το Cybertruck που παρουσιάστηκε το 2019 για το 2021 που έγινε 2022 και τελικά φαίνεται πως θα είναι το 2023 η εκκίνηση της παραγωγής του. Παρόλα αυτά πλέον ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος από παντού και αυτό ενδεχομένως κάνει πιο προσεκτικές τις κινήσεις του Αμερικανού από εδώ και πέρα. 

Elon Musk

Πολυεπίπεδη ενημέρωση 

Ο Elon Musk αναμένεται στη φετινή την ημέρα επενδυτών που είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου, να περιγράψει μια σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες θα οδηγήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία στο μέλλον. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται μια νέα πλατφόρμα οχημάτων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα λιγότερο ακριβό entry level μοντέλο αλλά και για ένα robotaxi χωρίς οδηγό.

Διαβάστε Επίσης

Οι αναλυτές στέκονται ιδιαιτέρως σε ένα πιθανό Tesla των 25.000 δολαρίων. Φαίνεται πως ένα mainstream μοντέλο από την Tesla λείπει όλο και περισσότερο όσο αναπτύσσεται η ηλεκτροκίνηση και εξαπλώνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Musk έχει αντιδράσει σε όλα αυτά ρίχνοντας τις τιμές των αυτοκινήτων της εταιρείες δραματικά με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο ελκυστικά τα αυτοκίνητας της Tesla, όμως αυτό μάλλον δεν αρκεί. 

Aerodynamic Tesla Model 3

Master Plan 3

Τα προηγούμενα σχέδια του Tesla αφορούσαν ουσιαστικά την βελτιστοποίηση της παραγωγής, ώστε η φίρμα να ανταποκρίνεται στην ζήτηση που υπήρχε. Η μείωση των τιμών ήταν μια προσαρμογή σε αυτά τα σχέδια, ως απάντηση στην μείωση της ζήτησης των μοντέλων της Tesla. Τώρα το νέο κύριο σχέδιο της εταιρείας θα περιλαμβάνει εξέλιξη και βήματα προς τα εμπρός, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. 

Ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον ο τρόπος που θα αναζητήσει η Tesla προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 50% ετησίως, που είναι και ο στόχος, ενώ αναμένονται επίσης οι εξαγγελίες για την επόμενη γενιά μπαταριών. Στο Master Plan 3 περιλαμβάνεται επιπλέον των παραπάνω και το robotaxi, αλλά και η παρουσία ρομπότ εργατών στα εργοστάσια της εταιρείας. 

Νέα πλατφόρμα 

Ειδικά για το robotaxi που είναι μια από τις υποσχέσεις του Musk, σημαντική παράμετρος είναι η νέα πλατφόρμα. Είναι και αυτή μια υπόσχεση του Αμερικανού για την σημερινή ημέρα. Ο Musk έχει πει ότι η νέα πλατφόρμα θα κοστίσει στην Tesla περίπου το μισό κόστος για την κατασκευή της σε σχέση με εκείνη που μοιράζονται τα Model 3 και Y. Το νέο μικρότερο Tesla, ανεπίσημα θα ονομάζεται Model 2.

"Το Model 2 είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή επιτυχία της Tesla και θα πρέπει να μάθουμε πολλά περισσότερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με αυτό", έγραψε ο Pierre Ferragu, αναλυτής, σε ανάρτηση του στο Twitter. Το Model 2, σημείωσε ο ίδιος, θα πρέπει να είναι κατά 15% μικρότερο και κατά 30% ελαφρύτερο από το σημερινό Model 3, με ένα πακέτο μπαταριών κατά 25% μικρότερο. Θα πρέπει να είναι 37% λιγότερο ακριβό στην κατασκευή, με περίπου 22.000 δολάρια ανά μονάδα, και θα πρέπει να ανταγωνιστεί αυτοκίνητα δημοφιλή, όπως η Toyota Corolla.

Μέχρι τώρα η πλατφόρμα στην οποία δούλευε η Tesla αφορούσε τα υπάρχοντα μοντέλα της και η μετάβαση στην νέα πλατφόρμα θα είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά κυρίως για το μικρότερο μοντέλο, αλλά και για τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν μελλοντικά στις νέες γενιές των μοντέλων που έχουμε γνωρίσει ήδη. 

Το σίγουρο είναι πως από την επόμενη μέρα κιόλας της ημέρας επενδυτών, οι ειδήσεις που θα αφορούν την Tesla θα είναι πολλές και σε πολλαπλά επίπεδα. 

Διαβάστε Επίσης

Best of Network