Τα 10 πιο αεροδυναμικά και αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Από τότε που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθαν στη ζωή μας, η αεροδυναμική έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία στον χώρο της αυτοκίνησης. Αυτά είναι τα 10 καλύτερα πιο αεροδυναμικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα

Το ηλιακό ηλεκτρικό Aptera Gamma

Η εποχή που η τιμή οπισθέλκουσας 0.25Cd ήταν ένα αεροδυναμικό επίτευγμα, αρκετό για να ξεκινήσεις από εκεί την αναφορά σου σε ένα αυτοκίνητο, μοιάζει πολύ μακρινή στις ημέρες μας και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στα ηλεκτρικά μοντέλα των εταιρειών. Χάρη σε αυτά και  την ανάγκη για όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας που απαιτούν, οι σχεδιαστές ανέπτυξαν ιδιαιτέρως την αεροδυναμική ενός οχήματος και το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε στα επίπεδα του Lightyear και του Aptera.

Από αυτά φυσικά θα ξεκινήσουμε και την αναφορά μας στα κορυφαία αυτοκίνητα στους αεροδυναμικούς τους συντελεστές. 

Aptera Launch Edtion - 0.13 

Aptera Gamma SEV

Το μικρό τρίτροχο, ηλιακό ηλεκτροκίνητο Aptera Launch Edition μοιάζει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο της εταιρείας, αλλά καλύτερα θα ήταν να πούμε έμοιαζε, γιατί πολύ πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή του για μια παραγωγή που θα καλύψει 40.000 παραγγελίες. Ο αεροδυναμικός του συντελεστής είναι 0.13Cd και δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Χάρη σε αυτόν, μπορείς λέει να βγάζεις τα σχεδόν 70 χλμ. της καθημερινότητάς σου, μόνο χάρη στην ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου. Αξίζει μια δοκιμή, δεν πιστεύεις; 

Lightyear 0 - 0.175

Aerodynamic Lightyear 0

Το Lightyear 0 είναι ένα επαναστατικό όχημα, με κομψή σχεδίαση και τεχνολογία αιχμής. Δεν τροφοδοτείται μόνο από ηλιακή ενέργεια η οποία του χαρίζει αυτονομία σχεδόν 70 χλμ., αλλά διαθέτει επίσης προηγμένη αεροδυναμική, ελαφρύ πλαίσιο και ισχυρό ηλεκτροκινητήρα που του προσδίδουν εξαιρετικές επιδόσεις. Έχει σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό, με αεροδυναμικό συντελεστή 0.175Cd έχει ελάχιστες αντιστάσεις και αυτό επιτρέπει στην ενέργεια της μπαταρίας να του χαρίζει αυτονομία σχεδόν 650 χλμ. Είναι πρωτοποριακό, καινοτόμο και είναι και αυτοκίνητο παραγωγής, έστω και αν η ολλανδική εταιρεία μετά την απήχηση που είδε πως μπορεί να έχει αποφάσισε να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την εξέλιξη και την παραγωγή του φθηνότερου, αλλά με ίδια χαρακτηριστικά, Lightyear 2. 

Lucid Air - 0.197

Aerodynamic Lucid Air

Στην τρίτη θέση της κατάταξης έρχεται το Lucid Air με το άκρως εντυπωσιακό 0.197Cd του αεροδυναμικού του συντελεστή. Όπως και το Lightyear 0 είναι στην ουσία μια λιμουζίνα καθόλου φτηνή, αλλά πληρώνεις την φουτουριστική τεχνολογία του και ορισμένες εφαρμογές της, που δεν υπάρχουν σε άλλα παραδείγματα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην εποχή μας. Η Lucid έχει επίσης επενδύσει σημαντικά στην τεχνολογία της μπαταρίας της, επιτρέποντας στο Air να φορτίζει γρήγορα εν κινήσει και να αξιοποιεί στο έπακρο την αυτονομία του. Διαθέτει επίσης μια σειρά από χαρακτηριστικά ασφαλείας, από το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και την υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας μέχρι την πιο προηγμένη πλήρη υποβοήθηση. Όλα αυτά μαζί καθιστούν το Lucid Air ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς.


Mercedes EQS - 0.20

Aerodynamic Mercedes eqs

Η Mercedes ξεπέρασε τον εαυτό της με το EQS και έθεσε ψηλά τον πήχη για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που στοχεύουν στην παραγωγή παρόμοιων αεροδυναμικών οχημάτων. Χάρη στα δεδομένα από το εντυπωσιακό EQXX η Mercedes μπόρεσε να αναπτύξει την γκάμα των ηλεκτρικών της, ώστε να είναι αποδοτικά και να αποτελούν ρεαλιστικές επιλογές. Το 2021 όταν και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η αμιγώς ηλεκτρική EQS ο συντελεστής οπισθέλκουσας ήταν 0.20Cd και αυτό έκανε το αυτοκίνητο το πιο αεροδυναμικό σε κυκλοφορία. Η εποχή άλλαξε βεβαίως και αυτή η τιμή δεν αρκεί. 

Tesla Model S - 0.208

Aerodynamic Tesla Model S

Αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 και παραμένει ακόμη μεταξύ των πιο αεροδυναμικών σε κυκλοφορία, καταλαβαίνει αυτομάτως πόσο σπουδαία είναι η δουλειά της Tesla σε αυτό το σκέλος. O συντελεστής αεροδυναμικής ξεπερνά μετά βίας το 0.20Cd και πριν από μια δεκαετία καθιστούσε ακριβείς τους ανθρώπους της Tesla που υπερηφανεύονταν πως είχαν την καλύτερη αεροδυναμική στον πλανήτη. Τώρα έχουν αλλάξει κάπως τα δεδομένα, όπως βλέπεις και σε αυτή τη λίστα, αλλά αυτό δεν αλλάζει την επιτυχία της εταιρείας.  

Hyundai Ioniq 6 - 0.21

Aerodynamic Hyundai Ioniq 6

Με αεροδυναμική εμπνευσμένη από μαχητικά αεροσκάφη, το Hyundai Ioniq 6 είναι όσο αεροδυναμικό φαίνεται και όσο φουτουριστικό μοιάζει. Ο αεροδυναμικός συντελεστής 0.21Cd αποτυπώνει όλα αυτά και επιτυγχάνεται χάρη σε ένα σχήμα που μπορείς να βρεις μόνο σε πειραματικά σχέδια πάνω σε μπλοκάκια σχεδιαστών. Για να καταλάβεις πόσο πρωτοποριακό είναι το σχήμα αυτό, το Ioniq 6 πρέπει να είναι από τα λίγα αυτοκίνητα που το εσωτερικό του είναι πιο συμβατικό και πιο αδιάφορο από την εμφάνισή.  

Porsche Taycan - 0.22

Aerodynamic Porsche Taycan

Η αεροδυναμική ταυτότητα της Porsche Taycan την καθιστά ως το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο της Porsche ολόκληρης. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικό για ένα αυτοκίνητο που έχει περάσει περισσότερες από 900 ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα ως μοντέλο υπό κλίμακα 1:3 και άλλες 1.500 ώρες ως κανονικό μοντέλο. Με βάση την αεροδυναμική απόδοση είναι σχεδιασμένα όλα τα τμήματα του αυτοκινήτου ουσιαστικά. Τα εμπρός φωτιστικά σώματα, ο προφυλακτήρας εμπρός, οι μεγάλοι τροχοί, τα πάντα. Αυτό το φέρνει σε μια αξιοπρεπέσταση θέση με αεροδυναμικό συντελεστή 0.22Cd

Tesla Model 3 - 0.23

Aerodynamic Tesla Model 3

Ελάχιστα αυτοκίνητα έχουν τον all around χαρακτήρα του Tesla Model 3, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την εμπορική του επιτυχία. Για την ακρίβεια από εκεί πηγάζει και ο χαρακτήρας του αυτός, γιατί το 2019 ήταν ένα από τα πιο αεροδυναμικά αυτοκίνητα παραγωγής με 0.23Cd, η οποία είναι μια τιμή που το καθιστά άκρως αποδοτικό σε αυτή την ιδιαίτερη και σχεδόν αινιγματική σχέση αναλογίας του αέρα και της αντίστασης αυτού με την κατανάλωση της ενέργειας. 

Tesla Model Y - 0.23

Aerodynamic Tesla Model Y

Αν οι σχεδιαστές και οι τεχνικοί της Tesla είναι υπερήφανοι για τα σχέδιά τους και την αεροδυναμική τους όπως αυτή παρουσιάζεται στα άλλα δύο Tesla που υπάρχουν σε αυτή τη λίστα, το Model S και το Model 3, θα έπρεπε μάλλον να είναι πιο υπερήφανοι για την μεταφορά αυτών των επιδόσεων σε ένα - θεωρητικά - SUV, όπως το Model Y. O συντελεστής παραμένει 0.23Cd και μπορεί η αυτονομία να έχει χαλάσει λόγω του αυξημένου βάρους, όμως χάρη στις χαμηλές αντιστάσεις αυτή η "ζημιά" ελαχιστοποιείται και καθιστά το Model Y άκρως ενδιαφέρον.  

Skoda Enyaq Coupe - 0.234 

Aerodynamic Skoda Enyaq

To Skoda Enyaq Coupe δεν είναι μέσα σε αυτά που θα σκεφτείς όταν σε ρωτήσουν στον "Εκατομμυριούχο" να πεις μερικά πολύ αεροδυναμικά μοντέλα. Γιατί; Γιατί θα σκεφτείς πως παρά το coupe του χαρακτήρα του τα ατού παραμένει ο αρκετά μεγάλος χώρος αποσκευών, η εμφάνιση, η πρακτικότητα και άλλα τέτοια στοιχεία που μεταφέρονται από το απλό Enyaq. Όμως στην περίπτωση του coupe, το 0.257Cd του απλού, γίνεται 0.234 και ξαφνικά το Enyaq κερδίζει μια θέση μεταξύ των αυτοκινήτου που "σκίζουν" τον αέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Audi e-tron GT - 0.24

Aerodynamic Audi e-tron GT

Στο Audi e-tron GT όλα τα χαρακτηριστικά είναι ίδια με την Porsche Taycan, το άλλο αμιγώς ηλεκτρικό supercar υψηλών επιδόσεων του ομίλου. Η διαφορά ωστόσο που εν προκειμένω έχει να κάνει με λόγους εταιρικής ταυτότητας και μοναδικών στοιχείων εμφάνισης, είναι δύο μονάδες μετά την υποδιαστολή στην αεροδυναμική απόδοση. Το e-tron με το 0.24 δεν ανταγωνίζεται όμως την Porsche αφενός, αφετέρου δε, ικανοποιεί τους ανθρώπους μιας διαφορετικής φιλοσοφίας σε σχέση με το σπορτίφ αυτοκίνητο. 
 

Best of Network