Οι οδηγοί αυτόνομων αυτοκινήτων κάτι δεν κατάλαβαν καλά

Τι κάνεις ως οδηγός ενός αυτοκινήτου με σύστημα αυτόνομης οδήγησης; Το σίγουρο είναι ότι δεν κοιμάσαι, αλλά τι δείχνει μια νέα έρευνα

Οδηγός κοιμάται στο τιμόνι

Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι έχετε δει οδηγούς να πέφτουν σε κτίρια  ή να ρίχνουν έναν υπνάκο ενώ έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης

ΟΚ, αυτά είναι ακραία παραδείγματα αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων με σύστηματα αυτόνομης οδήγησης χαλαρώνουν πολύ περισσότερο από όσο είναι ασφαλές.  

Τι αναφέρει η μελέτη του IIHS

Το Ινστιτούτο Ασφάλισης για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS) πορχώρησε σε σχετική έρευνα με οδηγούς Tesla Autopilot, Cadillac Super Cruise και Nissan / Infiniti ProPilot Assist. Διαπίστωσε ότι οι οδηγοί οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με αυτά τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης ήταν πιο πιθανό να κάνουν άλλα πράγματα εκτός από το να οδηγούν ενώ βρίσκονται στο τιμόνι (σε σύγκριση με τους ανθρώπους που οδηγούν οχήματα που δεν διαθέτουν τέτοια συστήματα).

αυτόνομη οδήγηση

Σχεδόν το 50% δεν ασχολείται με την οδήγηση

Με βάση τα ευρήματά του, το IIHS σημειώνει ότι περίπου οι μισοί από όλους τους χρήστες του Super Cruise και το 42% των χρηστών του Tesla Autopilot θεώρησαν ότι ήταν εντάξει να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο και να εκτελέσουν άλλες δραστηριότητες ενώ το αυτοκίνητο οδηγούσε μόνο του. Είναι ενδιαφέρον ότι επίσης περίπου το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενεργοποίησαν το κλείδωμα όταν το όχημα θα σταματήσει από μόνο του αφού ο οδηγός αποτύχει να πάρει τον έλεγχο μετά από επανειλημμένη προτροπή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του IIHS David Harkey, "το μήνυμα εδώ είναι ότι οι πρώτοι χρήστες αυτών των συστημάτων εξακολουθούν να μην κατανοούν επαρκώς τα όρια της τεχνολογίας. Αλλά βλέπουμε επίσης σαφείς διαφορές μεταξύ των τριών πληθυσμών ιδιοκτητών. Είναι πιθανό ότι ο σχεδιασμός του συστήματος και το μάρκετινγκ συμβάλλουν σε αυτές τις παρανοήσεις".

Tesla σε λειτουργία FSD πλήρους αυτόνομης οδήγησης

Πιο συνετοί οι οδηγοί των Nissan

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι χρήστες του Super Cruise και του Autopilot είχαν πολύ μεγαλύτερη τάση να απομακρύνουν τα χέρια από το τιμόνι κατά την οδήγηση του οχήματος, αφήνοντας την οδήγηση στους υπολογιστές. Οι χρήστες του Nissan ProPilot φάνηκαν πιο συνετοί από αυτήν την άποψη.

Η ερευνήτρια του IIHS Alexandra Mueller σημείωσε ότι: "Αυτά τα αποτελέσματα από συχνούς χρήστες τριών διαφορετικών συστημάτων αυτόνομης οδήγησης αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για ισχυρές, πολύπλευρες διασφαλίσεις. Πολλοί από αυτούς τους οδηγούς δήλωσαν ότι είχαν εμπειρίες όπου έπρεπε ξαφνικά να αναλάβουν την οδήγηση επειδή το σύστημα έκανε κάτι απροσδόκητο.

Η ευρεία αποδοχή των υπενθυμίσεων προσοχής και του κλειδώματος του συστήματος υποδηλώνει όχι μόνο ότι έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν ασφαλέστερη τη χρήση συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, αλλά και ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ευρύτερα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της απόσπασης της προσοχής των οδηγών γενικά".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network