To Autopilot της Tesla δεν είναι να το εμπιστεύεσαι

Μια ταλαιπωρία ήταν η δοκιμή που έκανε ένας Αμερικανός YouTuber, στο AutoPilot της Tesla. Σχεδόν πέρασε με κόκκινο και λίγο έλειψε να τρακάρει με τραμ

Το σύστημα Autopilot της Tesla διαθέτει την επιλογή Full Self Driving, η οποία δεν είναι ακριβώς αυτό που ορίζει η ονομασία της, τελικά. Δεν είναι δηλαδή ικανή να μετακινήσει επιβάτες αυτόνομα, κάτι που είναι αποδεκτό μεν, καθώς είναι σε beta mode ακόμη, που σημαίνει πως εξελίσσεται, παραμένει όμως επικίνδυνο όταν δοκιμάζεται σε ανοιχτούς δρόμους. Αυτό βέβαια οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες ενός Tesla Model 3 το γνωρίζουν. Κάποιοι ωστόσο τολμούν να κάνουν την δοκιμή και σήμερα θα ασχοληθούμε με έναν YouTuber που δοκίμαζε το αυτόνομο σύστημα ενός Tesla Model 3

Πρωτίστως να εξηγήσουμε πως η ουσία αυτής της διαδικασίας έχει να κάνει με το feedback που θα στείλουν στην εταιρεία οι οδηγοί, από τις εμπειρίες τους σε πραγματικές συνθήκες. Δεδομένα που δεν έχουν να κάνουν με το… Youtubing αλλά με το κουμπάκι που έχει το αυτοκίνητο και όταν ο οδηγός το πατήσει, κοινοποιεί στην Tesla όλα τα απαραίτητα για να μπορέσουν οι τεχνικοί της να αξιολογήσουν την κατάσταση. 

Στην περίπτωσή μας λοιπόν η κατάσταση αυτή, χωράει πολύ αξιολόγηση. Στο video που έχει διάρκεια σχεδόν 18 λεπτά, μπορεί κανείς να παρατηρήσει διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία. Κυρίως την κεντρική οθόνη, η οποία μετατρέπεται σε ένα κέντρο πληροφόρησης, εκτός από κέντρο ελέγχου που είναι έτσι και αλλιώς. Το αυτοκίνητο απεικονίζει με ενδείξεις διαφόρων χρωμάτων, οτιδήποτε "βλέπει" και αναγνωρίζει στον δρόμο του, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να καταλάβει καλύτερα αν κάτι που εκείνος βλέπει μπροστά του, έχει διαφύγει της προσοχής του συστήματος. 

Στο video για παράδειγμα, αυτό ακριβώς συνέβη όταν ένας δρόμος στο Denver όπου έκανε την δοκιμή ο YouTuber ήταν κλειστός λόγω έργων. Το Tesla Model 3 δεν "διάβασε" τα jerseys με αποτέλεσμα να χρειαστεί η ανθρώπινη παρέμβαση. 

Το ίδιο συνέβη και λίγο αργότερα σε μια διασταύρωση, όταν το αυτοκίνητο ήταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι. Χωρίς να υπάρχει λόγος και  χωρίς να έχει σταματήσει καν η κίνηση των διερχόμενων αυτοκινήτων από την άλλη κατεύθυνση, το Autopilot αποφάσισε να ξεκινήσει και χρειάστηκε ο οδηγός να σταματήσει χειροκίνητα

Η χειρότερη στιγμή ωστόσο, που ήταν και η πιο περίεργη μάλλον, ήταν λίγο πριν το τέλος του video. Το αυτοκίνητο έδειχνε κανονικά στην οθόνη του ότι από την απέναντι πλευρά του δρόμου ερχόταν το τραμ, παρόλα αυτά έκανε την κίνηση να στρίψει με αποτέλεσμα να αγχώσει και τον οδηγό του τραμ και τον οδηγό του Tesla. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή, έχει να κάνει με το γεγονός πως ακόμη και αν το Tesla αναγνώρισε πως προλάβαινε και να αποφύγει τη σύγκρουση, πρόκειται για μια άκρως "επιθετική" ρύθμιση που είναι λάθος της τεχνητής νοημοσύνης. 

Συνολικά ο οδηγός δεν έμεινε ικανοποιημένος από την συγκεκριμένη δοκιμή (φυσιολογικά). Χαρακτήρισε την βόλτα του αυτή με το Autopilot της Tesla κακή και φυσικά έστειλε τις σχετικές επισημάνσεις, ώστε να γίνουν οι διορθώσεις. 

Best of Network