Ευρωβουλή: Στηρίζει την απαγόρευση βενζίνης και diesel

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη απαγόρευση των αυτοκινήτων βενζίνης και diesel

CO2

Επίσημη είναι πλέον, η στήριξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη και ουσιαστική απαγόρευση των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035. Οι νομοθέτες της συγκεκριμένης Επιτροπής συμφώνησαν απολύτως με την πρόταση για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100% έως το 2035. 

Αυτό πρακτικά καθιστά αδύνατη την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες της Ε.Ε.. Η συνολική πολιτική για την κλιματική αλλαγή, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο και το σκεπτικό αυτής είναι πως το 2035 είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία θα μπορούσε να υπάρξει η συγκεκριμένη απαγόρευση. Αν ξεπεραστεί αυτό το όριο, το σχέδιο για να επιτευχθούν μηδενικοί ρύποι το 2050, δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. 

Car Charge

Αυτό που δεν υποστήριξε η Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν να αυστηροποιηθούν οι στόχοι για μικρότερες εκπομπές CO2, μέσα στην προσεχή δεκαετία, μέχρι δηλαδή το 2035. Η πρόταση ανέφερε να μειωθούν κατά ακόμη 55% , σε σχέση με το 2021, οι εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030, κάτι που κρίθηκε ανέφικτο και δεν έγινε αποδεκτό. Το ίδιο συνέβη και με τις προτάσεις που ήθελαν αυτοί οι στόχοι να αποδυναμώνονται μέχρι το 2035

Όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τις προτάσεις για τα πρότυπα CO2 των αυτοκινήτων τους επόμενους μήνες, και στη συνέχεια οι νομοθέτες και οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να διαπραγματευτούν τους τελικούς κανόνες.

Επιταχύνοντας τη στροφή προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μηδενικών εκπομπών, η Ε.Ε. στοχεύει να αντιμετωπίσει το ένα τέταρτο των εκπομπών της Ευρώπης που προέρχονται από τις μεταφορές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξάνονται.

Best of Network